Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kakva bi Vlada bila bez Linića: bolja, gora ili beznadno ista?

None Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Slučaj Šegon potaknuo je pitanje Linićeva odlaska iz Vlade. Ali razlozi se mogu tražiti i u raspadu državnog proračuna, vanjskom zaduživanju i poreznoj politici.

Treba li Slavko Linić otići iz Vlade?

Treba li otići zbog svog pomoćnika Branka Šegona, zbog njegova sukoba interesa i afere s kreditom HBOR-a, državne banke u u čijem nadzornom odboru sjedi sam Linić?

Ili bi trebao otići zbog raspada državnih financija, probijanja državnog proračuna, promašene porezne politike, sve intenzivnijeg vanjskog zaduživanja kako bi se pokrpala proračunska rupa, bazirana svake godine na promašenim projekcijama gospodarskog rasta?

I što ako ode? Što ostaje od ove ionako kilave i neuspješne Vlade, ako bi je - nakon Čačića - u pola mandata napustio još jedan "drugi najvažniji ministar"?

Linić na privremenom radu

Slučaj Šegon nije otvorio, nego samo aktualizirao pitanje Linićeva odlaska iz Vlade. Uostalom, čim je stupio u Banske dvore Linić je najavio da će ih brzo napustiti - nakon godinu dana, pa evo idućeg ljeta, pa samo još ovo, pa samo još ono. Kao da se nalazio na privremenom radu.

I dok su ga proteklih mjeseci tjerali zbog porezne presije, predstečajne nagodbe, fiskalizacije i još neostvarenog poreza na imovinu, sada ga se pokušava rušiti preko njegova pomoćnika. 

I kako se čini, ovoga puta taj pritisak stiže od samog premijera.

Zoran Milanović do sada se nije oglasio o aferi Šegon, ostavljajući otvorenim prostor za kalkulacije o tome da ustvari zadovoljno trlja ruke nakon što je njegov "dželat" Gordan Maras - poslije HGK i Nadana Vidoševića - "tjerao još jednu lisicu i istjerao King Konga". Zatražio je, naime, inspekciju rada HBOR-a, a iz gustiša na čistinu istjerao baš Linića i njegova pajdaša.

Premijerova opomena

Radi li se ovdje samo o Milanovićevoj opomeni osokoljenom i za premijerov ukus previše popularnom Liniću ili se doista izokola priprema teren za Linićev odlazak, u ovome trenutku teško je reći, s obzirom da se premijerovo raspoloženje i politika mijenjaju kako odvali južina.

Ali jedna stvar je znakovita: što je Linić popularniji, to nam država brže klizi u propast.

Postao je slavan po uvođenju reda, a državna blagajna mu je u sve većem neredu. Najnovija vijest o kašnjenju plaća u javnom sektoru nadovezala se na vijesti o sve češćim zaduživanjima i brojnim rebalansima, a što se Linić više hvali da uvodi red kod kumica, švercera i pjevača-utajivača, to teže održava red kod svojih vlastitih ministara koji uredno probijaju budžet i razbacuju se novcem kojeg nema.

Sumanuto zaduživanje

Osim toga, Milanović je na početku mandata najavio da će svakako stati na kraj sumanutom vanjskom zaduživanju Hrvatske. Pa Linić svako malo u Americi ubere jednu, pa još jednu, pa još jednu milijardu dolara za puko preživljavanje.

A kad se otvori priča o Šegonu, automatski se otvara priča o ostalim Linićevim pajdašima koji smiju dugovati porez, kojima država oprašta dugove, koji prvi izlaze iz predstečajne nagodbe ili se ministar financija grčevito trudi da im dovede nekog kupca, ne bi li izbjegli stečaj i izvukli nešto novca iz tvrtke koju su upropastili ili opljačkali.

Pa zbog čega je onda Linić toliko popularan? Samo zato što ljudi misle da bi bez njega bilo još gore?

Klimavi stupovi

Kad je Vladu napustio Radimir Čačić, kao glavna uzdanica za investicije, zamijenio ga je Branko Grčić. I vidimo kako se to razvija. Slavko Linić je bio glavna uzdanica za financije, pa vidimo kako se i to razvija. 

I tko bi ga uopće zamijenio? U predizbornoj križaljci baratalo se imenom Gordana Marasa, a sada je postalo jasno da je za mjesto ministra financija - više od alkemičkih sposobnosti - potrebna volja da se ustraje na uvođenju reda. Pravog reda.

Dakle, politički gledano, što bi od ove Vlade ostalo ako bi je napustio i Slavko Linić?

Ostao bi premijer Milanović s Vesnom Pusić, Milankom Opačić i amorfnom masom svojih ministarskih uzdanica. Linić i Čačić bili su, realno gledajući, ministri najvećeg kalibra u ovoj Vladi. Na što bi se ta Vlada svela kad bi ostala bez obojice?

Ode Linić, ode Vlada

Ako je javnost percipirala Linića kao jedinog koji u toj Vladi nešto radi, trudi se i uvodi red, što bi tek ta javnost o Vladi mislila kad bi je Linić napustio?

U tom slučaju, jedino pošteno bi bilo da zajedno s Linićem ode čitava Vlada. Makar u rekonstrukciju. Jer od tri ključna kadrovska stupa, srušila bi se čak dva. A ostao bi onaj za kojeg se od početka smatralo da je najklimaviji.

Zasad, međutim, sve ovo spada u sferu kalkulacija. Slavko Linić još je daleko od odlaska, dalje čak i od svog pomoćnika Šegona kojeg javno brani, a nama ostaje da nagađamo kakva bi Vlada bila bez Slavka Linića: bolja, još gora ili beznadno ista?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Komentari (141)
  • TA vlada je smece sa i bez Linica . Nesposobni su do bola , ko god da je na vlasti bio bi bolji od tog sto imamo sada zato "drugovi " ostavke na stol( neopozive ) vama nije za vjerovati ..

    18. 1. 2014,   12:27
  • hrvatska je trenutno sveukupno zaduzena 203 milijarde kuna, 57 milijardi kuna zaduzila se u zadnje 2 godine...

    18. 1. 2014,   13:25
  • svakako ste u pravu. Tko je vidio plaćati poreze, prikazivati istiniti promet bilo u birtiji ili poduzeću. Tako je, što manje poreza državi a uzeti što više. Zašto bi ova loša vlada uzimala pare za svoje uživanje, ljetovanja, skijanja na teret jadnih poduzetnika. Zamislite još se drznu oduzimati i jahte, brodove, jaguare i umjetnička dijela. Dolje linić i njegovi porezi.

    18. 1. 2014,   13:59