Obavijesti

Kolumne

Komentari 60

#Vjerodostojno: Optuženi HDZ promovirao optuženog Kalmetu

#Vjerodostojno: Optuženi HDZ promovirao optuženog Kalmetu
1

Kao normalna dočekana je vijest o imenovanju optuženika Božidara Kalmete za pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a. I uklopila se u vijesti o istrazi izvlačenja novca iz HDZ-ovih kampanja 2014. i 2015. godine

VIDEO

Diskretno je, pomalo i rutinski, a svakako kao nešto potpuno normalno popraćena vijest o velikom povratku i dolasku Božidara Kalmete, čovjeka s dvije optužnice, na mjesto pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a.

Što je donekle i logično: stranka koja se još uvijek nalazi pod optužnicom zbog crnih fondova i korupcije mora u svom vrhu imati osobu također pod optužnicama.

Ali i stranka koju za dlaku na vlasti drže optuženi Milan Bandić i optuženi Tomislav Saucha, mora imati optuženike u samom vrhu svoje organizacije.

Kako bi drugačije funkcionirala?

Uostalom, to je barem #vjerodostojno.

PRanje novca

Vijest o Kalmeti, da stvar bude još bolja, uklopila se u najnovije informacije o tome da Uskok istražuje izvlačenje novca iz HDZ-ovih izbornih kampanja 2014. i 2015. godine. Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je skoro o kompletnom PR timu koji je za HDZ osmišljavao kampanju na društvenim mrežama tijekom predsjedničkih izbora Kolinde Grabar-Kitarović 2014. te parlamentarnih izbora 2015. godine. Spominje se svota od približno 700 tisuća kuna.

Kud' će suza neg' na oko.

Uglavnom, imenovanje Božidara Kalmete za jednog od triju pomoćnika Gordana Jandrokovića potvrdilo je Predsjedništvo HDZ-a, što znači da se ne radi o nekakvoj omaški ili privatnom hiru glavnog tajnika stranke.

Riječ je o odluci stranačkog vrha da se u funkcioniranje HDZ-a na najvišoj razini uključi osoba kojoj se sudi zbog afere Remorker i slučaja Fimi media, gdje je Kalmeta optužen da je sudjelovao u izvlačenju novca.

Ćaća se vraća?

I tko god je rekao da se HDZ želi oprati od korupcijskog nasljeđa, gadno se prevario. Ili lagao. Ovom odlukom još jednom je postalo jasno da HDZ naprosto ne dozvoljava samom sebi da se izvuče iz korupcijske kaljuže. 

Što je sljedeće? Povratak Ive Sanadera na čelo stranke?

Iako, ni to ne bi bilo neobično, s obzirom na Sanaderovo ubrzano literarno pranje političke biografije.

Kalmeta se, dakle, savršeno uklapa u gabarite hrvatske politike u kojoj višestruki optuženik drma glavnim gradom, triput osuđeni pa oslobođeni ex-premijer pozira u VIP ložama na utakmicama, optuženi ex-esdepeovac drži HDZ-ovu većinu u parlamentu, a HDZ se istovremeno brani na sudu i vodi državu.

O lex Agrokoru i aferi Hotmail da se i ne govori.

Pravosuđe hvata političke mrtvace

Međutim, ovaj Kalmetin slučaj otvara i priču o hrvatskom pravosuđu koje godinama ne uspijeva procesirati velike političke zvjerke, naročito one koje su na dužnostima i bliske HDZ-u. 

Godinama se čekalo da sud potvrdi optužnicu protiv Bandića koji u međuvremenu dobiva izbore i ponaša se sa Zagrebom kao s privatnom igračkom. Kalmeta je godinama čekao suđenje, Saucha i dalje uredno sjedi u Saboru dok mu Plenković dijeli pozdrave. 
Ne radi se ovdje samo o sporosti pravosuđa, već i o evidentnom kalkuliranju.

Hrvatsko pravosuđe u pravilu hvala samo političke mrtvace. Bandić se grčevito trudi pokazati da to još uvijek nije, držeći HDZ na vlasti u državi i u metropoli, a sada i Kalmetino imenovanje šalje poruku da je ovaj bivši ministar i dalje dio uskog kruga oko Plenkovića.

Tko je blizu vatre, bolje će se ogrijati.

Bez obzira na sve to, fascinantna je lakoća kojom je HDZ vratio Kalmetu u stranačku vrhušku, bez ikakvog kolebanja ili krzmanja prihvatio osobu koja je pod optužnicom i jednoga bi dana mogla biti proglašena krivom. 

Za Plenkovića je to vjerojatno još jedna "sitnica" na koju ne treba obraćati pažnju. Još jedan "lahor" koji ne može uzdrmati njegovu stranku. 

Koliko god se HDZ trudio promijeniti, uvijek se nekako uspijeva vratiti na staro. Nekad je to Franjo Tuđman, nekad Božidar Kalmeta, a prečesto su to kriminal i korupcija.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica