Obavijesti

Kolumne

Komentari 130

Karamarko pušta maglu jer se u njoj oduvijek najbolje snalazi

Karamarko pušta maglu jer se u njoj oduvijek najbolje snalazi
1

To može samo HDZ: rušiti Vladu, rušiti koaliciju, rušiti svog premijera i istodobno se zaklinjati u političku i ekonomsku stabilnost. Iako Karamarko ponovno ne otkriva koliko ruku ima u Hrvatskom saboru.

VIDEO

To može samo HDZ: rušiti Vladu, rušiti koaliciju, rušiti svog premijera i istodobno se zaklinjati u političku i ekonomsku stabilnost.

"Svjestan sam momenta u kojem živimo i u kojem se nalazi naša država i treba nam politička i financijska stabilnost", poručio je jučer potencijalni mandatar Zdravko Marić.

"Spremni smo razgovarati sa svima koji su svjesni trenutka u kojem se država nalazi, nužni su nam ekonomska i financijska stabilnost", nadovezao se Ivan Domagoj Milošević.

A u ime te stabilnosti kako je zamišlja HDZ Tomislav Karamarko zajedno sa svojim zastupnicima i dalje ne otkriva koliko ima točno potpisa za rušenje premijera Oreškovića i preslagivanje Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Put do stabilnosti očito vodi nestabilnim puteljcima. Da ne kažemo mostićima.

S konca i kanapa

Znači, HDZ u ovome trenutku ruši Vladu s relativno stabilnom većinom u pokušaju spašavanja svog predsjednika Karamarka, a sve kako bi sklepao neku novu koaliciju "s konca i kanapa". 

U njoj bi tako, prema kuloarskim nagađanjima, mogli biti Milan Bandić, čovjek kojega čekaju suđenja za korupciju, Radimir Čačić, čovjek koji se vratio s izdržavanja zatvorske kazne, zatim potencijalno čak i stranka Branimira Glavaša kojeg također čeka suđenje za ratni zločin, a sve to u suradnji sa strankom kojoj se ponovno sudi za crne fondove i korupciju i njezinim predsjednikom koji je do grla u sukobu interesa, a možda i nečem puno većem.

I u svemu tome trebalo bi pomiriti radikalnu desnicu i srpsku manjinu koju se vrbuje za ulazak u Vladu.

Zvuči kao granitni temelj za buduću stabilnost.

A na čelu te stabilne Vlade ili Vlade stabilnosti nalazio bi se još jedan politički debitant, nestranački čovjek blizak HDZ-u, čovjek bez izbornog legitimiteta, bez političkog autoriteta, s duljim stažem u drugom ešalonu Ministarstva financija nego u prvom, ali s karijerom u najvećoj domaćoj korporaciji.

Tko bi stavio ruku u vatru za stabilnost te kombinacije?

Kombinacije čija bi većina u parlamentu visjela o tankoj niti.

Najbolje za Hrvatsku?

To je ono što HDZ sada nudi kao spasonosni recept. Nešto slično slušali smo prije šest mjeseci, ali i prije desetak dana iz usta Darka Milinovića, čovjeka koji je četiri godine samostanski šutio, a sada želi sve to nadoknaditi.

Upitan nedavno zašto je HDZ podupirao Tihomira Oreškovića, Milinović je izjavio kako je "stranka u tom momentu vjerovala da je to najbolje za Hrvatsku".

"Okolnosti su bile takve da Karamarko nije mogao premijer i na dobrobit Hrvatske propustio je svoje mjesto Oreškoviću", kazao je novopečeni član Predsjedništva HDZ-a. "No, to se pokazalo kao neuspjeli eksperiment".

HDZ sad vjeruje da je rušenje tog eksperimenta "najbolje za Hrvatsku" i izlazi s eksperimentom koji, barem prema tim kuloarskim obrisima, neodoljivo podsjeća da onaj stari.

Jer, Tomislav Karamarko i ovoga puta, baš kao i prije šest mjeseci, "na dobrobit Hrvatske" prepušta premijersko mjesto Zdravku Mariću. Premda je još lakše mogao prepustiti mjesto Prvog potpredsjednika Vlade kako bi sačuvao koaliciju i svoju stranku u njoj.

Kakvu bi stabilnost mogao jamčiti mandatar Marić?

Stabilna nestabilnost

"Politička nestabilnost uvijek kreira i ekonomsku nestabilnost", upozorio je jučer guverner Boris Vujčić, "jer niste sigurni kakve će biti politike. U tom smislu investitori zahtijevaju premiju na politički rizik. Što je manje izvjesna politička situacija to će oni tražiti višu premiju na rizik na investiranje u tu zemlju".

Hoće li investitori biti sigurni da je premijer Marić, financijaš bez političkog staža, sposoban držati na okupu ovu novosklepanu koaliciju, s predsjednikom najveće stranke pod aferama i s većinom na oštrici britve?

Ako je eksperiment s Oreškovićem išta pokazao, onda je potvrdio da Vladu, pogotovo koalicijsku, mora voditi političar s autoritetom.

Politika je ta koja provodi reforme, usvaja proračun koji financijaši samo pišu, politika garantira stabilnost stranih ulaganja, vraćanja dugova, visinu i stabilnost poreznih stopa, politika vodi državu, politika drži parlament, politika polaže račune onima koji su im dali mandat.

A ovaj HDZ se ponovno skriva iza stručnjaka financijaša, vjerujući kako će time prodati priču o stabilnosti, iako na taj način ponovno otkriva ključan problem: nedostatak osobe s političkim autoritetom.

Karamarko to više nije, ali Karamarko ne dopušta da se pronađe alternativa jer bi to ugrožavalo njegovu poziciju u HDZ-u. 
Vidio je što mu se u Vladi dogodilo s Oreškovićem, ne smije to ponoviti u svojoj stranci. Da pronađe političkog premijera koji bi dobio ovlasti, ugled, moć i ono najgore - ambiciju.

Ovako, pronašao je financijskog stručnjaka koji će opet ovisiti o tome koliko će mu Karamarko držati leđa.

A time do izražaja ponovno dolaze elementi buduće nestabilnosti te Vlade. 

Blef i sredstvo

Eventualni premijer Marić trebao bi opsluživati dug, voditi Vladu, držati ministre na oku(pu), miriti koaliciju, paziti na frakcije, pitati Karamarka za savjet, ali i sve ostale partnere poimence, dogovarati se s predsjednicom države, surađivati s tankom većinom u Saboru...

To je toliko neuvjerljivo da nije nikakvo čudo da Zoran Milanović sinoć ustvrdio kako je Marić "samo blef i sredstvo kojim HDZ želi kupiti vrijeme".

Karamarko je, međutim, ostao vjeran sebi. 

Nakon parlamentarnih izbora uporno je odbijao otkriti s koliko potpisa saborskih zastupnika odlazi po mandat predsjednici Republike. Sada odbija otkriti s koliko zastupnika namjerava srušiti premijera i od predsjednice eventualno zatražiti novi mandat.

U prosincu je u zadnji čas uspio sklopiti koaliciju s Mostom.

Sada opet pušta maglu jer je očito da se HDZ u njoj najbolje snalazi.

Magla je za njega najpostojaniji izvor stabilnosti. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....