Obavijesti

Kolumne

Komentari 346

Kitarović primila šatoraše, ali ne i ministra kojeg žele srušiti

Kitarović primila šatoraše, ali ne i ministra kojeg žele srušiti
1

Ako je Kolinda tražila ostavku premijera, objasnivši kako "drži da nije u redu da premijer ne odgovara njoj", onda bi bilo logično da traži i ostavku ministra branitelja.

VIDEO

I tako, braniteljski prosvjednici pokazali su svima da imaju svoju predsjednicu, a Kolinda Grabar Kitarović pokazala je svima da kontrolira šatoraše.

Tome je uglavnom poslužio jutarnji sastanak na Pantovčaku, na koji su prosvjednici iz Savske uporno odbijali otići za vrijeme mandata bivšeg predsjednika, onog prvog koji je "pao" u njihovih 130 dana pod šatorom.

Sada rade na rušenju drugog.

A gdje je ministar? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Predsjednica je izrazila spremnost na puni angažman u usklađivanju djelovanja svih sastavnica državne vlasti kako bi se izbjegle bilo kakve konfliktne situacije ili stvaranja novih podjela unutar društva", stoji u službenom priopćenju Ureda predsjednika nakon održanog sastanka, na koji nije bio pozvan jedan od najvažnijih sastavnica državne vlasti - ministar branitelja Predrag Matić.

Predsjednici Kitarović navodno je bilo užasno stalo do toga da u miru sasluša branitelje i njihove zahtjeve, premda se s njima već prethodno sastala nekoliko puta. Očito im je dala vremena da smisle što zapravo žele. Osim onog očitog.

Međutim, nijednom do sada nije pokazala interes da sasluša Freda Matića. Ni u kampanji, što se smatra normalnim, ali ni po stupanju na predsjedničku dužnost.

Matić je također branitelj, pa bi makar po toj osnovi mogao dobiti pravo reći svoju verziju, međutim on je i osoba čijim odlaskom s funkcije ministra šatoraši uvjetuju prekid prosvjeda.

A što se Kolinde tiče, Matić je već odavno otišao.

Pa ako već spominje nekakvo "usklađivanje", "zajedničko rješavanje", ako govori o "izbjegavanju sukob" i novih podjela", onda je morala na današnji sastanak - ili čak prije njega - pozvati na razgovor resornog ministra.

To je njezina funkcija i uloga.

U kući obješenog...

Predrag Matić s tim ne bi imao problema. Danas je novinarima izjavio kako bi mu "bilo drago da predsjednica Republike čuje i njegovu verziju priče". Ali on nije bio dio današnjeg sastanka na Pantovčaku. Predsjednici je očito bilo teško na prijateljski sastanak zvati čovjeka čiju se smjenu zaziva. 

U kući obješenog uže se ne spominje, ili nešto u tom smislu.

Zato može Kitarović poručivati kako je spremna biti "dio inicijative" da se prosvjed okonča u skladu sa zakonima RH, ali to ne samo da nije uvjerljivo, nego je praktički nemoguće bez sudjelovanja ministra koji piše te zakone i postupa u skladu s tim zakonima.

No ako joj je već toliko stalo do "uvažavanja vrijednosti Domovinskog rata i doprinosa branitelja obrani RH", onda bi trebala znati da je i ministar Matić dao doprinos toj obrani. 

Ali njoj to očito ne pada na pamet.

Kao što joj, prema riječima Đure Glogoškog, nije palo na pamet ni pozvati na prekid prosvjeda. 

Jer, ako je jedan pao, nije još pao onaj drugi.

Večer uoči sastanka Kitarović je na Novoj TV izjavila kako želi učiniti sve što je u njezinoj moći da se prekine trenutno stanje. "Da oni odu svojim domovima nakon mjeseci što su proveli na ulici, na kiši, snijegu i hladnoći", kazala je, trudeći se pritom zvučati kao njihova majka i politička skrbnica, više nego kao predsjednica.

Stoga je ovo jutarnje druženje na Pantovčaku bilo tek ritualni čin patronata predsjednice nad onima koji su joj pomogli da se dočepa funkcije i kojima je prvima jurila u zagrljaj u izbornoj noći.

I ako je Kolinda tražila ostavku premijera, poručivši u sinoćnjem intervjuu čak i kako "drži da nije u redu da premijer ne odgovara njoj", onda bi bilo posve logično da zatraži ostavku ministra branitelja.

To je ono što traže njezini šatoraši. A ona zna da im duguje uslugu.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 346
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.