Obavijesti

Kolumne

Komentari 116

Koalicija izbačenih osvetnika i poluživih 'političkih mrtvaca'

Koalicija izbačenih osvetnika i poluživih 'političkih mrtvaca'
1

Ivo Josipović, Radimir Čačić, Slavko Linić i Jadranka Kosor, nekadašnje političke zvijezde, okupili su se u još jednom, možda i posljednjem, osvetničkom jurišu.

VIDEO

Nisu oni samo bivši.

Bivši predsjednik Republike i bivša predsjednica Vlade i HDZ-a, bivši predsjednik HNS-a i potpredsjednik Vlade, bivši ministar u dvije Vlade...

Oni su također i izbačeni.

Jadranka Kosor izbačena je iz HDZ-a, Slavko Linić izbačen je iz SDP-a, Radimir Čačić izbačen je iz HNS-a, dok je Ivo Josipović izbačen iz Ureda predsjednika na Pantovčaku, da bi mu nakon toga Zoran Milanović praktički pred nosom zalupio vrata njegove bivše stranke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi oni tvore jedinstvenu i dosad neviđenu koaliciju "političkih mrtvaca".

Ivo Josipović ušao je u anale hrvatske političke scene kao prvi predsjednik države sa samo jednim mandatom, izgubivši izbore od Kolinde Grabar Kitarović, što je nakon nezapaženog boravka na Pantovčaku dodatno zgulilo pozlatu s njegove političke karijere.

Lovci na simpatije

Jadranka Kosor ostala je bez stranke i bez podrške, osuđena da u Hrvatskom saboru tvori klub s bracom i sekom Kerum, te da na Twitteru skuplja simpatije javnosti.

Linić je bio najvažniji Račanov i Milanovićev ministar, a potom bačen na ulicu od strane vlastitih stranačkih kolega koji nisu čak ni čekali pravorijek Uskoka u vezi optužbi za korupciju.

Čačić je gulio zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj, u međuvremenu ostao bez Vlade i bez stranke, kao i bez dodatne porcije ugleda što ga je pokušao sačuvati nakon svih ovih godina.

Ta fantastična četvorka sada složno nastupa na parlamentarnim izborima. 

Kao koalicija osvetnika.

Linić i Josipović osvećuju se Zoranu Milanoviću, Čačić se osvećuje Vesni Pusić, a Kosor ne propušta priliku osvetiti se Tomislavu Karamarku zato što ju je lansirao iz stranke.

Neuspješni za uspješnu Hrvatsku

Pritom se ova osvetnička skupina dobrim dijelom neuspješnih političara okupljenih oko slogana "Za uspješnu Hrvatsku" ne obazire previše na ono što se među njima događalo u nedavnoj prošlosti.

Primjerice, Slavko Linić ispričao se ovih dana Jadranki Kosor zato što ju je kao premijerku usporedio s muhom ("Puno zuji, a malo meda daje"), darovao joj tom prilikom čak i broš s leptirom, ali još uvijek nismo čuli je li joj se ispričao zbog optužbi da mu preko "špijunčine Karamarka" pakira kaznenu prijavu oko riječkih Tržnica.

Nadalje, a to je za prave ljubitelje kurioziteta, valja podsjetiti kako su Josipović i Čačić, kao predsjednik države i prvi potpredsjednik Vlade, prije četiri godine zajedno letjeli u Katar po investicije i poslove, da bi odmah po slijetanju Čačić otišao na odsluženje zatvorske kazne, a Hrvatska nije vidjela ni jedan katarski dolar.

Kosoričin stan

Sjetimo se kako je neposredno nakon Josipovićeve pobjede na predsjedničkim izborima, jedan od nositelja njegove kampanje i ondašnji savjetnik Drago Pilsel - vjerojatno uz Josipovićev blagoslov - pokrenuo snažnu medijsku kampanju protiv premijerke Kosor u vezi njezina stana i tragične sudbine braće Drobac.

Da bi sada Josipović i Kosor zajedno izlazili na izbore.

Skupa s Radimirom Čačićem koji nije štedio kritike na račun premijerke Kosor, optužujući je da nije kompetentna za vođenje Vlade.

Ali to su očito lanjski snjegovi. 

Gigantski juriš 

Ova Hrvatska očito je premala da se ovakvi politički giganti ne bi pomirili, prevladali nesuglasice, progutali uvrede, izbrisali blamaže, oprostili podvale, pa onda udruženim snagama krenuli u još jedan, možda i posljednji - osvetnički - juriš na fotelje.

Pritom veliku ulogu u njihovoj motivaciji igra i činjenica da su oni proteklih godina, pa i desetljeća, toliko duboko zagrizli u vlast, okusili sve njezine slasti i privilegije, ostavili mnoge stvari nedovršenima, da sada naprosto ne mogu podnijeti činjenicu da su najednom ostali na deponiju političkih kadrova.

Dabogda imali pa nemali

Čačić je taman zasjeo u resor koji je odabrao, podijelio fotelje i sinekure, kad je morao otići na usavršavanje zatvorskog golfa, a onda ga Vesna Pusić po kratkom postupku izbacila iz HNS-a.

Ivo Josipović je sve posložio na Pantovčaku i oko njega, a onda se osramotio izgubivši od nekoga kao što je Kolinda Grabar Kitarovića. Slavko Linić je duboko zagrizao u porezni sustav i državne financije, posložio prijatelje i kumove, a onda mu je Milanović to oduzeo.

A Kosorica je postala žrtvom stare kletve: dabogda imao, pa nemao.

Iznenada je dobila sve, i stranku i Vladu, a onda zbog Karamarka sve to izgubila.

Svi oni imaju osjećaj nedovršenog posla. Imaju osjećaj da mogu dati puno više nego oni koji su im sve to oduzeli. Sad još samo treba vidjeti dijele li hrvatski birači taj osjećaj.

Oni ih, ako ništa drugo, barem dobro poznaju. Premda ne tako dobro kao oni kojima se žele osvetiti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang