Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolinda bi svoj ured? Dajmo joj onda neki što dalje od Zagreba

None Foto: Josip Regović/Pixsell

Kolinda Grabar Kitarović izgubila je predsjedničke izbore, ali bi još malo glumila predsjednicu, pa je zatražila da joj Vlada dodijeli ured. Pa ako je tako, predlažemo da taj ured bude u manjem mjestu, s niskim režijama.

Kad zasluženo i ne baš dostojnastveno izgubiš izbore i podneseš zahtjev za Uredom bivšeg predsjednika RH, imaš osjećaj kao da si još malo ostao predsjednik. 

Kao da si potpredsjednik Hrvatske.

Kao da si dobio nekakvu utješnu nagradu: s ureda od stotinjak zaposlenika i pet tona lososa na ured s dvoje službenika i vozačem.

Ali ipak je ured. 

Tako da Kolinda Grabar Kitarović može još pet godina glumiti (pot)predsjednicu Republike. 

Ministar državne imovine Mario Banožić potvrdio je da je bivša predsjednica podnijela zahtjev za dodjelom ureda te kako "postoji nekoliko lokacija koje imaju u vidu", ali da prostori koje bi koristila bivša predsjednica moraju biti "adekvatni i reprezentativni".

Dakle, vraćamo se na sagu s Visokom ulicom.

Neka bude bliže narodu

Ali možda bi za predsjednicu koja to više nije, a koja je voljela seljakati ured po Hrvatskoj kako bi bila "bliže narodu", idealna lokacija mogla biti negdje daleko od Zagreba. Što dalje. 

Neko mjesto poput Donjeg Lapca, možda. Ili Obrovca. Ili Dugobaba. Ili Udbine. Ili Donjeg Miholjca. Ili Belog Manastira. Ili nekog drugog mjesta, općine ili grada koje bi time ispunilo niz bitnih uvjeta: država bi uštedjela značajan novac za ured i komunalije, Kolinda bi bila bliže narodu, a ta mjesta dobila bi na važnosti, utjecaju i ugledu, neka i na infrastrukturi, kao mjesta u kojima se otvorio Ured bivše predsjednice.

To je skoro kao da imaju ured prave predsjednice.

Tko zna, možda bi time postali turistička atrakcija. A možda bi u neka mjesta, ne nužno ona navedena, bila i uvedena struja. Kako bi Kolinda imala televiziju.

Turistička atrakcija

I to čak nije zafrkancija. Ako već totalno nebitna osoba, bivša predsjednica, izborna gubitnica, želi nastaviti trošiti državne resurse za nastavak vlastite promocije, zašto se to ne bi iskoristilo za promociju nekog manjeg mjesta?

Pa da se otvore autobusne linije prema Kolindinu uredu. To bi već bio napredak, ne samo za bivšu predsjednicu.

To bi ujedno bila i jedina korist od takve izmišljotine kakva je Ured bivše predsjednice RH, jer je Kolinda Grabar Kitarović pokazala da ni s onih pet godina mandata nije znala što bi napravila, osim što je iskoristila priliku za bukiranje više od stotinu inozemnih putovanja (više od Josipa Broza), a s kojih se vraćala s fotkama ispred Bijele kuće i s poslovima od 8000 eura.

Što će joj, pobogu, još pet godina ureda?

Već joj je i plaća po modelu 6+6 previše. Naročito s onakvom ušteđevinom i NATO mirovinom.

A ukoliko želi putovati, može to činiti na račun onih koji će je zvati na konferencije, druženja i piknike.

Spala na ured

Ali eto, predsjednica koja se hvalila da je tako prihvaćena u svijetu, ostavljala dojam da joj se otvaraju brojne poslovne ponude u međunarodnoj diplomaciji, koja se i ponašala kao da skuplja reference za novi posao, spala je na još pet godina isisavanja državnog proračuna.

Da bi taj ured opet koristila za svoje poslove, interese, promociju ili guranje u protokole s aktualnim predsjednikom Republike. 
Pa idemo ju onda dislocirati iz Zagreba jer i ostatak Hrvatske zaslužuje dobiti takvu čast da ugosti bivšu predsjednicu Hrvatske. Ili prvu potpredsjednicu. Ili drugu damu Hrvatske.

Možemo joj dati i nekakvu počasnu lentu. 

Na naš račun.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

 

Komentari (208)
  • Pljuvali su po Mesicu za ured sad se iz kradezea nitko ne buni

    14. 2. 2020,   13:08
  • Ako se ne varam, hadezenjare su se jako trudile ukinuti Mesićev ured, a sad bi htjeli ured za ocvalu pevaljku. Pa neće moći ove noći.

    14. 2. 2020,   13:07
  • Možda u bosni da se bolje zalaže za hrvate

    14. 2. 2020,   13:03