Obavijesti

Kolumne

Komentari 110

Kolinda je izbjegla Jasenovac i Bleiburg. A zašto i Bljesak?

Kolinda je izbjegla Jasenovac i Bleiburg. A zašto i Bljesak?
1

Kolinda se pohvalila da ne želi ići u Jasenovac i Bleiburg kako ne bi politizirala žrtve. Ali jučer jedina od cijelog državnog vrha nije nazočila obilježavanju akcije Bljesak u Okučanima, niti je objavila javnu čestitku.

VIDEO

Ove godine predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pohvalila se kako neće ići ni u Jasenovac ni u Bleiburg jer "ne želi sudjelovati u tim ideološkim podjelama".

"Ne želim kao predsjednica participirati u njihovu daljnjem intenziviranju", izjavila je u intervjuu Jutarnjem listu. "Želim to završiti. Držim da politizacija, a pogotovo politikantstvo oko Jasenovca i Bleiburga, predstavljaju ponovnu viktimizaciju tamošnjih žrtava".

Tumačenje je pogrešno i produbljuje podjele, ali nema veze, predsjednica na njega ima pravo.

No ako je tako, zbog čega Kolinda jučer nije bila u Okučanima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na obilježavanju 21. godišnjice akcije Bljesak bio je premijer Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, bili su neki ministri iz Vlade i saborski zastupnici, sve u svemu visoko izaslanstvo. Kolinda je, međutim, kao svog izaslanika poslala načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Mirka Šundova.

Koji se iste večeri u Dnevniku HTV-a osramotio čitajući s papira napisane rečenice o Bljesku i Domovinskom ratu i oružanim snagama.

Kraljica domoljuba

Za to vrijeme Kolinda je bila na Malom Lošinju na otvaranju muzeja Apoksiomena. Što je nadasve pohvalno, ali ipak neobično za hrvatsku Kraljicu srca. Za narodnu princezu. Za miljenicu domoljubne desnice. Za nositeljicu zastave s kninske Tvrđave. 

Ako izbjegava "ustaše i partizane", zašto izbjegava hrvatske branitelje?

Ako se ne želi miješati u ideološke podjele, zašto se ne želi miješati u obilježavanje ratne pobjede?

Da stvar po Kolindu bude još gora, njezin izostanak s komemoracije na kojoj se lani pojavila s premijerom Zoranom Milanovićem, a koja se proteklih godina obilježavala skromnije od Oluje i obično tek uz nazočnost resornog ministra ili posebnog izaslanika, bio je još naglašeniji uz činjenicu da su u Okučane ipak došli premijer i predsjednik Sabora.

Za proklamirano "državljansko zajedništvo" nedostajala je samo nazočnost njegove rodonačelnice, predsjednice Republike.

Zajedništvo na djelu

I ne bi to bilo tako strašno da se ne radi upravo o Kolindi. Da se ne radi o Domovinskom ratu. Da se ne radi o vrućoj tematici na kojoj Kolinda i njezina bivša stranka tako grčevito grade svoj politički uzlet i opstanak. Da se ne radi o zajedništvu. O događaju koji se smatra domoljubnim.

A Kolinda ne samo da se nije pojavila u Okučanima, nego se nije oglasila ni čestitkom, a kamoli poslanicom.

Da se to dogodilo Ivi Josipoviću, domoljubna desnica smatrala bi to otvorenom uvredom, pljuskom, poniženjem i ugrožavanjem digniteta Domovinskog rata. Šatoraši bi, da ih ima, bacili još koju kladu na izdajničku lomaču. Stožeraši oborili još neku ćiriličnu tablu. A registar izdajnika dobio novu fusnotu.

Ovako, na Kolindu nitko nije ni trznuo.

Bez obzira na činjenicu da ni na web stranici predsjednice Republike nema nikakve objave ni čestitke, već samo ogromna fotografija s Malog Lošinja.

Prije desetak godina Vladimir Šeks javno je kritizirao Ivu Sanadera zbog odlaska u Veronu na ono što se tada još nazivalo "otvaranjem operne sezone", umjesto u Vukovar na Dan državnosti.

Danas nitko ne kritizira Kolindu što nije išla u Okučane.

Kraljici domoljubnog zajedništva danas prolazi ono što nikome drugome ne bi prošlo. 

Okrenimo stranicu

Nakon što je ignorirala Jasenovac, kao mjesto gdje se osuđuje NDH, samo kako bi opravdala svoj neodlazak na Bleiburg, kao mjesto gdje se žali za NDH, a sve to pod izlikom da ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama i njihovu daljnjem intenziviranju, Kolinda je izbjegla i komemoraciju u  Okučanima. Valjda za svaki slučaj.

Tamo je poslala izaslanika, kojeg je isto tako mogla poslati i na Mali Lošinj.

Uglavnom, predsjednica Republike pokazuje da se okreće laganijim temama. Kulturi, turizmu, muzejima, antici, sportašima u bronci, dobrim fotografijama na web stranici...

A sve to u skladu s porukom kako želi zatvoriti poglavlje ideoloških podjela i sukoba i "stvarno se okrenuti budućnosti". "Želite li pročitati knjigu", kaže ona u Jutarnjem, "ne možete se stalno vraćati na isto poglavlje. Morate okrenuti stranicu i krenuti dalje. Isto je i s državom. Ne možete neprestance gledati u retrovizor".

Otprilike kao što je njezin izaslanik u Okučanima general Šundov na HTV-u neprestance gledao u papir govoreći o Bljesku i Domovinskom ratu. 

Jer, osjetljiva su vremena, valja paziti što se govori.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang