Obavijesti

Kolumne

Komentari 389

Kakva je Kolinda predsjednica kad treba pomoć za holokaust

Kakva je Kolinda predsjednica kad treba pomoć za holokaust
1

K'o prstom u oko: Kitarović je imenovala Natašu Jovičić savjetnicom za holokaust upravo u tjednu kad je UEFA kaznila Hrvatsku zbog skandiranja "Za dom spremni".

VIDEO

Kome je potrebna posebna savjetnica za holokaust?

U prvom redu, onome tko prihvaća podršku Hrvatske čiste stranke prava čiji predsjednik negira zločine u ustaškom logoru Jasenovac i šalje prijetnje ravnateljici spomen muzeja. 

Sigurno i onome tko iz Ureda predsjednika odmah nakon pobjede na izborima izbacuje bistu vođe antifašističkog pokreta. Kao i onome tko na nogometnom stadionu mirno podnosi skandiranje tisuća navijača "Za dom spremni".

Stoga je potpuno logično da je Kolinda Grabar Kitarović angažirala Natašu Jovičić, ravnateljicu spomen-područja Jasenovac, za svoju posebnu savjetnicu za holokaust.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad ju je već slučajno zaboravila pozvati na svoju inauguraciju.

Apsolvirani holokaust

Nije, doduše, logično da predsjednica koja uporno ponavlja kako se treba prestati baviti pitanjima prošlosti i okrenuti se budućnosti sada toliku pažnju posvećuje upravo holokaustu, pitanju koje bi trebalo biti odavno apsolvirano u hrvatskom društvu i politici. 

Ali Kitarović je očito ocijenila da u toj njezinoj boljoj budućnosti pitanje holokausta ipak nije baš previše sigurno.

Što ne potvrđuje samo Josip Miljak, šef čistih pravaša, čiju je podršku u kampanji Kolinda Grabar Kitarović sa zadovoljstvom prihvatila, iako se radi o stranci koja negira zločine u Jasenovcu, već i tome svjedoči i najnovija drastična kazna UEFA-e zbog skandiranja "Za dom spremni" na zadnjoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije protiv Norveške u Maksimiru.

Kojoj je nazočila i predsjednica države.

U hrvatskom dresu smještena među navijačima uredno je odslušala povike s tribina, a onda kao da se ništa nije dogodilo, sva ozarena proslavila veliku pobjedu hrvatskih nogometaša.

I tek dva dana kasnije, na izravni upit novinara Slobodne Dalmacije, pismenim putem odgovorila kako "apelira na navijače da kad dolaze na utakmice ne koriste povike koji vrijeđaju druge, govor mržnje kao i sve druge oblike vrijeđanja i rasizma".

Dakle, tajming imenovanja Nataše Jovičić za posebnu savjetnicu za holokaust nije mogao biti bolji.

Stručna pomoć

"Temeljem edukacije o holokaustu i osvješćivanja o pitanjima tolerancije", objasnila je predsjednica Kitarović u nedavnom intervjuu Jutarnjem listu gdje je osudila i povike "Za dom spremni", "valja učiti i raditi na tome da se borimo protiv svakog oblika rasizma i netrpeljivosti temeljem vjerske, spolne i bilo koje druge pripadnosti".

A u tome će joj, barem sudeći po angažmanu Jovičić, trebati stručna pomoć.

Hrvatska predsjednica očito se ne smatra dovoljno kvalificiranom za takvu vrstu borbe, što i ne čudi s obzirom da je prihvatila podršku HČSP-a i izbacila Tita s Pantovčaka, a opet osjeća kako je to dovoljno važna tema za hrvatsku budućnost, s obzirom da zbog kazne UEFA-e ni sama neće smjeti ići na utakmicu Hrvatska-Italija.

I neće morati trpjeti povike "Za dom spremni".

Sama Nataša Jovičić sa zadovoljstvom je prihvatila poziv predsjednice Kitarović, a na opasku novinara Novog lista kako je bizarno da je angažira osoba koju podržava proustaška stranka, ona je diplomatski odgovorila: "Možda bi to bilo bolje pitanje za predsjednicu".

I to je doista dobro pitanje za predsjednicu.

I ustaše i holokaust

Ne samo da objasni kako može istovremeno prihvaćati podršku Josipa Miljka i angažirati Natašu Jovičić, kojoj je taj isti Miljak slao prijeteće poruke, već i kako se može baviti pitanjima holokausta u uredu iz kojeg je izbacila vođu antifašističkog pokreta, te kako može osuđivati rasističke povike i istodobno odlaziti na utakmice na kojima se skandira "Za dom spremni".

Uz ono ključno: kako to da joj u pitanjima holokausta treba stručna pomoć?

Da je Kolinda htjela poslati snažnu poruku u kojoj osuđuje ustaške i druge povike na nogometnim utakmicama, mogla je naprosto u tom trenutku napustiti maksimirski stadion i odmah - a ne nakon dva dana - o tome se kritički izjasniti, te tako vlastitim primjerom pokazati da je to neprihvatljivo za hrvatsku predsjednicu.

Time bi pokazala da misli ozbiljno, da i sama "radi na tome da se bori protiv svake nesnošljivosti i rasizma", da je u svom životu i sama dovoljno naučila o holokaustu i njegovu značenju, te da joj u toj borbi nije potrebna nikakva posebna savjetnica.

Ali očito je to za nju preteško gradivo. 

Puno je lakše držati se po strani i prepustiti to drugima. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 389
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno
JESTE LI USAMLJENI?

Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno

Istraživanja pokazuju da, ako se netko osjeća usamljeno, njegovi bliski prijatelji i obitelj imaju 52 posto veću šansu da se i onu počnu osjećati usamljeno