Obavijesti

Kolumne

Komentari 226

Kolinda je poslala političku, a ne samo humanitarnu poruku

Kolinda je poslala političku, a ne samo humanitarnu poruku
1

Predsjednica je preko HDZ-a donirala 20 tisuća kuna obitelji osuđenog Veljka Marića. Pohvalno. Pitamo se kad će na red doći tisuće drugih ugroženih obitelji.

VIDEO

Nada Križan (42) samohrana je majka petorice sinova iz Baranje. 

Ostala je udovica prije tri godine kad joj je muž preminuo od moždanog udara, a nije joj ostavio nikakva primanja jer je bio nezaposlen i nije primao mirovinu. Živi od socijalne pomoći u kući koja izgleda kao da će joj se svaki čas srušiti na glavu. I sama je bolesna i nema osnovnih uvjeta za život.

Njezina priča gotovo je identična pričama još stotina, pa i tisuća hrvatskih građana koji žive na rubu egzistencije.

Nažalost, ona, zajedno s tisućama ostalih građana, nije imala tu sreću da joj predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, preko računa HDZ-a, daruje 20 tisuća kuna iz sredstava dobivenih na ime troškova predsjedničke kampanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Umjesto toga, predsjednica je skupa sa svojom bivšom strankom jučer objavila da je taj iznos darivala obitelji Veljka Marića, hrvatskog branitelja koji je u Srbiji osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina, a nedavno je prebačen na izdržavanje kazne u Hrvatsku.

Taj potez je hvale vrijedan. Taj novac svakako će dobro doći Marićevoj supruzi i trojici sinova.

A obitelj žrtve?

No, bi li obitelj Veljka Marića dobila taj novac da on nije sjedio u srpskom zatvoru? Bi li ta obitelj mogla računati na financijsku pomoć predsjednice države da on nije osuđen za ratni zločin, pa još u Srbiji? I kad se već primila tog slučaja, zbog čega predsjednica istodobno nije ponudila pomoć obitelji Petra Sljepčevića, kojeg je Marić likvidirao 1991. godine?

A onda dolazimo do Nade Križan. I do još tisuća osiromašenih, blokiranih, ovršenih, obespravljenih i ugroženih građana koji žive pošteno i jedva krpaju kraj s krajem.

Naravno da predsjednica ne može pomoći svima njima. Međutim, humanitarnim donacijama šalje se i određena poruka.

U ovom slučaju, radilo se o političkoj, a kod HDZ-a, i predizbornoj poruci. Predsjednicu Kitarović ne zanima toliko nezavidna materijalna situacija obitelji Veljka Marića, koliko je zanima javna gesta pomoći obitelji hrvatskog osuđenika za ratni zločin.

Politički motiv ovdje je evidentno dobio primat pred humanitarnim.

Tim više što su se HDZ i predsjednica Kitarović javno pohvalili tom donacijom, što se u pravilu ne radi. Nije pristojno.

Poslala poruku

Ako je Kolinda već željela poslati humanitarnu poruku, onda je trebala tih 20 tisuća kuna ili još i više, istodobno dati Nadi Križan ili nekoj od tisuća majki koje žive na socijalnoj pomoći i teškom mukom prehranjuju i školuju djecu.  

Bila bi to poruka običnim ljudima, a ne samo ljudima koji su bili na udaru srbijanskog pravosuđa. Bila bi to poruka ljudima koji trpe zbog objektivnih okolnosti, bolesti, smrti, nesreće, a ne zbog sudske presude za ratni zločin. Poruka ljudi na koje politika ne obraća pažnju.

Nadamo se da će i takvi uskoro - i to što prije - doći na red.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 226
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu