Obavijesti

Kolumne

Komentari 264

Kolindi skroz popustile kočnice. Sad nudi poslove za 8000 eura

Kolindi skroz popustile kočnice. Sad nudi poslove za 8000 eura
1

Prije pet godina Kolinda je obećavala blagostanje. Jučer je u Osijeku na predizbornom skupu ispalila tvrdnju kako se dogovorila s drugim državama da mladi Hrvati rade preko interneta za plaću od 8000 eura (?).

VIDEO

Tomislav Karamarko nudio je svojedobno osam tisuća kuna naknade za svako novorođeno dijete "onima koji su to zaslužili, a ne onima koji su potrebiti i siromašni".

Pa je to ispala opća sprdačina.

Kolinda Grabar Kitarović obećala je jučer 8000 eura plaće za mlade Hrvate koji "odu na obuku nedgdje drugdje, vrate se u Hrvatsku i rade preko interneta za nekog u drugoj državi, a zarađuju osam tisuća eura".

"Zamislite što to znači za naše mlade", poručila je predsjednica pred svojim obožavateljima u Osijeku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oni su to dočekali pljeskom, iako nisu imali pojma o čemu to Kolinda govori. Nema veze, zvučalo je spektakularno.

Ostali, a tu se misli na sve koji nisu hadezeovci, dočekali su to "obećanje" s istom vrstom zluradosti, istom dozom ismijavanja i ruganja, kao i Karamarkovu najavu naknade za novorođenu djecu.

Sajtovi za odrasle?

Neki se već šale da je Kolinda u dogovoru s "nigerijskim princom" koji preko interneta žica lovu od naivaca. Drugi spominju azijske sajtove sa sadržajem za odrasle. Nekima padaju na pamet internetski trolovi koji rade za HDZ. 

Nitko nema pojma o čemu je predsjednica govorila. 

Bila je vrlo konkretna u iznosu plaće, ali ne i u opisu posla.

To je na predizbornom skupu HDZ-a važnije od bilo čega. I odjeknut će glasnije i spektakularnije u zadnjem tjednu kampanje od svega ostaloga. Koga briga za opis posla? Dajte mi plaću.

Tko zna, Kolinda je možda doista dogovorila fantastične angažmane za mlade Hrvate. Možda oni njezini "dogovori s drugim državama" zaista daju rezultate. Pa se svi prikopčaju na internet i mlate lovu.

Ali tko doista u to vjeruje?

Parodija bez blesimetra

Tko je sposoban Kolindi išta više vjerovati, naročito kad se analizira način na koji izgovara ta svoja obećanja? Onako vehementno, pomalo parodično, s puno improvizacije, bez papira i blesimetra. Ali s blagim osmijehom.

Iz ovako izrečene izjave mogao bi se izvući zaključak da je predsjednica Republike postala agencija za zapošljavanje. U prvom redu, svojih prijatelja i rodbine. A onda onih koji su joj pljeskali na skupu.

Predsjednica države dogovara nekakve poslove s nekim državama, a da nam ne želi otkriti koje su to države, ni kakvi su to poslovi. Tko zna kakve sve druge poslove dogovara u istom dahu?

Ako predsjednica doista sustavno lobira po svijetu kako bi u Hrvatsku donijela investicije i poslove, onda se to ne najavljuje u birtijaškom stilu s predizborne tribine, već se uobliči u neki dokument i predstavi kao ozbiljan posao.

Misli li netko da je Kolinda za to sposobna?

Agencija na Pantovčaku

Ima gomila agencija za zapošljavanje koje bi mogle iznijeti puno konkretnije ponude za poslove u inozemstvu. Ne treba nam za to predsjednica države.

I zar se sad očekuje od mladih Hrvata da stanu u red pred Pantovčakom da dobiju posao? Ili moraju biti dobri s Kolindom da im se tutne u ruku osam tisuća eura?

U svakom slučaju, ovo je kampanja u kojoj je ovako nešto posve normalno i Kolinda je kandidatkinja od koje se ovakav istup može očekivati.

Prije pet godina obećavala nam je blagostanje i tvrdila da ćemo postati "jedna od najprosperitetnijih zemalja na svijetu". I evo, sada nudi plaću od osam tisuća eura.

Pa što će nam više od toga? I ono prvo obećanje bilo je dovoljno bizarno.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…