Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kapitulacija? Ne, Kolinda samo mijenja Karamarka za Plenkija

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednica čisti Pantovčak od svih ljudi s kojima je došla na vlast prije četiri godine. Karamarkovo i Vasino jato žrtvovala je za podršku Plenkovićeva HDZ-a. To se i očekuje od jedne profesionalne karijeristice

"Predsjednica je kapitulirala!".

Kad to objavi svečani uzvanik iz VIP lože s predsjedničine inauguracije, onda znači da se Kolindi Grabar Kitarović loše piše. 
Barem u onom dijelu političkog spektra koji je Kolindu svojedobno dovukao do Pantovčaka, kao i u dijelu biračkog tijela koje Kolindu slavi kao kraljicu desnice.

A evo, predsjednica je "kapitulirala". 

Smijenila je sve do jednog savjetnika s kojim je došla na Pantovčak, a ovaj posljednji grčevito se drži za fotelju.

Vlado Galić, kompromitiran u aferi SMS, dao je ovih dana ostavku "iz moralnih i etičkih razloga", ali Mate Radeljić, savjetnik za unutarnju politiku, autor antivladinih proglasa i trn u oku HDZ-ove vrhuške, čeka da mu predsjednica uruči obrazloženje zašto ga smjenjuje. 

Iz etičkih i moralnih razloga? Ili iz čistog oportunizma?

Jato odlepršalo

Grabar Kitarović je počistila Pantovčak od ostataka grupacije bliske obavještajnim krugovima koji su joj na krilima "Vasina jata" prokrčili put do pobjede, kao i od političke grupacije desnih radikala okupljene u VIP loži prije četiri godine.

U izboru između Radeljića, Galića, Velimira Bujanca i ostalih izdanaka radikalne desnice, te financijske, logističke, političke, a onda svakako i medijske podrške HDZ-a, predsjednica je shvatila da izbora zapravo nema. 

Od nekadašnje kandidatkinje Tomislava Karamarka pretvara se u kandidatkinju Andreja Plenkovića.

Bio bi to senzacionalan obrat za svakoga tko nije profesionalni karijerist i oportunist. A Kitarović, karijerna diplomatkinja, Sanaderova ministrica, NATO tajnica, to svakako jest.

Kolinda kao instrument

Njezina politička i diplomatska karijera veže se uz one koji joj mogu u datom trenutku pomoći: prije četiri godine bio je to Karamarko sa svojom kompanijom ražalovanih špijuna, šatoraša, stožeraša i provokatora, danas je to Plenković s namjerom da preko pacificiranja predsjednice umrtvi desnicu koja mu radi o glavi.

Kolinda je nekad bila Karamarkov instrument za rušenje ljevice, sada je Plenkovićev poligon za obračun s desnicom.

A time je postala i Plenkovićeva lutka na koncu, kako to sada imputiraju desničari, optužujući predsjednicu za "kapitulaciju".
Realno, ovakav razvoj događaja mogao se očekivati. 

Kitarović je bila desničarska uzdanica kad se to od nje očekivalo i kad je na tome mobilizirala biračko tijelo. Bila je kritičarka Vlade kad je mislila da će joj to podići rejting. Bila je "usamljeni jahač" kad se željela prikazati "narodnom kraljicom". Bila je radikal kad su takvi pobjeđivali.

Sada je spremna od svega toga odustati u zamjenu za podršku HDZ-a u borbi za drugi mandat.

Nema udaranja po Vladi

Pokušaj smjenjivanja Plenkovića sa čela stranke očito je propao. A podrška njegova HDZ-a u direktnom je neskladu s retorikom i politikom, kao i kadrovskom strukturom, na koju se Kitarović dosad oslanjala s Radeljićem, Galićem i ostalima.

Samo, kakvu će kampanju predsjednica sada voditi?

Nema udaranja po Vladi, nema kontriranja Plenkoviću, nema dodvoravanja desnim radikalima, nema ni "Vasina jata". Kolinda će biti prava, pitoma stranačka kandidatkinja.

Kao što je to bila i prije četiri godine.

Najava zamjene Mate Radeljića, nekadašnjeg novinara HTV-a iz devedesetih, novinarskom Mirjanom Hrga, još jednom uzdanicom HTV-a iz tog razdoblja i perjanicom domoljubnog novinarstva, trebao bi malo ublažiti dojam čišćenja desničara s Pantovčaka.

Ali "kapitulacija" ne bi bila to što jest kad bi otvarala prostor za kompromise. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (68)
  • Čekamo te Milanoviću......

    20. 12. 2018,   13:30
  • Kaj ima još netko ko vjeruje da ove protuhe nisu proizvod masona, stvratelja novog svijetskog poredka, koji im nikada neće uspjeti. Jednostavno glasno i jasno otpad koji je ZLU prodao ionako jadne i bijedne jeftine duše.

    20. 12. 2018,   13:51
  • kao uvijek, pogodak u sridu od Klauškog. Plenković čisti Pantovčak, a kraljica je pod njegovim skutama. Što sve ona neće učiniti za karijeru, za vlast. A bilo bi lijepo da je ne izaberu, usprkos svim HDZ-ovcama.

    23. 12. 2018,   12:31