Obavijesti

Kolumne

Komentari 205

Kolindina parada oko parade u stilu je paradne predsjednice...

Kolindina parada oko parade u stilu je paradne predsjednice...
2

Predsjednica Kitarović sazvala je dramatično obraćanje javnosti kako bi objavila da je još jednom promijenila stav oko najsporednijeg od svih pitanja u ovoj zemlji.

VIDEO

Zadnji puta kad je netko sazvao izvanredno obraćanje javnosti bez da je otkrio o kojoj temi će biti riječ, ostali smo bez predsjednika Vlade.

Ivo Sanader nas je u onih najslavnijih dvadeset minuta hrvatske političke povijesti obavijestio da je njegova dionica završena, zahvalio se i pozdravio sa svojim narodom. Ostalo je povijest.

Danas je njegova bivša ministrica Kolinda Grabar Kitarović izvela sličnu vratolomiju, doduše bez tako dramatičnog ishoda, ali s još uvijek s nejasnim motivom.

Nije, naime, jasno kako joj je palo na pamet organizirati izvanredno obraćanje javnosti u roku od dva sata, bez otkrivanja o čemu će govoriti, izazvati paniku u medijima, neizvjesnost, pa i strepnju u javnosti kao da se radi o objavi izvanrednog stanja, pa onda u dvije minute ne kazati ništa što nije mogla objaviti priopćenjem.

VIDEO

Moglo je i priopćenje

Predsjednica je u 15 minuta prije podneva objavila kako ipak pristaje sudjelovati u Vladinu Odboru za proslavu 20. godišnjice Oluje, da ostaje pri stavu da se petog kolovoza središnja proslava održi samo u Kninu, ali da ipak pristaje da se vojni mimohod održi dan prije ili poslije.

Upozorila je i kako je parada prekomjerni trošak u "ovoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji", ali ipak nema ništa protiv da se ona održi. Samo ne petog kolovoza. Jer je, znamo to dobro, Karamarko tada u Kninu.

Sve to je mogla objaviti putem priopćenja, kao što je to činila i s mnogo važnijim temama, primjerice zahtjevom za ostavkom premijera. I još važnije, mogla je to reći na samom odboru za Oluju, pred premijerom, ministrima i generalima.

Čemu onda dramatično izvanredno obraćanje?

Predsjednica nije izjavila nešto tako pompozno kao "zabranjujem mimohod petog kolovoza", pa da bi to zaslužilo postrojavanje novinara koji opet nisu imali priliku postaviti nijedno pitanje.

Njezina promjena stava u vezi parade kojeg je već nekoliko puta mijenjala nije nas čak ni pod ovako dramatičnim okolnostima uvjerila da ga neće promijeniti još par puta.

Nije izjavila čak ni nešto tako rezolutno kao to da vojnog mimohoda uopće ne bi trebalo biti.

Ostala pri jednom od stavova

Ne, ona je ostala pri jednom od svojih već poznatih stavova - kakvi god i čiji god oni bili - pa onda objavila sve ono što je mogla reći i direktno članovima tog Vladina odbora: od premijera i ministara do generala.

I sve to je u sjeni najvažnijeg pitanja: zar je vojni mimohod toliko važna tema da se zbog njega mora organizirati izvanredno obraćanje šefice države? Mora li cijela nacija zaustaviti dah da bi ona pročitala dvije nevažne rečenice?

Ako je Kolinda sve ovo doista učinila zbog vojne parade koja je u ovom trenutku doista najsporednija stvar na svijetu - a toga bi trebao biti svjestan i premijer Milanović - onda je pokazala koliko malo cijeni svoju funkciju, medije, javnost i građane kojima oduzima dragocjeno vrijeme za svoje egotripaške parade.

Ako je uzurpirala funkciju kako bi se još malo prepucavala s Milanovićem, samo što je to ovoga puta digla na razinu izvanrednog obraćanja iz Ureda predsjednika kao da je riječ o objavi rata, onda je još jednom potvrdila da nije svjesna važnosti funkcije koju obnaša.

Za Kolindinu dušu

Ako je, pak, to doista učinila kako bi skrenula pažnju s nekih drugih tema, tema koje ovih dana muče njezina bivšeg šefa u vezi misterioznog terenca, tada je ostala vjerna imidžu kojeg ima još od trenutka kad se kandidirala za predsjednicu.

Što god ovo danas na Pantovčaku bilo, zanimalo je samo predsjednicu Kitarović.

Izvanredno obraćanje javnosti, pa još uz ovako dramatičnu najavu, imalo bi više smisla da je predsjednica napokon imenovala savjetnika za gospodarstvo. Ipak je to bila tema kojom se obećala baviti od prvog dana svog mandata, a ni nakon 95 dana na Pantovčaku to još nije stiglo na dnevni red.

U svakom slučaju, današnja parada oko parade bila je dostojna paradne predsjednice.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode