Obavijesti

Kolumne

Komentari 35

Krajnje je vrijeme da Vlada napokon snizi PDV na hranu

Krajnje je vrijeme da Vlada napokon snizi PDV na hranu
1

Poskupljenje struje poništilo je pojeftinjenje zbog nižeg PDV-a, a tvrtke su već najavile dizanje cijene zbog rasta nameta u cijeni električne energije. U svemu tome država će uzeti još više PDV-a

VIDEO

U Vladi su se pohvalili izuzetno dobrim punjenjem proračuna i praktički postoje viškovi. Oni će otići na smanjivanje prvenstveno duga, odnosno manjka proračuna uzrokovanog plaćanjem visokih kamata. Ali sve projekcije pokazuju stabilan rast i mogućnost da se konačno i građani rasterete porezne presije.

Poskupljenje struje poništilo je pojeftinjenje zbog nižeg PDV-a, a tvrtke su već najavile dizanje cijene zbog rasta nameta u cijeni električne energije. U svemu tome država će uzeti još više PDV-a. I od sporne naknade za obnovljive izvore i od svakog skupljeg proizvoda. HDZ je obećavao jedan posto niži PDV, ali su od toga odustali. Jedan posto bi malo tko osjetio i bilo bi nemoguće pratiti jesu li trgovci ostavili iste cijene.

Zato bi prava mjera bila smanjenje PDV-a na hranu na 13 posto umjesto da na sve, osim na kruh i mlijeko, plaćamo visokih 25 posto. U tom smo jednaki samo s bogatom Danskom, a osim što svi u EU, osim Mađarske, Švedske i Danske, imaju niži PDV od nas, gotovo svi ostali su oslobodili najviših stopa poreza živežne namirnice. Logika je jednostavna: treba omogućiti jeftiniju osnovnu, svakodnevnu hranu i time pomoći onima s manjim plaćama.

A oni koji višak novca odluče potrošiti na bilo što drugo, plaćaju viši PDV. Prije tri godine se raspravljalo o snižavanju PDV-a na osnovnu košaricu povrća, sira, mesa i voća te bi to izbilo iz proračuna od dvije do dvije i pol milijarde kuna. Ali bi se oslobodila potrošnja, a pomoglo siromašnim građanima. I neki hrvatski proizvodi bi bili jeftiniji i konkurentniji, a iz uvoza bismo mogli dobiti kvalitetniju hranu dostupniju hrvatskim građanima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Vladi su toga svjesni. Samo je pitanje hoće li nastaviti bespotrebno guliti građane, a onda tek u izbornoj kampanji snižavati PDV.

Nakon sedam godina krize, povećanja državnih nameta i rasta troškova života, zaslužili smo imati jeftiniju hranu što prije.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang