Obavijesti

Kolumne

Komentari 23

Kućni ljubimci – ne dozvolite im da isišu vaše financije

Ana i Danijela ovog tjedna pišu o temi koja mnoge od nas dotiče - kućni ljubimci i troškovi vezani uz njih. Znate li koliko vas na godišnjoj razini košta ljubimac?

VIDEO

Ovo zapravo nije tema o kojoj smo željele pisati, jer nas dvije i nemamo kućne ljubimce. Zapravo naša draga prijateljica nagovorila nas je da se posvetimo ovoj temi. Ona je nabavila psića na nagovor svojeg djeteta. Znate ono „molim te mama ja ću se brinuti o njemu, vodit ću ga svaki dan u šetnju, prati ću njegove posudice, hranit ću ga…“.

OK, pomislila je naša prijateljica, malo obveza djetetu i neće biti na odmet, pas je malen (jorkširski terijer), a usto je jako sladak. O troškovima uzdržavanja nisu razmišljali. Dobro, u ovom konkretnom slučaju oni i nisu veliki. Mjesečni trošak hrane iznosi do 70 kuna, ali tu su i periodični troškovi koji se odnose na cijepljenje (u početku tri do četiri puta godišnje), liječenje, eventualnu kastraciju, čipiranje, šišanje i sl.

Prijateljica je izračunala da je trošak uzdržavanja njenog psića u prvoj godini iznosio oko 1600 kuna (uključujući kupnju krevetića i odjeće za psa), ovo su troškovi koji ne uključuju izvanredne situacije koje se odnose na neplanirane odlaske veterinaru. Naravno što je pas veći, veći su i troškovi. Nećemo govoriti/pisati o tome ako kućanstvo broji više ljubimaca.

Odgovoran vlasnik nije samo onaj koji svako jutro svog psa izvodi u šetnju, već i onaj koji prije nego što se ljubimac nabavi izračuna koliki su troškovi uzdržavanja i da li je to trošak koji njegove financije mogu izdržati. Nabava kućnog ljubimca nije radost koja traje mjesec dana, već radost i odgovornost za duže vrijeme. Kao i kod svakog izdatka, ne trebate pretjerivati (jer njima zapravo i ne treba mnogo), nemojte zaboraviti da se danas mnogo toga komercijaliziralo i da industrija kućnih ljubimaca raste iz godine u godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koliko drugi troše na ljubimce?

Podatke za Hrvatsku nemamo, ali npr. Amerikanci su u 2007. godini prema podacima American Pet Products Manufactures Association na svoje kućne ljubimce potrošili nevjerojatnih 40.8 milijardi USD (!!), , što je više od cjelokupne ekonomije neke slabije razvijene zemlje. S tim da tržište raste iz godine u godinu, npr. u 2001. potrošeno je 28.5 milijardi USD što znači da se u šest godina potrošnja povećala za nešto više od 40 posto ili 12.3 milijarde USD.

Naravno, najviše se troši na hranu, u 2007. godini potrošeno je oko 16 milijardi USD, a slijede troškovi veterinara 10 milijardi USD. Zanimljivo je da se na timarenje, čuvanje i dresuru godišnje potroši oko 3 milijarde USD (cca 18 milijardi kuna). Troškovi kod nas su daleko skromniji. Kako i kod svake potrošnje, nemojte da vas ponesu osjećaji, jer to nije dobro za vas, za vaš kućni budžet, a najmanje za vašeg kućnog ljubimca. 

Ako ste vlasnik nekog kućnog ljubimca i racionalno trošite na njegovo uzdržavanja nadamo se da nakon izračuna godišnjeg troška uzdržavanja možete reći „moj Fido je vrijedan svake kune“. 

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu