Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kujica ima kvržice na rebrima, je li to posljedica cijepljenja?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja kako se riješiti buha, kako pomoći ljubimcu s piroplazmom i što se krije iza ispadanja dlaka

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Štene ima buhe i ne znam kako ih se riješiti

Poštovani, imam velik problem. Jučer sam dobila štene maltezera koje je rođeno 4. veljače. Našla sam mu buhe, pošpricala sam ga sprejem protiv buha, ali nakon tri sata našla sam još dvije buhe. Ne znam što da radim. Molim vas za pomoć i savjet. Štene je dečko i zove se Rio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim ljubimca treba tretirati i prostor

Poštovana,

Niste napisali s kojim sprejom ste ga našpricali. U svakom slučaju preporuka je da se pas tretira Fypryst ili Frontline sprejom , sredstvo treba dobro utrljati (možete koristiti jednokratne rukavice) da koža upije sredstvo (nije dovoljno da ga samo pošpricate po dlaci). Buhe se vole zavlačiti u prostor stoga jako je bitno da istretirate i prostor, to možete Biokill sprejom. Tretiranje životinje i prostora obavezno morate ponoviti za četiri tjedna.

Kujica ima kvržice, je li to posljedica cijepljenja?

Poštovani, naša mješanka pekinezera Perla ima dvije kvržice na području rebara (jedna je veličine riže, a druga veličine lješnjaka). Cijepila se prije 10 dana pa me zanima može li to biti uzrok? Trebam li otići kod veterinara? Unaprijed hvala na odgovoru. 

Cjepivo može biti uzrok, ali treba se posavjetovati s veterinarom

Poštovana,

Moguće da su kvržice nastale od aplikacije vakcine, no ukoliko niste sigurni da je to mjesto gdje je vakcina aplicirana radije posjetite veterinara.

Bojim se da pas ne oboli od lišmanioze

Poštovani, imam psa koji je redovito zaštićen Advantixom. Međutim, nedavno smo preselili u mjesto malo izvan Splita i saznali da je puno pasa uginulo od lišmanioze. Sad psu stavljam Scalibor ogrlicu. Na svim prozorima su nam komarice, tako da se trudimo biti maksimalno zaštićeni. Jako me strah da se ne zarazi, pa možete li mi reći je li Scalibor ogrlica dovoljna zaštita? I u samom centru grada obolijevaju psi, a kamoli izvan grada u blizini rijeke, gdje komaraca ima abnormalno puno.

Scalibor ogrlica i Advantix djeluju protiv papatača

Poštovani,

Scalibor ogrlica i Advantix djeluju protiv papatača odnosno komarčića koji prenose lišmaniju. S obzirom da se proizvodi razlikuju djelatnim sredstvom možete ih i kombinirati zajedno. Na žalost niti jedno sredstvo na tržištu nema sto postotnu zaštitnu moć.

Može li slinjenje biti posljedica traume?

Poštovani, imamo ženkicu Cavalier King Charles španijela staru 3,5 godine. Veliki problem je što prilikom svake šetnje jako slini pa moramo nositi paket maramica i stalnu ju brisati. Doživjela je šok kad je imala četiri i pol mjeseca. Tada ju je napala starija ženka i otad se jako boji. O čemu se radi, je li uzrok strah i nesigurnost našeg pas ili je riječ o nečem drugom?

U svakom slučaju, slinjenje se događa samo prilikom šetnje. Kad je puštena na terasu (živimo na vrhu jedne zgrade pa ima jako puno prostora) toga nema. Unaprijed hvala. 

Slinjenje se javlja zbog pretjerane uzbuđenosti

Poštovana,

S obzirom da vaš pas slini samo dok je vani u šetnji najvjerojatnije se slinjenje javlja zbog pretjerane uzbuđenosti. Savjetovao bih vam da ju izvodite što više kraćih, brzih šetnji uvijek po istom putu, po mogućnosti gdje nema drugih pasa (da nema distrakcije). S vremenom bi joj to trebalo postati rutinski posao i slinjenje bi se trebalo smanjiti.

Pas ima piroplazmu, koliko traje oporavak?

Poštovani, pas je jučer imao tamnu mokraću, smeđe boje i nije jeo skoro dva dana. U to vrijeme nije bio aktivan. veterinar nam je rekao da ima piroplazmozu. Izmjerio mu je temperaturu koja je bila 39,5 Celzijeva stupnja i dao mu pet injekcija (kombinacija vitamina i antibiotika). Pas je povraćao cijelu noć, ali samo je voda izlazila iz njega. Jutros je bio malo živahniji, ali veterinar je rekao da je to najvjerojatnije od injekcija i da se ne radujemo prerano. Mokraća mu nije više tako tamna i sada je boje meda. Pojeo je malo granula i popio vode. Također, uši su mu hladne. Zanima me mišljenje drugog veterinara. Koji su pokazatelji da se pas oporavio? Unaprijed hvala. 

Oporavak može trajati tri do četiri tjedna

Poštovana,

To što je pas živahniji, što je jeo i pio su sve pozitivni simptomi koji vode ka ozdravljenju. U nekim slučajevima zna se stanje zakomplicirati zbog razvitka jake anemije, u tom slučaju pas opet postane neaktivan, bezvoljan, sluznice mogu postati blijede ili požutiti. U tim slučajevima potrebna je intenzivna skrb (intravenozno primanje tekućine, potporna terapija, pa nekad i transfuzija). Općenito tijek oporavka je tri do četiri tjedna tijekom kojih se savjetuje (bez obzira kakvo je stanje psa) da miruje i da nema fizičkih napora.

Kujica ima problema s ušima i tumorom na glavi

Poštovani, imam mješanku labradora i retrivera staru četiri godine koja ima problema s ušima. Stalno su joj crvene i pune ranica jer ih stalno češka. Liječena je injekcijama, kremama i kapima, ali nište ne pomaže, a ja nemam za daljnje liječenje kod veterinara. Uza sve to ima i izraslinu na glavi, između uha i početka usta na kojoj nema dlake. Sada je zarasla, ali dosad je bila otvorena rana. Mazala sam joj kremama kako bi rana prije zacijelila, ispirala fiziološkom i zarasla je, no moj veterinar kaže da je u pitanju tumor. Oko ušiju i po glavi ima ranice od češkanja. Kako da joj pomognem, s čim da joj čistim rane i uši?

Potrebno je napraviti bakteriološku i citološku pretragu

Poštovana,

Puno bolji odgovor bi Vam mogao dati da ste poslali fotografije promijenjenih područja. Što se tiče ikakvog liječenja obzirom na trajanje i ne učinkovitost dosadašnje terapije preporučio bih pretrage s kojima bi se došlo do uzroka ovakvom stanju. Preporučio bih bakteriološku i mikološku pretragu obriska zvukovoda po potrebi i alergološko testiranje. Što se tiče izrasline, u koliko kolega sumnja na tumoroznu tvorbu može se prethodno napraviti punkcija i citološka pretraga kao bi se vidjelo dali se stvarno radi o tumoru i koje je vrste pa se ujedno može i odrediti najadekvatniji tretman za Vašu ljubimicu.

Mačak gubi dlaku otkad smo ga kastrirali, što da radimo?

Poštovani, mačka Tomija kastrirali smo prije dva mjeseca i otad gubi dlaku na predjelu trbuha. Molim vas za savjet kako mu pomoći. Unaprijed hvala. 

Kriva je psihogena alopecija

Poštovani,

Po iskustvu mogu reći da se vjerojatno radi o psihogenoj alopeciji. Preporučio bih nabavu Feliway preparata i aparata koji se koristi u prostoru u kojem mačak živi (rezultati su vrlo dobri).

Mačak toliko liže dlaku da mu otpada

Poštovani, imam mačka starog dvije godine koji si je prije mjesec dana počeo toliko lizati dlaku da mu otpada. Po cijelom tijelu ima točkice bez dlake. Na trbuhu i na unutrašnjoj strani zadnjih nogu nema dlake. Probali smo izbaciti konzerve i hranili smo da 10 dana kuhanom piletinom i rižom, ali bez poboljšanja. Također, ima ogrlicu protiv vanjskih nametnika koju prije nije nosio. 

Najbolje je posjetiti veterinara

Poštovani,

U Vašem slučaju svakako bih preporučio posjet veterinaru. Uzroci mogu biti brojni, potreban je detaljan pregled kože i dlačnog pokrivača te svakako napraviti parazitološke pretrage kože i dlake, pregled Wood-ovom lampom, i uzimanje materijala za mikološku pretragu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....