Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kupovina rabljenih predmeta: dobra ili loša opcija?

None Foto: Budi IN

Jeste li ikada kupili neki rabljeni predmet? Što mislite o kupovini rabljenih stvari? Saznajte što Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat o tome pišu u novom tekstu

U posljednje vrijeme sve se više otvaraju dućani rabljenom odjećom ili popularni second hand dućani. Ne trebamo posebno naglašavati da je cijena odjeće u takvim dućanima jeftinija od odjeće u „normalnim“ dućanima. Profil kupaca u second hand dućanima je različit, kupuju oni koji ne mogu/ne žele dati više novaca za odjeću, ali i oni koji njeguju retro stil, uglavnom su to mlađe osobe.

Kupnja rabljene odjeće, može biti i dobar, ali i loš pothvat, a ovisi o tome jeste li nešto uštedjeli ili ste kupili nešto što nikada nećete nositi tj. jeste li uzaludno potrošili novac. Najbolja je ona kupnja kada za mali novac dobijete nešto kvalitetno.

Što se isplati kupovati rabljeno?

 • Rabljena roba je naročito isplativa ako je planirate koristi kraće vrijeme, ovo se naročito odnosi na npr. dječju odjeću, naročito mlađe djece koja odjeću mijenjaju svaku sezonu. 
 • Ne znamo da li ovo postoji u Hrvatskoj, ali bilo bi idealno kada bi se mogle kupovati i rabljene dječje igračke. Djeca u mlađoj dobi često mijenjaju slobodne aktivnosti, ako izabrana aktivnost nije konačna, kupite im rabljeni ili još bolje posudite muzički instrument ili sportski rekvizit za novu slobodnu aktivnost.
 • Osim, odjeće isplativo je kupovati predmete koje upotrebom ne mijenjaju vrijednost. Dobar izbor su u tom slučaju antikvarijati koji, iako imaju prizvuk otmjenosti, predstavljaju bolji izbor za kupovinu nekih stvari kao što je naprimjer i kupovina knjiga. Zašto? Zato što isti naslovi koje plaćate više od 100 kuna u knjižarama a antikvarijatu mogu koštati dosta manje. Nepisano pravilo je da je kupovina knjiga, pritom se misli najviše na klasične i starije naslove - isplativija u antikvarijatu nego  nego u knjižarama, a možda naletite i na nešto vrijedno. 
 • O kompjuterskim igricama nećemo niti govoriti, iz vlastitog iskustva znamo da djeca kada savladaju neku igricu gube interes za nju, a cijene novih igrica su rijetko ispod 100 kuna, dok je cijena rabljenih igrica maksimalno 50 kuna. Isto se odnosi i na muzičke CD-e (za one koji ih još kupuju). 

Što se ne isplati kupovati rabljeno? 

Ono što se ne isplati kupovati rabljeno su razni predmeti koje je tehnologija pregazila npr. ink-jet štampači, starija prijenosna računala, stariji mobiteli. Razlozi zašto se to ne isplati su jednostavni. Naprimjer, za pisače je teško naći tonere za zastarjeli  model i sl.

Na što obratiti pažnju prilikom kupovine rabljenih predmeta?

 • Vijek trajanja – ne kupujte neupotrebljiv predmet, osim ako ga ne znate sami popraviti
 • Zamjenski dijelovi – prije kupovine provjerite raspoloživost zamjenskih dijelova
 • Sigurnost – provjerite jeli rabljeni predmet i dalje siguran za upotrebu

Prethodna kolumna bila je posvećena cjenkanju, ako imate mogućnost postignite bolju cijenu od ponuđene, ovo se naročito odnosi na kupovinu rabljenih predmeta na raznim sajmovima. Bez obzira što je kupovina rabljene robe povoljnija od nove, prije kupnje odredite maksimalan iznos koji planirate potrošiti. Niže cijene lako nas mogu prevariti i isprazniti novčanik više od predviđenog. Nemojte zaboraviti i na vrijeme, kupnja rabljenih predmeta iziskuje više vremena i napora u potrazi za adekvatnim predmetom. Osim što štedite novac, kupovinom rabljene robe svrstavate se i u ekološki osviještene osobe! Odvagnite prednosti i nedostatke kupovine već korištenih predmeta, ako mudro kupujete, ovakva kupovina može biti pun pogodak. 

O autoricama 

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" (download/preuzimanje) i bloga "Novac i djeca" u sklopu Blogosfere Večernjeg lista. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Komentari (4)
 • Već mnogo godina se opskrbljujem na najvećem Sekond hand shopu -JAKUŠEVCU.Vidjela sam mnoge slavne ličnosti kako "brljaju" i kupuju robu...Svašta se može kupiti , kad se naleti -za malo novaca... Čak i poznati dizajneri interijera kupuju štošta tamo i to vjerojatno masno naplate .Živio JAKUŠEVAC!!!!

  3. 12. 2012,   19:39
 • Jesam kupio ali rizik je velik ako kupuješ tehničke stvari, za koje neznaš, šta se sa njima događalo! Jesu padale iz visine na pod, imaju neke druge mane koje se ne vide prostim okom.....

  9. 12. 2012,   10:48
 • meni je to baš super, nekad se stvarno naleti na dobre stvari. da je kod mene više takvih dućana..

  2. 12. 2012,   14:59