Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Labrador šepa, a lijekovi mu ne pomažu, o čemu se radi?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja koja je zaštita od krpelja, koji je uzrok drhtanja kod pasa i kako pomoći izbirljivom ljubimcu

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Pas odbija hranu, tetura, a veterinari se ne slažu oko dijagnoze

Poštovani, molim vas za pomoć. Sve je počelo prije četiri do peta dana kada pas nije htio jesti, već je samo pio vodu. Odvezli smo ga veterinaru koji je rekao da nije u pitanju krpelj. Navečer je njegova mokraća bila narančasta, nazvali smo dežurne veterinare koji su pretpostavili da ipak jest krpelj. Odvezli smo ga na veterinarski fakultet oko 23 sata i tamo su nam rekli da ne vjeruju da je krpelj. Psu su dali analgetik. Sve se teže kretao. Sljedeći smo ga dan odveli trećem veterinaru i prema krvnom nalazu je zaključeno da je u dobio bolest koju prenose krpelji. Dobio je tri injekcije, povraćao četiri puta i to bijelu pjenu. Opet je presto jesti, pio je samo vodu, ležao i teturao dok hoda. Dan nakon toga je dobio još jednu injekciju antibiotika, ali nije želio jesti. Urin je žute boje, ali i dalje tetura dok hoda. Ne razumijem što se događa, koliko traje oporavak? Sag ga hranimo na špricu Lgg jogurtom, umutimo malo paštete i vitamina B. Što da radimo? Unaprijed hvala.

Mogući uzrok je babezioza    

Poštovani,

Zaista je teško komentirati Vaš slučaj obzirom da ste svog psa odveli kod više veterinara na pregled i mišljenje i svi su imali različito mišljenje. Simptomi koje ste naveli (malaksalost, gubitak apetita, tamnija mokraća) upućuju na babeziozu, no nije sve uvijek tako jednostavno. Za potvrdu dijagnoze uzročnika bi trebalo naći u krvnom razmazu, zatim napraviti kompletnu sliku, u tim slučajevima  poželjno je napraviti test i na ostale vektorske bolesti (erlihiozu, boreliozu). Na Vašem mjestu držao bih se savjeta veterinara koji je bio najkompletniji, najdetaljniji i najbrižniji u obradi Vašeg psa. 

Pas stalno povraća i ima proljev, o čemu se radi?

Poštovani, pas od petka ima nekih problema. Povraćao je tri puta u danu, pa još tri do četiri puta u noći. Bljuvotina je bila prvo žuta, a zatim je bila samo tekućina i pjena. Otad nije jeo, a u subotu je ponovno povraćao, nakon što je vani pojeo travu. Od petka do sada se trese kad legne, a kroz dan je aktivan i živahan. Sinoć sam primijetila da ima proljev tamnije boje. Prošli ponedjeljak ga je ugrizao krpelj nakon čega smo mu stavili zaštitu Fypryst. Riječ je o pekinezeru težine oko pet kilograma. O čemu se radi? Unaprijed hvala. 

Najbolje se odmah javiti veterinaru

Poštovana,

Moglo bi se raditi o nizu bolesti i  na ovakav način ( putem kolumne)  nije moguće točno odrediti o čemu se radi kod Vašeg ljubimca. Savjet  Vama je da se što prije javiti svom veterinaru koji će Vašeg psa pregledati što je u ovakvoj situaciji nužno. Vaš problem je potencijalno opasan i stoga posjetite veterinara bez odgađanja.

Pas šepa, a lijekovi ne pomažu, kako mu pomoći?

Poštovani, imam labradora koji šepa na prednju nogu i čini se da je problem u zglobu iznad šape. Pregledom šape nisam našao ništa slomljeno ili strano tijelo koje bi moglo uzrokovati ove probleme. Bio je kod veterinara koji mu je dao injekcije, pretpostavljam nesteroidni protuupalni lijek. To mu nije baš pomoglo jer u mjestu gdje živim nema rendgen za životinje pa se šapa ne može provjeriti. Koji su mogući uzroci ovog problema i je li rendgen nužan? Ponekad može stati na šapu, ali je drži savijenu u zglobu. Labrador je star šest godina i prije nikad nije imao takvih tegoba. 

Preporučuje se detaljan ortopedski pregled

Poštovani,

Vašem psu treba pažljivi i detaljan ortopedski pregled. Moguće da će i trebati RTG pretraga. Obzirom da je već nešto vremena prošlo, a da se situacija nije promijenila predlažem Vam posjet opremljenijem i po mogućnosti bolje educiranom veterinaru (po mogućnosti ortopedu ili veterinaru koji se često bavi ortopedijom).

Treba li psu test na bjesnoću kako bi dobio hrvatsku putovnicu?

Poštovani, prevezla sam psa iz BiH kojeg sam pronašla na ulici u Hrvatsku. Prešli smo granicu s bosansko-hercegovačkim dokumentima, te bi ga sada trebala prebaciti na hrvatske "papire" s obzirom da će ostati ovdje. Nismo radili titar na bjesnoću jer su nam u veterinarskoj stanici u Mostaru rekli da to nije potrebno, no ovdje u Zagrebu sam dobila informaciju od jedne veterinarske stanice da nije moguće psu srediti hrvatske dokumente ako nije napravljen titar. Pas ima sva cjepiva i certifikat za prelazak granice. Zanima me treba li pas koji se sada nalazi u svom stalnom domu u Zagrebu i koji je legalno prešao granicu raditi test na titar? Je li to potrebno za hrvatsku putovnicu? Unaprijed hvala na odgovoru. 

Psi trebaju biti cijepljeni protiv bjesnoće

Poštovani,

Bosna i Hercegovina spada u niskorizične države od bjesnoće (Uredba 998/2003). Stoga kućni ljubimci koji dolaze iz iz niskorizičnih trećih zemalja moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće i od dana prvog cijepljenja mora proći najmanje 21 dan, što znači ako je životinja cijepljena 01. siječnja ulazak je dozvoljen najranije 22. siječnja.

Ukoliko je kućni ljubimac ranijih godina već bio cijepljen protiv bjesnoće i docjepljivanje se obavljalo u redovitim intervalima na način da se nije prekoračio datum do kada vrijedi prethodno cijepljenje, rok čekanja od 21 dan se ne primjenjuje. Za direktan ulazak na područje Europske unije iz niskorizičnih zemalja ili indirektno, pri prolasku kroz druge niskorizične zemlje nije potrebno obavljati test određivanja titra protutijela na bjesnoću.

Ulazak u Republiku Hrvatsku pasa, mačaka i tvorova mlađih od tri mjeseca i necijepljenih iz niskorizičnih država nije dozvoljen. Ulazak psima, mačkama i tvorovima iz ovih država dozvoljen je najranije u dobi od 15 tjedana (u dobi od 12 tjedana prvo cijepljenje protiv bjesnoće + 21 dan „period čekanja“).

Dakle prilikom direktnog ulaska iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku kućni ljubimci trebaju ispunjavati sljedeće uvjete: moraju biti pravilno mikročipirani, cijepljeni protiv bjesnoće i moraju imati veterinarski certifikat za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca.

Mački nedostaje nekoliko zubi, o čemu se radi?

Poštovani, imam mačku staru šest godina. Živi isključivo u stanu otkad sam ju kao povrijeđenog mačića udomila. Nedugo sam, sasvim slučajno, otkrila da nema očnjak na desnoj strani čeljusti, a onda sam se još više iznenadila kad sam joj otvorila usta i vidjela da joj na desnoj strani čeljusti fali još zubi. Inače je posve zdrava, normalno jede i spava. Ne primjećujem nikakve simptome koji bi upućivali na neku bolest. Molim vaše stručno mišljenja i unaprijed zahvaljujem.

To je posljedica lošeg stanja usne šupljine

Poštovana,

Vaša maca je „izgubila“ neke od trajnih zuba vjerojatno zbog lošeg stanja usne šupljine. Svakako posjetite veterinara i savjetujte se što bi trebalo napraviti kako se ne bi „izgubili“ i drugi zubi (vjerojatno ukloniti zubni kamenaca, smiriti upalu desni i sl).  U koliko nema nikakvih problema preporučujem redovitu higijenu usne šupljine (pružiti će izvrsnu kontrolu i prevenciju). 

Koja je najbolja zaštita od krpelja za pse?

Poštovani, je li ogrlica dobra zaštita od krpelja. Nisam siguran što da kupim za zlatnog retrivera starog tri i pol mjeseca. Već je imao krpelja i vodio sam ga kod veterinara. Lijep pozdrav. 

Ogrlice i ampule odlična su zaštita, ali ne i stopostotna

Poštovani,

Na žalost ne postoji sto postotna zaštita, ogrlice i ampule su jednako dobra zaštita. Od ogrlica preporučio bih Kiltix, Scalibur i Foresto. Nadalje preporučuje se povremeno i mijenjanje djelatne tvari radi sprječavanja stvaranja rezistencije parazita na određenu djelatnu tvar. Također možete koristiti i kombinaciju ogrlica i ampula na način da kombinirate Kiltix ogrlicu sa fipronilom (Frontline, Fypryst, Pestigon ampule spot on ili Scalibur ogrlica sa Advantix ampulom).

Pas je jako izbirljiv oko hrane, smije li jesti žgance, sir i jogurt?

Poštovani, imam francuskog buldoga starog šest mjeseci i devet kilograma koji se stalno češe. Najviše u predjelu gdje je ogrlica, a zna ponekad i lizati šapicu, premda nikakve promjene nisam uočila na dlaci ni na koži. I s hranom je izbirljiv, odnosno najčešće ne želi jesti kad mu se da u njegovo vrijeme (osim ako je prethodno odbijao hranu cijeli dan pa ga glad pritisne). Gledamo da ga ne razmazimo, osnovne naredbe poznaje i sluša, samo, čini mi se pokušava nas "dresirati" s tom svojom izbirljivošću glede hrane. 

Hranim ga Royal Caninom Medium Puppies tri puta dnevno, jednom tjednom mu tu hranu pomiješam s kuhanim pilećim bijelim mesom i mrkvom, ali ono što voli jesti su Bio Aktiv Lgg i posni sir. Zna  se duriti cijeli dan i odbijati svoju hranu dok mu barem žličicu jogurta ili posnog sira ne pomiješam unutra. Bojim se da bi to količinski bilo previše na svakodnevnoj bazi pa me zanima je li to što radi pokušaj da on dresira mene ili mu je dosadio dehidrat. Napominjem da je do četiri i pol mjeseca bio isto na Royalu, ali Mini Puppies pa je to odbijao jesti jer mu je presitno, valjda. Smijem li mu davati povremeno i koliko često, žgance i ako da, umiješane u dehidrat ili posebno s jogurtom. Royal canin ima i mokru hranu za juniore do 10 kg, pa možda da probam i tu vrstu hrane ubaciti u jelovnik? I koliko sve to ima veze s povremenom (normalne tvrdoće)  zelenom stolicom? Zahvaljujem na odgovoru i lijep pozdrav. 

Pas smije jesti žgance, fermentirane mliječne proizvode i svježi sir

Poštovani,

Ne trebate se brinuti što se vaš ljubimac povremeno počeše. Što se tiče hrane savjetovao bih vam da ne miješate dehidrat sa kuhanom hranom već da ih odvojite kao samostalan obrok (ili samo dehidrat illi samo kuhano). Možete mu davati žgance, fermentirane mliječne proizvode i svježi sir. Neki psi znaju biti izbirljiviji u prehrani, očito i vaš ljubimac spada u tu grupu pa radije gladuje dok ne dobio ono što mu je finije. Zelenu stolicu koju povremeno ima najvjerojatnije je obojena od trave koju pojede, ukoliko to nije slučaj savjetujem da se obratite veterinaru.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu