Obavijesti

Kolumne

Komentari 96

Stala dekontaminacija HDZ-a. Hasanbegović i dalje uzdanica

Stala dekontaminacija HDZ-a. Hasanbegović i dalje  uzdanica
1

Andrej Plenković riješio se Tepešovih i Čorićevih pravaša, predstavnika ekstremne desnice, ali neće se tako lako riješiti Zlatka Hasanbegovića, novog heroja HDZ-ove desnice bez koje nema šanse na izborima

VIDEO

I tako, nije HDZ otkačio pravaše, nego su prkosni i nepokoreni pravaši otkačili HDZ.

Sva trojica njih.

"Prekidamo sve veze s HDZ-om, kao Hrvatska sa SFRJ", poručio je Pero Čorić, glavni tajnik Hrvatske stranke prava Ante Starčević.

Sad će, eto, Tepeš i Čorić morati sami pobijediti na parlamentarnim izborima. Što se mora, nije teško. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Andrej Plenković brzopotezno se riješio utega filoustaških pravaša, pomalo komične garniture likova koji su suvereno držali desni bok Tomislavu Karamarku i Domoljubnoj koaliciji, za što će novi šef stranke zaraditi odobravanje s druge strane političke barikade, iz medija i Bruxellesa, ali to je tek bio lakši dio posla.

U rezervi ionako već čeka Ruža Tomašić, "briselska Ruža" i ona Milanovićeva "elementarna nepogoda", koja je svojedobno potjerana iz HSP-a AS i s kojom je Plenković na listi pobijedio na izborima za Europski parlament. 

Međutim, "briselskog Plenkija" mnogo teži posao čeka sa Zlatkom Hasanbegovićem.

Odricanje od filoustaštva

Odricanje od filoustaških pravaša proći će bezbolno. Odricanje od filoustaškog ministra kulture i trenutno najpopularnijeg člana Predsjedništva bit će teško, pa čak i nemoguće.

"Ministar kulture i član Predsjedništva stranke imat će istaknuto mjesto na izbornoj listi i u kampanji očekujem njegov veliki doprinos", izjavio je jučer Andrej Plenković. I to je bila izjava koja se s nestrpljenjem iščekivala.

Zlatko Hasanbegović bit će Plenkovićev najteži test.

Čovjek koji je naslagao pravi naramak skandala, izložio HDZ pritiscima izvana i pravoj pobuni hrvatske javnosti, čovjek koji je doveo u pitanje hrvatski antifašizam, afirmirao NDH, zavadio se s manjinama, otvorio frontove s kulturnjacima, civilnim sektorom, medijima, sada će ipak ostati uzdanicom Plenkovićeva HDZ-a.

Tog "dekontaminiranog HDZ-a", kako to reče Milan Kujundžić, samozvani povratnik u redove svoje bivše stranke.
Naravno, ono što Kujundžić smatra "dekontaminacijom" nije isto ono što pod "dekontaminacijom" smatra šira javnost, pa i dobar dio samog HDZ-a i kruga oko Plenkovića.

Kujundžić slavi odlazak Karamarka, čovjeka zbog kojeg je napustio HDZ, ali marginaliziranje Hasanbegovića za mnoge bi predstavljalo suštinsko dekontaminiranje posljednjih ostataka Karamarkove vladavine.

Upravo je Hasanbegović bio Karamarkova izmišljotina koja se pretvorila u "otrovni kalež" za njegova nasljednika Andreja Plenkovića.

Pobuna u stranci

Ako ga se otarasi, izazvat će otvorenu pobunu u radikaliziranoj stranci i riskirati gubitak one tvrdokorne proustaške baze na kojoj je HDZ gradio svoj povratak na vlast. Usput, i puno opasnije, riskirat će odljev tih glasova prema malim strančicama što bi HDZ moglo koštati mandata po izbornim jedinicama.

Ako ga zadrži, pa čak i promovira, ostavit će si mač iznad glave, poništiti dojam o promjenama u stranci i izložiti se daljnjim kritikama javnosti i medija.

Jer, Hasanbegović nije samo član Predsjedništva HDZ-a, on je njegov najpopularniji član i novi heroj hadezeove radikalne desnice. Za obračun s njim treba imati rezona, treba imati vremena i treba imati hrabrosti.

Plenković očito ni jednog elementa baš nema na bacanje.

Nema rezona dva mjeseca prije izbora ulaziti u svađu s biračima, pa ni sa samom strankom. Nema vremena za postupno marginaliziranje i izguravanje radikalnih ostataka čiji je Hasanbegović istaknuti predstavnik. A nema ni hrabrosti za takav fajt. 

Desnica pod rukom

U krajnjoj liniji, kako zajedljivo reče Pero Čorić, Plenkovića još čeka fotelja u Bruxellesu. Kao i Stiera, kao i Ružu Tomašić. Pa ne treba onda pretjerivati.

Plenković si može priuštiti da izađe na izbore bez Tepeša i Čorića i njegove pljoske za rakiju s Pavelićevom slikom. Ali objektivno, teško si može priuštiti izlazak na izbore bez Hasanbegovića i njegova protu-antifašizma, filoustaštva, huliganskog crnokošuljaštva i prvoboračke slave u svjetonazorskom udaru na liberalnu ljevicu.

Na svojoj zadnjoj press konferenciji Tomislav Karamarko izrekao je zanimljivu rečenicu: "Zahvaljujući nama, nema ekstremne desnice".

Htio je poručiti kako je on prigrlio i kontrolirao sve ono desnije od HDZ-a, no s obzirom da je pod njegovim mandatom ekstremna desnica dobila pravo građanstva, zvučalo je kao da "pili naopako".

Njegov nasljednik Andrej Plenković ekstremnu je desnicu, pod kojom se smatraju i Tepešovi pravaši, pustio na slobodu, da se slobodno raspojasa po izbornim proplancima. 

Ali zadržao je uz sebe možda još ekstremnijeg Hasanbegovića. 

Zlu ne trebalo.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu