Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lex na ex: Od Borgovaca preko Bandića sve do Zdravka Marića

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Nakon lexa Agrokor i lexa Šerif koji Bandića spašava od izbora u Zagrebu, sada imamo lex Marić. Zakon o sprječavanju sukoba interesa omogućava Zdravku Mariću da sutra sjedne na čelo privatne kompanije.

Lex Agrokor omogućio je povlaštenoj grupi ortaka angažiranoj u izradi zakona da preko svog angažmana u Agrokoru zarade oko pola milijarde kuna. Zbog čega je Martina Dalić nedavno beatificirana.

Lex Šerif omogućio je izabranim gradonačelnicima i županima da prežive pad proračuna na izglasavanju u lokalnim predstavničkim tijelima. Upravo ono što sada prijeti Milanu Bandiću u Zagrebu.

A Lex Marić omogućit će državnim dužnosnicima da iz vladajuće direktno uskoče u korporativne fotelje. Poput Zdravka Marića na čelo uprave Adrisa, kako se to otkrilo ovoga tjedna.

Ništa u ovoj Vladi nije slučajno i ništa se ne prepušta slučaju.

Lex Marić

Upravo u trenutku kad se zahuktala priča o tome da bi ministar financija, arhitekt hrvatskih proračuna u zadnje tri godine, mogao uskoro prijeći u korporativni sektor, u realni kontekst stavljene su odredbe novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Za razliku od postojećeg zakona, iz novog se izbacuje odredba prema kojoj je državnim dužnosnicima zabranjeno da godinu dana nakon prestanka mandata budu angažirani u upravama i nadzornim odborima.

Zdravko Marić, dakle, po sadašnjim odredbama ne bi mogao, prema navodima Glasa Istre, već početkom godine zasjesti na čelo Adrisa. Međutim, ako se usvoji novi zakon, protiv kojeg primjedbe imaju i Vijeće Europe i Europska komisija, ali i povjerenica za sukob interesa Nataša Novaković, tada bi ministar već sutra mogao postati predsjednikom uprave.

Zdravko Marić nas uvjerava da je "ministar do daljnjega". Sada se čini da je ministar samo dok se ne usvoji taj zakon.

Odavno smo znali da je Zdravko Marić ključna osoba u Vladi: zbog njega su padale Vlade, na njega se računalo kao s premijerom nakon rušenja Vlade, od njega su se počinjale formirati sve posljednje Vlade. 

A sada otkrivamo da se po njemu (iako sigurno ne samo za njega) kroji čak i zakon.

Lex Bandić

U isto vrijeme, gotovo paralelno, još jedna ključna osoba HDZ-ove koalicije uživa prednosti "tailor made" zakona. Milanu Bandiću ovih se dana prijeti rušenjem proračuna u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, ali to po odredbama lexa Šerif više ne znači i rušenje gradonačelnika. On osobno bi preživio, njegova stranka možda i ne.

Time je HDZ svom partneru osigurao opstanak u Zagrebu, kao što Milan Bandić preko svog saborskog kluba otpadnika osigurava opstanak HDZ-u.

Nitko neće pasti. Jedni drugima čuvaju leđa.

Uglavnom, zakoni su tu da se prilagođavaju. Možda HDZ svoju povijest u tvrdoj stini piše, ali ispada da je mnogo fleksibilniji što se zakonskih vratolomija tiče. 

Nažalost, ne samo HDZ.

Sve je po zakonu

Milanovićeva vlada pisala je lex Perković kojim se onemogućavalo izručenje Josipa Perkovića njemačkom pravosuđu, pa ga pod pritiskom ipak mijenjala. Usvajala je i lex Komadina kojim se županima omogućavao ulazak u Vladu bez raspisivanja lokalnih izbora.

Milanović kao da je znao da će se Komadina brzo zamoriti ministarske funkcije.

A sada, u kratkom periodu, svjedočimo kreiranju zakona kojima se direktno pogoduje, ne skupinama ljudi, već konkretnim osobama. Dosad najvažnijem ministru, najvažnijem koalicijskom partneru, kao i najvažnijim ortacima u nedavno opjevanoj operaciji sloma ortačkog kapitalizma.

Ortaci su se naplatili i nikada nisu odgovarali, jer je sve bilo po zakonu. Kojeg su oni napisali. 

Bandić neće pasti s mjesta gradonačelnika, bez obzira što bi mu mogao pasti njegov proračun. 

A Zdravko Marić neće morati čekati godinu dana da sve one povlaštene informacije, veze i politički utjecaj stavi u funkciju.

Ako ništa drugo, barem će državni proračun uštedjeti na njegovoj plaći. Eto vidite kako HDZ misli na sve. I na svoje.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Komentari (22)
  • Ova zemlja je postala emigrantska radi ljudi stvojom ideologijom Antiplenktist

    14. 11. 2018,   16:56
  • Tamo di se novac vrti, ruka ruku mije, pa tako i naši političari spletkare naručenim zakonskim izmjenama. Većina naroda teško živi i iseljava se, a političari i biznismeni se razmeću utjecajima i novcem. Pravosuđe je u povojima i kako onda unaprijediti sveukupni razvoj RH. Možda tako i treba biti, tako je od pamtivjeka, od Abela i Kaina.

    14. 11. 2018,   13:54
  • Hm, a da dođe lex JNA TENK, neki bi morali kupiti prnje:-))

    19. 11. 2018,   16:43