Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lijemo suze zbog Amazonije, a plastiku bacamo gdje stignemo

None Foto: Dreamstime

Ne pada nam na pamet stari štednjak odvesti do najbližeg besplatnog reciklažnog dvorišta jer je mnogo lakše baciti ga pod okriljem noći pokraj najbližeg kontejnera za metal i plastiku

Posljednjih se dana društvenim mrežama masovno dijele snimke Amazonije u plamenu. Gore pluća svijeta, svi su zgroženi, pozivaju da se nešto učini. I jest, više je nego strašno što Amazonija gori, nakon što je velikim dijelom posječena i devastirana.

No postavlja se pitanje funkcioniraju li kauč-aktivisti u svakodnevnom životu, kad je u pitanju očuvanje planeta i okoliša, s jednakim žarom kao kad klikovima gase požar u Amazoniji? Očito ne, jer stanje govori dovoljno za sebe. Imamo more prepuno plastike i fekalija, ilegalna odlagališta otpada po šumama cijele Hrvatske i apsolutni manjak svijesti o zagađenju za koje smo sami odgovorni.

Podaci kažu da je polovina smeća na našim plažama opasna plastika, a po pitanju recikliranja i odvajanja otpada, pazi čuda, najgori smo u Europi. Kupujemo bez razmišljanja, a jednako tako i bacamo gdje stignemo. Teško nam je u džep ili torbu staviti platnenu vrećicu za kupnju, ali nam je neopisivo lako isprazniti septičku u more.

Ne pada nam na pamet stari štednjak odvesti do najbližeg besplatnog reciklažnog dvorišta jer je mnogo lakše baciti ga pod okriljem noći pokraj najbližeg kontejnera za metal i plastiku.

Teško nam je posaditi drvo ili kod kuće staviti posebnu vreću za odvajanje plastične ambalaže, ali nam nije teško, skrolajući po mobitelu, svesrdno naricati nad sudbinom Amazonije. I zato se svatko od nas treba zapitati - što na svojoj osobnoj, mikro razini, činimo da proizvodimo manje smeća i zagađenja, jer stvarajući odgovornost u svakodnevnom životu stvaramo i kolektivnu svijest kojom ćemo zaštititi najveće i najbitnije stvari, poput Amazonije.

Moramo se osvijestiti jer je krajnji trenutak za to te shvatiti da svaka plastična vrećica ili slamka imaju važnost i predstavljaju opasnost. Već danas postanimo odgovorniji. Odmah, bez odlaganja.     

Komentari (9)
  • Jednim zločinom prikrivamo drugi zločin prema prirodi.

    27. 8. 2019,   12:18
  • Plastiku već godinama odvajam i sve svoje ukućane učim istom. Dužnost je svakoga od nas barem reciklirati vlastito smeće. Nadam se da će što prije smisliti zamjenu za plastiku, nešto što je makar djelomično i brže razgradivo jer mi je strašno koliko otpadne plastike nastaje svakodnevno, počevši od vlastite kuće! Vrećice za kupovinu godinama također nosim sa sobom. Ljudi nemaju svijest da sami sebe uništavamo i često kažu šta ću ja reciklirati za druge da oni na tome zarađuju. Briga me ako će netko zaraditi na plastici, samo neka ne završi u moru i prirodi bačena! Ono što sam iskoristio to sam dužan reciklirati po svojoj savjesti. Plastika i papir su br. 1 po količinama smeća koje nastaje svakodnevno. Kad smo u kući počeli to odvajati u posebne kante, količina smeća u zelenoj kanti se drastično smanjila. Volio bih da smo svi više ekološki osvješteni, barem koliko je to u našoj moći, svakog pojedinca.

    27. 8. 2019,   12:18
  • Recikliranje nije rjesenje za problem zagadenja. Recikliranjem se isto trosi mnogo energije, vode i kemikalija. Kad god je moguce treba kupovati proizvode u rinfuzi, kupovati na trznicama ili direktno od proizvodaca. Ako se ima mogucnosti uzgajati povrce kod kuce

    27. 8. 2019,   16:28