Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Mački se pojavio treći kapak, a pas ima crnu ranu od krpelja...

U ovotjednoj Zoordinaciji dr. Goran Azenić odgovara na pitanja je li opasno ako se mački pojavi treći kapak na očima, zašto pas ima neugodan zadah...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Pas je dobio ranu od krpelja

Dobar dan, bio sam u šumi u šetnji sa psom prije desetak dana i potom pronašao krpelja na njemu. Pojavila se neka veća crna krasta koju sam očistio i oprao. Što znači ta rana? Martin

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hot spot ili akutni vlažni dermatitis

Poštovani,

Kod vašeg psa se pojavio tzv. Hot spot ili akutni vlažni dermatitis. To je upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom. Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si na taj način pokušava ublažiti svrbež ili bol koji su zapravo pravi razlog nastanka hot spota. Jaki svrbež ili bol su reakcija organizma na različite štetne agense koji izazovu iritaciju kože.

Hot spot najčešće viđamo kod pasa sa dužom dlakom i to posebno onih sa gustom podlakom - labradori i zlatni retriveri, rotvajleri, njemački te škotski ovčari, newfaundlandi, bernski planinski pas i bernardinac. Problem se češće javlja kada je vrijeme toplo i vlažno pa je pretpostavka da nastanku hot spota pogoduje i slaba ventilacija krzna.

Dlaku na tom djelu je najbolje obrijati kako bi se omogućila bolja ventilacija, ranu treba čistiti dezinficijensima i po potrebi uključiti antibiotsku terapiju (trajanje terapije je 3-4 tjedna). Najbitnija stavka je da treba spriječiti češanje i lizanje psa jer je to razlog nastanka hot spota.

Mački se pojavio treći kapak

Poštovani,

imam macu staru godinu dana. Prije dva dana joj se pojavio treći očni kapak na oba oka koji joj prekriva skoro cijelo oko. Molim Vas za Vaše mišljenje. Koji je način liječenja?

Unaprijed hvala, Kristina

Normalno je ako nije učestalo

Poštovana,

Treći očni kapak se nalazi u unutrašnjem očnom kutu (uz nos) koji služi za zaštitu oka. Dok mačka ima otvoreno oko, taj se kapak ne vidi, no ako je oko poluotvoreno, treći očni kapak izlazi te izgleda kao da neka opna prekriva dio oka. Ako se treći očni kapak povlači (sakrije) tijekom dana, oko ne suzi i maca je dobrog stanja, i s vašom macom je sve u redu.

Ako je taj treći očni kapak izraženiji cijelo vrijeme, takvo stanje naziva se protruzija trećeg očnog kapka. Ovakvo se stanje uglavnom javlja kao posljedica gubitka imuniteta zbog neke druge bolesti. Najčešće se radi o općoj iscrpljenosti uslijed parazitarnih invazija, proljeva (dehidracija) i nekim virusnim infekcijama. Dijagnoza se postavlja općim i oftalmološkim pregledom.

Pas ima neugodan zadah

Pozdrav, imam pekinezera starog osam godina. Odnedavno sam primijetila da ima jako neugodan zadah. Inače je zdrav, živahan, normalno jede (suhu hranu Royal canin). Probala sam mu dati dental žvakalice, ali neće. Što da mu dam od hrane da bar ublažim zadah? Hvala.

Bolest želudca ili zubni kamenac

Poštovani,

Neugodan zadah iz usta može se javiti zbog bolesti želudca ili nakupljanja zubnog kamenca te posljedične upale zubnog mesa. S obzirom na dob i pasminu i da niste naveli neke druge smetnje, vjerojatnije se radi o nakupljenom zubnom kamencu. Zubni kamenac treba ukloniti i zube ispolirati (preporučujem Vam veterinara koji ima ultrazvučni skidač zubnog kamenca te zahvat može napraviti u inhalacijskoj anesteziji). Zubiće koji se klimaju ne treba spašavati nego ih treba ukloniti. Ukoliko ima „pokvareni zub“, npr. fraktura krune zuba, zub se možda i može spasiti pa porazgovarajte s veterinarom o mogućnosti saniranja takvog zuba. S obzirom na njegovu starost i duljinu zahvata, obavezno napravite preoperativni pregled i pretrage.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković