Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Malo drukčiji pristup: Kako smeće pretvoriti u novac?

Malo drukčiji pristup: Kako smeće pretvoriti u novac?
1

Već i ptičice na grani znaju da je recikliranje dobra stvar, ali to je i značajna industrijska grana koja je u Hrvatskoj još u razvoju

VIDEO

Ukupno godišnje proizvedemo 1.629.915 tona komunalnog otpada (otpad koji nastaje u kućanstvu), projekcije su da bi do 2015. godine proizveli dodatnih 323.000 tona otpada tj. skoro 1.953.000 tona. Trenutna godišnja proizvodnja otpada po stanovniku iznosi 367 kg (europski prosjek 502 kg/ stanovnik). Od godišnje proizvedenog komunalnog otpada, recikliramo svega 20% - 30%. 

U strukturi komunalnog otpada najviše sudjeluje biorazgradivi otpad te papir i karton.  Prema planu Ministarstva okoliša do 2015. godine udio biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište trebao bi se smanji na 50%, a do 2020.godine čak na 35%.

Što se sve može reciklirati iz kućnog otpada?

  • papir – u većini gradova postoje posebni kontejneri u kojima se odlaže stari papir, ovi kontejneri su uglavnom plave boje
  • PET ambalaža – osim što se može odlagati u posebnim kontejnerima (žute boje), većina dućana otkupljuje ovu vrstu ambalaže. Prilikom predaje ambalaže ne zaboravite oprati boce od tekućine koja je bila u njoj te skinuti čepove. Ambalažni otpad koji se ne nalazi u sustavu povratne naknade može se predati u reciklažna dvorišta.
  • staklo – također veći dio naselja ima postavljene kontejnere za odlaganje stakla (zelene boje), u kontejner za staklo ne smiju se odlagati žarulje (naročito fluorescentne), keramika, porculan 
  • baterije – posebno su opasan otpad. Ako vam se zbog par istrošenih baterija ne ide u posebna reciklažna dvorišta neki supermarketi na ulazu imaju kontejnere gdje ih možete odlagati (crvene kutije)
  • stari lijekovi  - neiskorištene i/ili stare lijekove možete vratiti u ljekarnu (nemojte ih slučajno bacati u WC školjku)
  • biootpad tj. razgradivi otpad u što spada npr. manji ostaci hrane, vrtni otpad i sl., osim što ga možete odložiti u reciklažnim dvorištima, ukoliko imate uvjeta možete napraviti i vlastito kompostište.

Recikliranje je odličan način za smanjenje otpada i očuvanje okoliša. Recikliranjem se vjerojatno nećete obogatiti (zapravo to i nije baš istina, jer smo na početku rekli da je to značajna industrijska grana), ali ćete pomoći prirodi, a ponekad i vlastitom budžetu.

Recikliranje, ekologija i traperice

Za kraj jedna zanimljivost koja nije direktno vezana uz recikliranje, ali je uz ekologiju. Znate li da je za proizvodnju jednih traperica potrebna 1 litra pesticida i 25 litara nafte? 

Kao što znate traperice se proizvode od pamuka. Pamuk uzgojen na plantažama troši do 25 tisuća litara vode/ kilogram, što je 100 dana konzumacije vode jednog Europljanina (!). Proizvodnja pamuka koristi čak 1/4 svih proizvedenih pesticida, a poljoprivrednici koji sudjeluju u proizvodnji često od njih obolijevaju. Nakon branja pamuka, on se uglavnom šalje u Pakistan ili Italiju na tkanje, a nakon toga na šivanje u Tunis (tamo se proizvode mnoge modne marke, zbog jeftinije radne snage) – to je onih 25 litara nafte.

I koliko traperica imate u svom ormaru? Reciklirate li ih?

O autoricama 

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" (download/preuzimanje) i bloga "Novac i djeca" u sklopu Blogosfere Večernjeg lista. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang