Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marić barem radi male korake, dok većina još stoji na mjestu

None Foto:

Ima uzrečica da je u zemlji slijepih onaj jednooki kralj. Ali je jasno da takva zemlja, s takvim kraljem, ne može biti funkcionalna.

Kako se približava izborna godina, tako polako i ova Vlada uvodi sve više iznimki u porezni sustav ne bi li zadovoljila određene skupine poput ugostitelja ili barem pokušala spriječiti odlazak mladih većim plaćama. Što se tiče visokog poreznog opterećenja, svake godine ministar financija Zdravko Marić spremi paket koji malo pomalo rasterećuje gospodarstvo. Nema tu revolucinoranih poteza, ali u svakom slučaju, na njegov prijedlog, Vlada skida porezni teret poput kožice luka. Jedan skinu, ali još ih je deset ispod. Ali barem ga ljušte.

Teško da se takvi pomaci mogu vidjeti u ostalim segmentima i kod većine ostalih ministara.

Val gospodarskog rasta donio je puno lagodniju situaciju Plenkovićevoj Vladi nego što su to imali njegovi prethodnici. On istodobno može sve više trošiti, a i hvaliti se da je rasteretio građane i gospodarstvo.

No Marić je jučer kolegi u zdravstvu Milanu Kujundžiću poslao poruku: “Dobili ste milijarde od doprinosa, dobili ste pomoć za dugove, morate provesti reforme i ne gomilati dugove”. Ta poruka se posredno odnosi na sve članove Vlade, ali nitko je neće poslušati. Troše više nego ikad.

Dovoljno je pogledati samo javnu upravu pa da se vidi da nikakvi pomaci nisu napravljeni. Jedan novi digitalni servis u godinu dana. Ili sustav socijalne skrbi koji ne može uvesti imovinski cenzus i zbrojiti sve naknade već pet godina.

A ono najvažnije, nema reforme mentaliteta klijentelizma i sve se postiže preko veza, članske iskaznice, a najvredniji ljudi su još oni koji imaju najviše dužnosnika u mobitelu. Tu nisu napravljeni ni ti mali godišnji koraci. A kako bismo stvorili društvo koje je ugodno za život, u kojem je sramota neplatiti porez, u kojem je ispod časti uzeti naknadu koja ti ne pripada ili zaposliti se preko veze, potrebno je puno više i volje i snage.

Ima uzrečica da je u zemlji slijepih onaj jednooki kralj. Ali je jasno da takva zemlja, s takvim kraljem, ne može biti funkcionalna.     

Komentari (46)
  • Hrvatska ima 128 gradova, 428 opcina i 20 zupanija. U njima je otprilike 70.000 zaposlenih, od cega polovica u tzv. komunalnim tvrtkama, 26.000 u korisnicima drzavno-proracunoskog novca kojega lokalna uprava samo distribuira (skole, vrtici i sl.), a ostatak u kancelarijama te iste lokalne uprave. Svi oni zajedno godisnje trose oko 25 milijardi kn najmanje. Od toga na place, kojekakve naknade, honorare, putne troskove,,,,,,,vijecnicima i clanovima uprava komunalnih tvrtki oko 7,5 milijardi kn. Tomu treba dodati i njihove sluzbene limuzine, medju kojima nema auta ranga Skoda Scala ili Dacia Lodgy nego samo njemacke jurilice od 200 ks i vise. I jos treba dodati troskove odrzavanja upravnih zgrada i kancelarija..Tomu dodajmo, ministarstva, desetine agencija, koliko cujem 40000 neprofitnih udruga i medija,,,,, itd. Sto sve treba puuuuuuno platiti. A placaju drugi, jer 3/4 (i vise mozda) zaposlenika u gorenavedenom imaju 1 problem. Oni rade,, samo sto NISTA ne zarajuju a skupo kostaju. Uz adekvatno i dosljedno sankcioniranje korupcije koja je u Hrvatskoj postala jedini nacin opstanka, smanjivanje najmanje za pola svega gorenavedenog (opcine, gradovi, ministarstva,,,,,,,,,,,,) kao i kresanje troskova za pola preostalog, su jedine smislene, korisne i svrsishodne reforme potrebne Hrvatskoj. Sve ostalo je prodavanje magle. A tko zna! Mozda Hrvatska prethodno spomenute reforme Hrvatska i doceka izmedju 2319. i 2519.

    27. 7. 2019,   10:46
  • Što se tiče našeg zdravstva ono je odavno propalo. Teško oboljeli pacijenti dobivaju Lupocet protiv bolova, smještaj u pojedinim bolnicama je na nivou onog u Africi ( pretrpane sobe, teško oboljeli pacijenti leže u sobama u kojima temperatura za ljetnih vrućina prelazi 40 stupnjeva, hrana nejestiva, posuđe u kojem se servira trebalo je davno otpisati, higijena soba na najnižim razinama.....). Pišem o bolnicama u glavnom gradu RH. Čitam o astronomskim iznosima za neplaćene lijekove i pitam se kada se uzme u obzir ono što sam gore napisala i to da svaki mjesec isplaćujemo za zdravstveno osiguranje + dopunsko zdravstveno osiguranje kada će netko za sve to odgovarati. O sustavu korupcije i bahatosti pojedinih zdravstvenih radnika ovaj put neću pisati.

    27. 7. 2019,   09:59
  • Hahahhaa...cirkus kolorado...daj te ne podj...te raju....🙈

    27. 7. 2019,   09:32