Obavijesti

Kolumne

Komentari 15

Marko Pavić zna da samo HDZ smije politizirati referendume

Marko Pavić zna da samo HDZ smije politizirati referendume
1

Ministar rada optužuje sindikate da politiziraju inicijativu "67 je previše", iako je HDZ i sam politizirao referendum o braku za rušenje SDP-ove vlade, a sada koristi državni novac za borbu protiv sindikalne inicijative.

VIDEO

Ministar Marko Pavić dosjetio se jadu.

Javno je optužio sindikate da su referendumsku inicijativu "67 je previše" iskoristili u predizborne svrhe.

"Nervozu koju vidim u sindikalnim redovima mogu tumačiti da su postali dionik EU izbora", kazao je jučer ministar rada. "Mislim da su ljudi prepoznali da je ovo politički motivirano usred EU izbora i da sindikati nisu vjerodostojni i da ovdje nije pitanje mirovinske reforme, već pokušaj slabljenja utjecaja Vlade pred europske izbore".

HDZ-ov ministar zna o čemu govori. Jer upravo njegova stranka ima određenih iskustava s politiziranjem referenduma i njegovim korištenjem u destabiliziranju i slabljenju Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Referendumom protiv SDP-a

Pod kormilom Tomislava Karamarka HDZ je krajem 2013. godine iskoristio referendum o braku u režiji Željke Markić i Kaptola kako bi izvršio pritisak na SDP-ovu Vladu, destabilizirao vlast, izazvao pučističku atmosferu u državi, a izmišljenu svjetonazorsku temu pretvorio u političko pitanje prvog reda.

Karamarko je tada stao iza inicijative za referendumom, pozirao građane da podrže taj referendum, premda je tada i sam bio u izvanbračnoj vezi.

Planirao je tada i referendum o ćirilici, kao udarac na SDSS i srpsku manjinu, prije nego što je to odbačeno kao korak predaleko u testiranju ustavnih sloboda.

Zato je referendum o braku postao HDZ-ova batina za mlaćenje Zorana Milanovića i njegove Vlade, nekoliko mjeseci prije prvih izbora za Europski parlament. Referendum je bio apsolutno politiziran, kao reakcija na svjetonazorsku dreku povodom uvođenja Zdravstvenog odgoja u škole.

A onaj tko ima nečistu savjest, poput HDZ-a, vidi zavjeru u drugima. 

Odgovor na politiku Vlade

Da se ne zavaravamo, referendum "67 je previše" svakako je politiziran, ali ne samo zato što ga je uzurpirao Davor Bernardić i SDP, već zato što se njime udara na zakonske odluke hrvatske Vlade. To je odgovor na političko djelovanje Vlade i zbog toga ne može izbjeći političku konotaciju.

Za razliku od referenduma o braku gdje je jedno svjetonazorsko pitanje iskorišteno u politikantske svrhe.

Međutim, ne samo da tvrdnje o politiziranju referenduma nisu prihvatljive kad dolaze od HDZ-ova ministra, one su skandalozne kad dolaze od ministra koji koristi javni, proračunski novac, čak nekoliko milijuna kuna, kako bi vodio propagandni rat protiv sindikata.

Ministar Pavić koristi državne instrumente i političku moć da bi zaštitio HDZ-ovu Vladu od sindikalnog referenduma. To za njega nije politizacija, nego "informativna kampanja". Sindikati politiziraju, a HDZ-ova vlada samo "educira".  

I sve to usprkos činjenici da sindikati vode akciju u interesu svih hrvatskih građana i budućih umirovljenika (osim povlaštenih hadezeovaca), a Marko Pavić i njegova Vlada vode akciju spašavanja vlastitog opstanka, pa i predizbornog rejtinga.

Kad se Katolička crkva miješa u izbore, u političku utakmicu, u referendumske inicijative, u ustavna prava i zakonske okvire, onda ju HDZ ne optužuje za politikantstvo. Dapače, štiti pravo Crkve da kao nevladina  organizacija izražava svoje stavove o vlasti, državi, društvu, školstvu, obrazovanju, zdravlju...

I da istodobno prima od države stotine milijuna kuna.

Sindikati nemaju to pravo. A još manje povlasticu.

Nije, stoga, jasno zašto ministar Pavić misli da bi njegova tvrdnja kako sindikati žele biti "dionik EU izbora" trebala nužno zvučati kao optužba. Jer, upravo se u predizborno vrijeme najlakše i najefikasnije može utjecati na vlast da reterira ili napravi ustupke.

Sindikati protiv SDP-ove vlade

Pa čak i ako je sindikalna inicijativa politička, ona je istovremeno legitimna. Jer, za razliku od crkvenih inicijativa, ostaje u domeni sindikalnih ovlasti i djelovanja. Sindikati djeluju politički,  kao što su - ne zaboravimo ni to - politički djelovali kad su otvoreno ratovali protiv SDP-ove vlade i premijera Zorana Milanovića.

Vilim Ribić nastupao je tada kao neformalni šef oporbe, a sindikati su organizirali prosvjede protiv Milanovićeve vlade. HDZ se tada nije bunio zbog politizacije sindikata. 

Kao što se Marko Pavić buni danas. Dok on kao ministar koristi javni novac za borbu protiv sindikata, a njegov HDZ proračunska sredstva upotrebljava za predizbornu kampanju.

Referendum ne bi smio biti politiziran. Osim kad ga politizira HDZ. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu