Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marko Pavić zna da samo HDZ smije politizirati referendume

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar rada optužuje sindikate da politiziraju inicijativu "67 je previše", iako je HDZ i sam politizirao referendum o braku za rušenje SDP-ove vlade, a sada koristi državni novac za borbu protiv sindikalne inicijative.

Ministar Marko Pavić dosjetio se jadu.

Javno je optužio sindikate da su referendumsku inicijativu "67 je previše" iskoristili u predizborne svrhe.

"Nervozu koju vidim u sindikalnim redovima mogu tumačiti da su postali dionik EU izbora", kazao je jučer ministar rada. "Mislim da su ljudi prepoznali da je ovo politički motivirano usred EU izbora i da sindikati nisu vjerodostojni i da ovdje nije pitanje mirovinske reforme, već pokušaj slabljenja utjecaja Vlade pred europske izbore".

HDZ-ov ministar zna o čemu govori. Jer upravo njegova stranka ima određenih iskustava s politiziranjem referenduma i njegovim korištenjem u destabiliziranju i slabljenju Vlade.

Referendumom protiv SDP-a

Pod kormilom Tomislava Karamarka HDZ je krajem 2013. godine iskoristio referendum o braku u režiji Željke Markić i Kaptola kako bi izvršio pritisak na SDP-ovu Vladu, destabilizirao vlast, izazvao pučističku atmosferu u državi, a izmišljenu svjetonazorsku temu pretvorio u političko pitanje prvog reda.

Karamarko je tada stao iza inicijative za referendumom, pozirao građane da podrže taj referendum, premda je tada i sam bio u izvanbračnoj vezi.

Planirao je tada i referendum o ćirilici, kao udarac na SDSS i srpsku manjinu, prije nego što je to odbačeno kao korak predaleko u testiranju ustavnih sloboda.

Zato je referendum o braku postao HDZ-ova batina za mlaćenje Zorana Milanovića i njegove Vlade, nekoliko mjeseci prije prvih izbora za Europski parlament. Referendum je bio apsolutno politiziran, kao reakcija na svjetonazorsku dreku povodom uvođenja Zdravstvenog odgoja u škole.

A onaj tko ima nečistu savjest, poput HDZ-a, vidi zavjeru u drugima. 

Odgovor na politiku Vlade

Da se ne zavaravamo, referendum "67 je previše" svakako je politiziran, ali ne samo zato što ga je uzurpirao Davor Bernardić i SDP, već zato što se njime udara na zakonske odluke hrvatske Vlade. To je odgovor na političko djelovanje Vlade i zbog toga ne može izbjeći političku konotaciju.

Za razliku od referenduma o braku gdje je jedno svjetonazorsko pitanje iskorišteno u politikantske svrhe.

Međutim, ne samo da tvrdnje o politiziranju referenduma nisu prihvatljive kad dolaze od HDZ-ova ministra, one su skandalozne kad dolaze od ministra koji koristi javni, proračunski novac, čak nekoliko milijuna kuna, kako bi vodio propagandni rat protiv sindikata.

Ministar Pavić koristi državne instrumente i političku moć da bi zaštitio HDZ-ovu Vladu od sindikalnog referenduma. To za njega nije politizacija, nego "informativna kampanja". Sindikati politiziraju, a HDZ-ova vlada samo "educira".  

I sve to usprkos činjenici da sindikati vode akciju u interesu svih hrvatskih građana i budućih umirovljenika (osim povlaštenih hadezeovaca), a Marko Pavić i njegova Vlada vode akciju spašavanja vlastitog opstanka, pa i predizbornog rejtinga.

Kad se Katolička crkva miješa u izbore, u političku utakmicu, u referendumske inicijative, u ustavna prava i zakonske okvire, onda ju HDZ ne optužuje za politikantstvo. Dapače, štiti pravo Crkve da kao nevladina  organizacija izražava svoje stavove o vlasti, državi, društvu, školstvu, obrazovanju, zdravlju...

I da istodobno prima od države stotine milijuna kuna.

Sindikati nemaju to pravo. A još manje povlasticu.

Nije, stoga, jasno zašto ministar Pavić misli da bi njegova tvrdnja kako sindikati žele biti "dionik EU izbora" trebala nužno zvučati kao optužba. Jer, upravo se u predizborno vrijeme najlakše i najefikasnije može utjecati na vlast da reterira ili napravi ustupke.

Sindikati protiv SDP-ove vlade

Pa čak i ako je sindikalna inicijativa politička, ona je istovremeno legitimna. Jer, za razliku od crkvenih inicijativa, ostaje u domeni sindikalnih ovlasti i djelovanja. Sindikati djeluju politički,  kao što su - ne zaboravimo ni to - politički djelovali kad su otvoreno ratovali protiv SDP-ove vlade i premijera Zorana Milanovića.

Vilim Ribić nastupao je tada kao neformalni šef oporbe, a sindikati su organizirali prosvjede protiv Milanovićeve vlade. HDZ se tada nije bunio zbog politizacije sindikata. 

Kao što se Marko Pavić buni danas. Dok on kao ministar koristi javni novac za borbu protiv sindikata, a njegov HDZ proračunska sredstva upotrebljava za predizbornu kampanju.

Referendum ne bi smio biti politiziran. Osim kad ga politizira HDZ. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (15)
  • Sad Pavić priznaje da je Mirovinska reforma prijedlog EP, a ne kaže da EP TRAŽI da se povlaštene mirovine isplaćuju iz proračuna a ne iz mirovinskog fonda. 6 milijardi za povlaštene mirovine? Normalno da za obične mirovine NEMA...

    8. 5. 2019,   14:00
  • biće se pavićko izgubia u lažima i muljaži pa napadom na sindikat...brani sebe i vjerodostojne...

    8. 5. 2019,   13:39
  • Nažalost, ljigava politika je uključena i u najmanji dio svakodnevnog života. Upravo zato i tavorimo na dnu Europe po svim civiliziranim kriterijima današnjeg vremena. Nikome nije važno što se događa u realnosti, što treba mijenjati već samo tko je lijevi ili desni, tko je veći "domoljub".... Takvim stavovima pretvaraju državu u svoju vlastitu plemensku zajednicu.

    10. 5. 2019,   15:00