Obavijesti

Kolumne

Komentari 61

Merzel kao Bandić: SDP stalno ponavlja iste pogubne greške

Merzel kao Bandić: SDP stalno ponavlja iste pogubne greške
1

Iste greške koje je SDP radio s Milanom Bandićem i koje su mu se na koncu brutalno obile o glavu, sada ponavlja na slučaju Marine Lovrić Merzel, ali i Željka Sabe.

VIDEO

Kaže se da samo budala uči iz vlastitih grešaka. 

A SDP, eto, ni iz njih nije uspio još ništa naučiti.

Iste greške koje je godinama radio s Milanom Bandićem, koje su mu se godinama obijale o glavu, vukle za strankom kao kugla oko noge, rušile političku vjerodostojnost i na kraju vratile kao bumerang na prošlim lokalnim izborima, sada ponavlja s Marinom Lovrić Merzel.

Predsjedništvo SDP-a sinoć je stalo iza sisačko-moslavačke županice. Unisoni zaključak je da se radi o "orkestriranom napadu HDZ-a". Čeka se nalaz Uskoka i DORH-a. Čeka se sudska presuda. Nitko od visokih dužnosnika stranke nije se jasno odredio prema tom slučaju.

I onda ono ključno: ako SDP sada izgubi Marinu Lovrić, izgubit će vlast u županiji i tko zna kad će je ponovno dobiti.

Sve to kao da je prepisano iz priručnika o Milanu Bandiću.

Koja korupcija?

Jest, piše se o nekoj Bandićevoj korupciji, ali ništa nije dokazano. To su podvale Bandićevih političkih protivnika. Bandić je previše važan za stranku. Ako izgubimo Bandića, izgubili smo Zagreb. Bolje je sklopiti pakt s Bandićem, a sve kritike pripisat ćemo njegovu "političkom stilu".

Podržat ćemo Bandića na izborima jer želimo imati vlast u metropoli. Tu je lova, tu je utjecaj, tu je prevlast nad HDZ-om.

Bandić je dobar s predsjednikom Republike, treba i to cijeniti, a otvara nam i prostor prema desnici. Nema veze tko što kaže, dobro je to. Ako mulja, onda će nešto smuljati i za nas i naše. Makar će nas sve zaposliti. 

SDP je u par navrata nahuškao neke svoje dužnosnike da se obračunaju s Bandićem, kao što je onaj još uvijek anonimni, a opet tako važan ministar SDP-a uputio Jasminu Jovev da se obrati Uskoku. Savjetovao je "da postupi po savjesti".

Tek kada je Milan Bandić napustio SDP - bez optužnice bez presude, bez prisile, ali tek nakon što je stranci donio novu pobjedu u Zagrebu - Milanović i njegovi trabanti krenuli su u nekakvo posipanje pepelom i traženje oprosta zbog njegove vladavine, a sam premijer upustio se u javne prozivke za korupciju, klijentelizam, izvlačenje novca i tko zna kakve sve marifetluke.

Tko je u problemu?

Istina, Milanović je ovih dana izjavio da je Marina Lovrić "u problemu", jer ovdje se ne radi o "celulitu i jajima", već o "pustošenju županije". Ali još uvijek nije povukao preventivni potez u svrhu zaštite "političkog kapitala SDP-a". Kao da ne shvaća tko je tu zapravo "u problemu".

Boji se da će izgubiti županiju - jednu od rijetkih u kojima obnaša vlast - ali ne razmišlja o tome kako bi je mogao ponovno osvojiti.

Misli da će mu smjena županice škoditi tri mjeseca prije europarlamentarnih izbora, ali ne shvaća da bi mu još više moglo štetiti odugovlačenje s njezinom smjenom.

Što se ova afera bude dulje vukla, multiplicirat će se i politička šteta.

Slično je bilo i s Bandićem. Milanović nije na kraju izgubio Zagreb zato što se odrekao Bandića, nego zato što ga se nije na vrijeme odrekao. 

Političko (samo)ubojstvo

Posljednja SDP-ova kampanja protiv Bandića tako se pretvorila u kampanju protiv onih koji su ga donedavno podržavali, prešućivali njegove afere, ignorirali kritike, te ujedno godinama pravili građane budalama.

A očajnički pokušaji da se ustrijeli bivša SDP-ova uzdanicu pretvorili su se u političko samoubojstvo. 

Bandić je danas u Zagrebu jači nego što je SDP ikada bio.

SDP ne drži vlast u previše županija, i to u pravilu tamo gdje je to ustvari prirodna pojava, pa su sisačka i vukovarska naročito bitne jer SDP-ovi župani tamo predstavljaju klinove zabijene u dominantnom HDZ-ovom biračkom tijelu.

A u obje te županije SDP je posao taocem svojih lokalnih šerifa, Željka Sabe i Marine Lovrić. Baš kao što je nekad bio talac Milana Bandića. 

I baš kao u slučaju Bandića, ovdje se ne radi samo o kaznenoj odgovornosti, nego i o političkoj i moralnoj. Sabino kupovanje HDZ-ove vijećnice dovoljno je kompromitirajuće za stranku čak i bez pravomoćne presude. Lovrićkin način vladanja županijom još i više.

Saniranje štete

A kad se Milanović napokon sjetio optuživati Bandića za korupciju, premda protiv njega nema ni optužnice, ni presude, ovaj mu poput uvrijeđenog pravednika i čistunca uzvraća sudskom tužbom za uvredu i klevetu.

Naime, politička šteta, a o njoj je ovdje riječ, ne nastaje onda kad se stranka odrekne kompromitiranog dužnosnika, nego kad ustraje u podršci, u šutnji, u traženju opravdanja ili u upiranju prstom u HDZ.

Kako se ono kaže, prevari me jednom na svoju sramotu. Prevari me drugi put, sramota je samo moja. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode