Obavijesti

Kolumne

Komentari 78

'Dnevnik Anne Frank' govori o fašizmu. Kao i njezino ukidanje

'Dnevnik Anne Frank' govori o fašizmu. Kao i njezino ukidanje
1

Znate onu djecu koja žigošu "U" na ruke, šaraju kukaste križeve, nose ustaške majice i urlaju "Za dom spremni"? Upravo njima trebalo bi dati da čitaju "Dnevnik Anne Frank". Nažalost, to je uklonjeno iz školske lektire

VIDEO

Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme, misli da najnoviji popis lektire ima "tendenciju idiotizma".

Nažalost, ima i tendenciju fašizma.

Ne samo zbog izbacivanja "Dnevnika Anne Frank", epohalnog djela koje označava civilizacijski doseg modernog društva, već i zbog izbacivanja suvremenih domaćih i stranih pisaca. Jer jedna od odlika fašizma upravo je njegovanje "kulta tradicije".

Fašizam prezire modernizam i kreativnost, smatra ih dekadentnim pojavama, fašizam je u pravilu neprijatelj edukacije, daje prednost tradiciji i nacionalnim mitovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stoga ova buka koja se digla oko lektire seže puno dalje od pukog "idiotizma". Kroz nju se širi zadah fašizma. Onog koji se korak po korak uvlači u hrvatsko društvo.

Izbacivanje Anne Frank s popisa lektire možda bi se moglo smatrati slučajnošću ili marginalnim previdom, kad ne bi došao u trenutku kad dobar dio Europe, pa tako i Hrvatska, padaju pod utjecaj novog fašizma koji se manifestira kroz udar na čitavo društvo: od politike i vlasti, preko manjina i medija, do školstva, obrazovanja, sporta...

"Dnevnik Anne Frank" svjedoči o fašizmu, o Holokaustu, humanizmu i tragediji, ali i svjedoči pripadnost civilizacijskom okruženju koje se edukacijom i odgojem odupire latentnoj fašizaciji društva. Onog koji se danas s margina sve agresivnije pomiče prema središtu.

A Hrvatska je, eto, Annu Frank izbacila iz lektire.

To su ti mali, ali ključni koraci prema fašizaciji društva.

Izbacivanje svjedočenja djevojčice koja je umrla u nacističkom konc-logoru, zajedno sa suvremenim autorima iz popisa školske lektire, poklopilo se s današnjom saborskom raspravom o referendumu "Narod odlučuje" na kojem se opet upozoravalo na diskriminaciju manjina, nacionalnih i seksualnih. I gdje se Miloradu Pupovcu poručilo da je trebao pobjeći iz Hrvatske 1995. godine.

Što je također jedna od karakteristika fašizma.

"Udri četnika"

Prije nekoliko dana u Splitu su huligani napali vaterpoliste "Crvene zvezde". Jedan od napadnutih sportaša spasio se skokom u more, odakle mu je pomogla izaći samo jedna, i to ženska osoba. Ostali su stajali sa strane ili su, kako su svjedočili srpski vaterpolisti, poticali napadače urlajući "udri četnika". 

Neki su tu fotografiju, usamljene osobe koja pomaže žrtvi napada, već usporedili sa slavnom fotografijom iz nacističke Njemačke gdje među tisućama osoba koje pozdravljaju Hitlera stoji jedna osoba prekriženih ruku. Koja je naknadno uhićena zbog "nepoštivanja rase". 

Pojedinac se mora pokoravati većini. Tko iskače, automatski je sumnjiv.

"Tuđman zločinac"

Jučer je objavljena i vijest da je Zoran Erceg kažnjen zatvorskom kaznom zbog vikanja na Tuđmanov spomenik. Sudovi štite kult ličnosti. Pred sudom se našao i zadarski SDP-ovac koji je grafit "Ubij Srbina" prepravio (i popravio) u "Ljubi Srbina". Originalni autor nije sankcioniran.

Novinari i mediji prosvjeduju zbog tisuća sudskih tužbi kojima ih se želi ušutkati i disciplinirati. Gradonačelnik Vukovara huška protiv srpske djece, izmišljaju se vanjski i unutarnji neprijatelji u svrhu homogeniziranja "hrvatskog naroda", povijesni revizionisti obilaze škole i crkve gdje tumače kako Jasenovac nije bio logor smrti, predsjednica države kaže da je Za dom spremni "stari hrvatski pozdrav"...

Fašizam na fasadi

Škole i fasade su išarane ustaškim i nacističkim simbolima, neki se od njih upaljačima prže na rukama srednjoškolki, a sve to smatra se, pa i proglašava, novom normalnošću.

Zar toj djeci ne bi trebalo staviti "Dnevnik Anne Frank" u obaveznu lektiru?

Zapravo, kad bi samo jedna knjiga morala biti u školskoj lektiri, to bi onda trebala biti upravo ta. I to upravo danas. Upravo u ovoj zemlji. Upravo ovoj djeci.

Jer, zabrinjavajući su puzajući koraci prema fašizaciji društva. 

Udari na manjine, udari na kritičare i novinare, udari na prosvjednike, udari na pisce i kulturnjake, udari na povijesne udžbenike, udari na strance i "žrtvene jarce", udari na one koji su drugačiji, udari na istinu...

Pa ako je "Dnevnik Anne Frank" desetljećima bio simbol prezira i otpora fašizmu, njezino micanje iz lektire može se promatrati kao simbol neke nove fašizacije.

Nažalost, ne i jedini.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang