Obavijesti

Kolumne

Komentari 39

Milanka Opačić treba znati da joj Milanović ovo ne bi oprostio

Milanka Opačić treba znati da joj Milanović ovo ne bi oprostio
1

Milanka Opačić, smijenjena potpredsjednica Hrvatskog sabora, jučer se žalila da je žrtva verbalnog delikta u SDP-u, a onda poručila da je "HDZ demokratičniji od SDP-a". Da je Milanović i dalje šef, letjela bi iz stranke.

VIDEO

Taman kad se vladu Andreja Plenkovića počelo optuživati da uvodi verbalni delikt i zatvara ljude zbog kritiziranja i trolanja po društvenim mrežama, Milanka Opačić se žali da je kažnjena zbog verbalnog delikta u SDP-u.

Taman kad se počelo govoriti o tome da Plenkovićev HDZ gazi demokraciju u državi, Opačić je jučer poručila da je "HDZ demokratičniji od SDP-a".

Uglavnom, da HDZ svijećom traži adekvatnijeg protivnika na političkoj sceni, ne bi uspio naći boljeg od SDP-a.

Tajming obračuna s Opačić i Mirandom Mrsićem, kao i njihove izjave i međusobno nabacivanje blatom, uspjeli su zasjeniti Plenkovićev sve diskutabilniji stil vladanja. 

Zokijeve uzdanice

A nekadašnji najbliži suradnici Zorana Milanovića odlučili su još malo pomoći HDZ-u: Tomislav Saucha diže ruku za HDZ u Hrvatskom saboru, Opačić hvali HDZ da je demokratičniji od SDP-a, treći, Mirando Mrsić, otvoreno pljuje po SDP-ovu vodstvu.

Iz jučerašnjih izjava Milanke Opačić moglo bi se zaključiti da je u najmanju ruku izbačena iz SDP-a uz 15 dana pritvora, a ne da je smijenjena s mjesta potpredsjednice Sabora na čije je mjesto - tiho i bez puno otpora - zasjeo ex-ministar Siniša Hajdaš Dončić. 

Ali tako to obično biva: Opačić je godinama promatrala kako se ljudi izbacuju, smjenjuju ili marginaliziraju u SDP-u zbog verbalnog delikta, a sad kad je došao red na nju, nitko da stane u njezinu obranu.

Čak ni Aleksandra Kolarić, principijelni borac za slobodu izražavanja u strankama.

Jer, usporedba Opačić i Kolarić ovom prilikom je neizbježna.

Pljuvanje po SDP-u

Kao obična članica stranke Kolarić je prije četiri godine izbačena iz SDP-a nakon što je u svojoj kolumni kritizirala premijera Milanovića oko Lexa Perković, a njegove ministre optužila da pritom šute kao Sanaderovi ministri. 

Opačić je tada, zajedno s drugima, uredno podržala njezino izbacivanje.

Otada Kolarić zbog "pljuvanja po SDP-u", trpi neviđenu količinu mržnje, napada i kritika SDP-ovaca u javnosti i na društvenim mrežama.

S druge strane, Milanka Opačić je u jeku nedavne krize Vlade i preslagivanja u parlamentu izjavila kako je "Bernardić loš izbor za SDP jer je stavio stranku na margine političkog rada". "Poprilično smo se pogubili, dobrim dijelom zahvaljujući i predsjedniku stranke. SDP-u bi bilo dobro da nađe zamjenu za Davora Bernardića", kazala je prije tri tjedna.

Zbog tog pljuvanja po šefu stranke nije ekspresno izbačena iz SDP-a, već je samo smijenjena sa saborske funkcije koja pripada SDP-u. Niti je bila izložena istim onim izljevima mržnje, kritike i napada esdepeovaca po društvenim mrežama zbog "pljuvanja po SDP-u".

Umjesto toga, moglo bi se reći da je ispala žrtva.

Kao da je odjednom demokracija provalila vrata Iblerova trga.

Buntovna Milanka

Iz ovoga bi se mogao steći dojam da je Milanka Opačić nekakva buntovna dužnosnica, borac za demokraciju u stranci, za javnu kritiku vodstva, za ispravljanje krivih politika. Za javno pljuvanje po šefu koji vodi stranku u krivom smjeru.

Ali jedino čega se sjećamo jest njezina tvrdnja nakon zadnjeg izbornog poraza i najavljenog Milanovićeva odlaska kako je predsjednik stranke najodgovorniji za poraz. Zašto to nije rekla dok je bilo vrijeme?

Kao što je sada tvrdila da Bernardić ne može voditi stranku.

Milanović je bio dobar čak i onda kad je vukao krive poteze. Svaka kritika Milanovića vodila je prema ekspresnom izbacivanju iz partije. Sada se, pak, Opačić i Mirando Mrsić bore za svoje pravo da javno kritiziraju Davora Bernardića. 

Tko zna, možda je i njima bila puna kapa Milanovićeve autokracije pa su se zaželjeli demokracije u svojoj stranci.

Najglasniji koji su bili najtiši

Ipak, danas su u borbi za demokraciju najglasniji oni koji su do jučer bili najtiši. Kao što oni koji su zamjerali Milanoviću njegove obračune s kritičarima sada posežu za sličnim (ali još uvijek ne istim) metodama.

I kad smo već kod njega, valja podsjetiti da je Zoran Milanović svojedobno postavio standard: za SDP je najveća uvreda kad ga se uspoređuje s HDZ-om.

To nije samo bio smrtni grijeh koji je presudio Aleksandri Kolarić, već je to bila nit vodilja Milanovićeva mandata. Sve one priče o bundesligaškim pravilima, o tome da su "oni bolji 100 puta", a ovi drugi "udaraju ispod pojasa", gradile su platformu kako je SDP bolji od HDZ-a. Odnosno, da je svaka usporedba tih dviju stranaka u korist HDZ-a naprosto nedopustiva. 

Pa ako je to standard, onda Opačić više ne bi smjela ostati u SDP-u. U Milanovićevu sigurno ne bi ostala.

Neka ide u HDZ

I što smo naučili iz svega ovoga? 

Je li u SDP-u dozvoljeno kritizirati šefa stranke ili je i dalje zabranjeno? Je li napredak ako se zbog kritike samo smjenjuje, a ne izbacuje? Je li kritika pljuvanje? I je li HDZ doista demokratičniji od SDP-a?

"Ako netko zaključuje da je HDZ više demokratičan od SDP-a, nema problema: može se odmah učlaniti u HDZ", poručio je Bernardić kolegici Opačić preko Twittera.

Opačić je to s indignacijom odbila. Ona bi se radije ostala boriti za slobodu govora i izražavanja u vlastitoj stranci, s obzirom da to nije stigla u posljednjih deset godina.

A to bi sigurno želio i Andrej Plenković. 

Kako je krenulo, Milanki Opačić uskoro ne gine jedan saborski "high five" s premijerom. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode