Obavijesti

Kolumne

Komentari 15

Mogu li na papigu nimfu doista utjecati sjemenke konoplje?

Mogu li na papigu nimfu doista utjecati sjemenke konoplje?
3

Primijetivši čudno ponašanje papige nakon hranjenja, čitateljica se pita može li se doista nadrogirati konopljom, a otkrijte i kako sprijateljiti dvije mace u novom stanu

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.  

Nakon prolapsus rektuma i gastroenterokolitisa maca ima problema i s nadutošću

Poštovani,

molim Vas za savjet. Naime, prije šest mjeseci na ulici sam našla bolesnu malu mačku. Odmah sam je odvela veterinaru i on je rekao da se radi o prolaps rektumu. Dao joj je terapiju nakon koje joj je naizgled bilo bolje. Pošto studiram u Zagrebu, a mačku sam našla u svom rodnom mjestu, naravno, nitko je nije htio uzeti pa sam je ponijela sa sobom u Zagreb. Nakon dva tjedna, problem se ponovno vratio i odvela sam je veterinaru kojemu sam vodila i druge mačke i izliječio ju je. Nakon toga je ponovno oboljela. 

Ovaj put se radilo o gastroenterokolitisu (nadam se da sam dobro zapamtila što je veterinar rekao). Poslije toga je sve bilo u redu. Maca je uredno cijepljena, sterilizirana prije dva mjeseca i vrlo je vesela. Voli puno jesti, hranimo je Royal Canin vrećicama za sterilizirane mačke te dobiva suhu hranu, također Royal Canin. No primijetila sam da ima problem s nadutošću i plinovima. Zapravo, otkako sam je našla, trbuh joj je velik i veterinar je rekao da mu se čini da je puna parazita. Čistio ju je nekoliko puta, a i sama sam joj dala Pratel. 

Stolica joj je uredna i tvrda, nema nikakvih znakova parazita, ali u posljednje vrijeme neprestano ispušta plinove. Ja sam osobno pomislila da je mačka takve građe jer je već šest mjeseci kod mene i trebalo se već vidjeti ako je bolesna. Ili možda ne? Prije sam sklona mišljenju da joj ne odgovara hrana, ali ne znam koju bih joj mogla dati da se stanje popravi. Bila bih Vam vrlo zahvalna kada biste mi dali savjet što bi se moglo učiniti kako bih provjerila je li sve u redu s njom jer je stvarno ne želim izgubiti. Također, imamo i malog mačka s kojim je sve u redu. 

Srdačan pozdrav!

Hrana bogata vlaknima može prouzročiti nadutost

Poštovana,

Vjerujem da je s Vašom macom sve u redu. S obzirom na prijašnje probleme probavnog sustava, maca je osjetljivija na tom području. Hrana za sterilizirane mačke ima nešto veći postotak vlakana što može doprinijeti razvoju nadutosti i tvorbi plinova. Pokušajte je hraniti samo suhom hranom pazeći na količinu hrane, koja je propisana s obzirom na njezin uzrast i kilažu. U svrhu prevencije od endoparazita (trakavice, gliste) savjetuje se čišćenje tri puta godišnje.

Kako da pomirim dvije mačke u istom stanu?

Poštovani, 

Imam mačku sijamku staru godinu dana. Kako mi je otac otišao u dom za umirovljenike, ostala mi je na brizi i njegova mačka duge dlake sama u drugom stanu. Pokušala sam je uzeti k sebi, ali je ona napala moju mačku odnosno potukle su se. Letjele su dlake, a bilo je i krvi. Kako da pomirim mačke da žive zajedno? Bila bih Vam zahvalna za savjet. 

Potrebno je vrijeme, ali i vlastiti teritorij da se mace sprijatelje

Poštovana,

Nažalost nema lijeka osim strpljenja i nade. Treba neko vrijeme da se mačke upoznaju i počnu tolerirati. S obzirom na to da su mačke teritorijalne životinje mora se uspostaviti hijerarhija. Ako ni jedna ne popušta, najbolje što možete očekivati je da će svaka imati dio stana kao svoj teritorij, a sukobi će se javljati svako malo. To znači da će morati imati različito mjesto za hranjenje, odvojene posudice i svaka svoj wc.

No, nemojte gubiti nadu, ima puno primjera gdje su se mace nakon par mjeseci netrpeljivosti ipak sprijateljile. Sretno!

Je li moguće da se nimfa nadrogira sjemenkama konoplje?

Poštovani

Vlasnica sam nimfe koja se u zadnje vrijeme nakon hranjenja povremeno vrlo čudno ponaša, a to uključuje izrazito glasne krikove, mahanje krilima i slično. Nisam znala što je tome uzrok jer je uvijek dobro opskrbljena hranom, vodom, redovito je puštamo iz kaveza da slobodno leti po kući itd. To me navelo da se počnem informirati istraživati razne stranice na internetu te sam pri tome nabasala na članak da je vlasnica jedne papige također primijetila čudno ponašanje te na pakiranju hrane za svog ljubimca kao sastav među ostalim pronašla i konoplju i pretpostavila da bi to mogao biti uzrok. 

Konoplja se nalazi i u hrani koju ja dajem svojoj nimfi. Trebam li možda odstraniti konoplju od ostatka sjemenki i da li je uopće moguće da se papige njome ''nadrogiraju''?

Hvala.

Postupno joj promijenite hranu kako biste uvidjeli ima li promjena u ponašanju

Poštovana,

Vjerujući sustavu sva hrana, pa tako i za naše kućne ljubimce, trebala bi biti ispitana i kao takva, ako ima dozvolu za prodaju, neškodljiva. Jedino što Vam mogu savjetovati je da odstranite konoplju ili promijenite hranu (postupno kroz par dana) jer ćete jedino na taj način vidjeti ima li razlike u učinku na nimfino ponašanje.

Što je uzrok naglom prestanku tjeranja kod kujice?

Poštovani, molim vas da mi kažete mogući razlog netjeranja moje tri godine stare kuje. Zadnji put se tjerala u travnju i nismo je parili, a redovno se tjerala svakih 6 mjeseci. Da li je to normalna pojava? Hvala.

Kujice mogu prolaziti kroz "tiho tjeranje"

Poštovani,

Postoji mogućnost da je Vaša kujica imala tzv. "tiho tjeranje". Kod takvog tjeranja stidne usne slabo nateknu, krvarenje je puno slabije te prođe neprimijećeno. Zatim anestrus (faza mirovanja spolnog ciklusa) može trajati do 12 mjeseci. Ako ni nakon godinu dana od zadnjeg tjeranja ne nastupi novo tjeranje potražite pomoć veterinara.

Nakon kastracije westi je počeo gristi zadnje noge

Poštovani,  

Imam muškog westija starog tri godine kojeg smo kastrirali prije 5-6 mjeseci i kad mu je rana zarasla počeo je gristi zadnje dvije noge. Stalno to radi i ne dopušta nam da ga mazimo niti diramo te noge. Počeo je i režati, a to prije nije radio. Jedno vrijeme nakon kastracije je šepao na zadnju desnu nogu, ali je prestao. Sad me zanima je l' to može biti zbog kastracije ili je razlog nešto drugo? Inače nema nikakvih problema s kožom i dlakom, sve ostalo je u redu. Unaprijed hvala na odgovoru.

Kastracija nije uzrok 

Poštovani,

Kastracija nije mogla utjecati na grizenje nogu ili šepanje. Savjetujem Vam da posjetite veterinara kako bi se otkrio uzrok grizenja stražnjih nogu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica