Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Moj mješanac pekinezera kolje kokoši, molim vas pomozite!

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić objašnjava kako psi ubijanje kokoši doživljavaju kao zabavu i izuzetno ih je a teško odučiti da ne rade takve stvari...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Zec samo leži i pada kad ustane, zašto?

Poštovani, imam divljeg zeca starog godinu dana. Unazad par dana samo leži i ne kreće se kao obično te kad se ustane glavom greda prema gore te pada na leđa. Zec jede, ali nije aktivan kao prije. Što mogu učiniti? Zahvaljujem unaprijed na odgovoru

Posjetite veterinara

Poštovana, posjetite veterinara, Vašem zecu potreban je pregled na ovaj način ne može se reći o čemu se radi. Divlje životinje ne smiju držati u zarobljeništvu možda da potražite pomoć Centra za zbrinjavanje divljih životinja (tel: 013392792) 

Staforda su mi otrovali, ima li mu spasa?

Dobar dan, trebala bi pomoć. Imam američkog staforda, otrovan je otrovom za šakore. Bili smo kod doktora, ima krvarenje u mozgu, ne može hodat, ustane pa padne, ne vidi. Doktor je rekao da ce preživjet, ali nije siguran da će moći normalno hodat i vidjeti. 

Ne znam da li postoji mogućnost da ga se izlijeći, jer ne mogu ga gledat da se pati, a preteško mi ga je dati uspavati. Postoji li mogućnost da se potpuno izlijeći? Hvala unaprijed 

Ponovo tražite mišljenje veterinara

Poštovana, u ovako delikatnoj situaciji nemoguće je bez temeljitog pregleda dati objektivno mišljenje. U koliko imate dvojbe zatražite još jedan pregled i mišljenje drugog veterinara. 

Koju ogrlicu pritiv buha kupiti?

Molim vas da mi kažete koju ogrlicu za buhe i krpelje da kupim za maltezera koji ima 13 god i do sada je koristio ampule, ali vise ne djeluju. Hvala unaprijed. 

Preporuka su Kiltix, Foresto i Scalibur

Poštovani, U koliko Vaš ljubimac ima buhe preporučio bih tabletu Nexgard jer je izrazito učinkovita te periodično tretiranje prostora. Što se tiče ogrlica za preporuku su Kiltix, Foresto i Scalibur. 

Upomoć, moj mješanac kolje kokoši!

Srdačan pozdrav! Imam jednog psa, mješanac pekinezera i tibetanskog španijela, muško je. Na kraju poruke je njegova fotografia, do sada nisam imao problema s njim oštenjen je u 9. mj (2014 g.) Došao je neka lutalica i klao je kokoši, a moj Ben je to vidio i počeo također da kolje. Kako da ga odviknem od toga on je mala vrsta i žao mi je ako ću ga morati svezati na lanac zbog klanja. molim vas da mi pom 

Malog razbojnika pokušajte držati dalje od kokoši

Poštovani, malog razbojnika pokušajte držati dalje od kokoši na način da su kokoši fizički odvojene npr.ogradom.Ubijanje kokoši on doživljava kao zabavu i izuzetno će te ga teško odučiti da ne radi takve stvari. Probajte ga na povocu provesti pokraj kokoši i svaki put kada prođe bez agresije nagradite takvo ponašanje. 

Negativno ponašanje pokušajte kazniti da podviknete na njega i neko vrijeme neposredno nakon toga da ga ignorirate. Naoružajte se strpljenjem. 

Pas je svaki dan na Normabelima, što da radim?

Dobar dan, imam kuju staffordicu staru dvije godine, a problem je sljedeći. U 10 mj. prošle godine je ostala skotna i tu se pojavila epilepsija. Prvi puta na sredini skotnosti i to je bio prvi napadaj, a drugi kada se okotila. Veterinar nam ju je obilazio i rekao da joj dajemo po jedan Normabel kada skužimo da će napadaj uslijediti. Međutim, ti napadaji su postali sve češći i jači da smo joj počeli uvoditi tablete svaki dan ujutro i navečer. 

Ali, sada i čak pod dozom tablete dobije napadaj. Molim vas pomozite mi i reci te mi način na koji joj mogu pomoći, a da se ne uspava jer jako ju volimo svi i teško nam pada na srce kada ima napadaj, a još teže bi nam bilo da ju uspavamo. Unaprijed zahvaljujem pognete kako ga odviknuti. Veliki pozdrav i unaprijed hvala! 

Izbjegavajte uzbuđenja!

Poštovani, ukoliko se radi o idiopatskoj epilepsiji (epilepsija nepoznatog uzroka) sa ponavljanjem napada preporučio bih terapiju sa Phenobarbitonom. Morate biti svjesni da napade na taj način zapravo prorijedite te da oni neće u potpunosti nestati (možda će kraće trajati i biti slabijeg intenziteta).Izbjegavajte uzbuđenja ! 

Uz terapiju Phenobarbitonom uputno je redovito pratiti jetrene enzime. O eutanaziji nemojte još razmišljat jer životinje mogu poživjeti lijep i kvalitetan život pod adekvatnom terapijom i kontrolom. 

Kako odviknuti psa da ne bježi?

Poštovani, moj pas ima oko 14 mjeseci i moramo ga imati na lancu jer ovako uvijek bježi. Ali, krenuo je trgati lanac te kad ga strga ode kod susjeda i zakolje kokoš pa ju donese u naš dvor. Molim pomoć.

Napravite kvalitetnu ogradu

Poštovani, slično kao i u prethodnom pitanju fizičko odvajanje (npr. ograda) polučiti će najbolji rezultat u Vašoj situaciji. Izuzetno teško će te suzbiti ovakvu praksu Vašeg ljubimca. 

Zašto dlaka toliko pada?

Opadanje dlake prvo se pojavilo iznad repa, ali sad se širi na leđa, no ne po redu nego na mjestima. Veterinar mi je savjetovao da kupim otopinu Canesten i sa time ju mažem. Znate li što je to? I kako liječiti??

Radi se o gljivičnoj infekciji

Poštovani, po terapiji koju ste dobili od veterinara može se zaključiti da se radi o gljivičnoj infekciji. Na osnovu terapije ne može se točno reći o čemu se točno radi. U koliko terapija ne bude davala rezultat preporučam drugo mišljenje sa dermatološkim pregledom i potrebnim uzorkovanjem dijagnostičkog materijala npr. bakteriološka, mikološka pretraga. 

Zašto nema nagon za ženke i misli da je još štene?

Pozdrav, imam labradora od skoro dvije godine koji je živahan i zdrav pas, ono što me zanima je da on još uvijek nema nagone za ženke. Dok spava još uvijek cucla kao da je pije mamino mlijeko. Je li to normalno u njegovoj dobi? Da bi trebala biti zabrinuta? I primjetila sam da se počne kao gušiti dok njuška travu. Hvala 

Provjerite njegovo seksualno ponašanje

Poštovana, pokušajte provjeriti njegovo seksualno ponašanje kod kuje koja se tjera i koja je po mogućnosti mlađa od njega. Psi često sanjaju (isto kako i mi ljudi) pa ih često možemo vidjeti kako u snu trče, laju pa i cuclaju, ovisno o tome što sanjaju. 

Alergijske reakcije na travu su vrlo česte kod pasa što se najčešće manifestira dermatološkim i respiratornim problemima stoga posjetite svog veterinara u vezi eventualnog tretmana, a u međuvremenu izbjegavajte travnate površine. Upomoć, moj pas se češe 

Ne znam zašto se pas stalno češe

Poštovani, čitam Vašu rubriku redovno i tražim pomoć. Imam psa, američku akitu, ženku staru dvije i pol godine. Hranila sam je granulama i kuhanom hranom koju sam spremala samo za nju. Od studenog prošle godine ona se češe i pored terapije koju stalno pije. Pije antibiotik i Pronison, a nema nikakvo kožno oboljenje. 

Probali smo sa raznim dijetama, isključivali pojedine vrste mesa, ali ništa nije bolje. Spremala sam joj samo kuhanu hranu što nije dalo nikakvo poboljšanje. Vrtimo se u nekom začaranom krugu, a moj pas je sve mršaviji i stalno se češe. Na mjestima češanja, a to su trbuh i noge, otvaraju se ranice. Molim Vas za bilo kakav savjet jer od ovih veterinara u CG ne mogu dobiti pravu dijagnozu. 

Oni zapravo ne znaju šta je uzrok. Sumnjaju na hranu, ali ja pretpostavljam da nije u pitanju hrana već nešto drugo. Znam da uzroci mogu biti brojni, ali mi je potrebno Vaše mišljenje. Unaprijed se zahvaljujem i nestrpljivo očekujem Vaš odgovor, s poštovanjem, Alma! 

Predlažem alergološko testiranje 

Poštovana, ponekad je teško na osnovu simptoma riješit ovakav problem. Predlažem Vam alergološko testiranje kako bi se potvrdila ili isključila sumnja. Simptomatska terapija dati će polovičan rezultat, najbolje je ukloniti uzrok u koliko je to moguće. 

Otišli smo na testiranje, ali testiranja nije bilo

Javljam Vam se temeljem ovog današnjeg komentara u 24 sata, koji sam kopiranog priložila da ne pišem sve od početka... Naime, vidim da predlažete alergološko testiranje, dok vam na ovo sve napomenuto naprijed što je gospođa navela, moram dodati da smo mi 21.04.2015. bili naručeni i otišli na navedeno testiranje. 

Primio nas je profesor Lemo sa Veterinarskog fakulteta, pitao zašto smo došli, te kada smo rekli da sumnjamo na alergiju kod psa na hranu, te koju hranu trenutno pas jede, ispričao kako ne postoji Hypoalergena hrana, da bi nam na kraju dao istu Hypoalergenic samo od Pro Plana, dok smo bili trenutno na Royal Caninu... 

Znači, testiranje u pravilu ne rade, jer je previše alergijskih čimbenika, što je nemoguće u potpunosti detektirati, a i isto je dosta skupo a po njima ne daje rezultate.... Eto, mi sada već više od mjesec dana se mučimo sa ProPlanom kojeg naš pas ne želi jesti, kao ni drugu hranu od prije, te se nalazimo pred zidom još većim od gospođe iz članka prije jer smo mi već otišli korak dalje i nismo ništa riješili... 

Lijepo molim da li imate kakav odgovor na ovo naše obraćanje, može i ovdje samo na mail ...???!!! Puno hvala maltezer Don i Renata 

Svakako odvedite psa negdje na testiranje

Poštovana, ovisno o starosti Vašeg psa ja bih ipak razmislio o testiranju istina je da se takvim postupkom ne rasvijetle svi problemi no isto tako dobiju se rezultati pa se nekada ako ne u potpunosti onda bar nepotpuno može reći što bih to Vaš pas smio jesti. 

Ukoliko niste zadovoljni sa navedenim hranama preporučio bih Vam hranu z/d od Hills a koja se osim u terapeutske svrhe koristi i kao dijagnostičko sredstvo.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode