Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Moj pas ima kronični bronhitis i gastritis, kako mu pomoći?

Veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje kako se riješiti nametnika kod pasa, zašto se javlja krv u stolici i kako pomoći psu kod kroničnog bronhitisa

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Pas ima nametnike i nikako ih se ne možemo riješiti

Poštovani, moj pas ima nametnike crne boje i veličine oko tri milimetra. Nametnici su u obliku zrnca žita. Upotrebljavao sam prah, šampone, sprejeve za insekte i kupao ga u jezeru po sat vremena, ali nikako ih se ne mogu riješiti. Pas cvili i stalno se češe, kako da riješim taj problem? Pas je križanac irskog mekodlakog terijera.

Osim ljubimca treba tretirati i prostor u kojem boravi

Poštovani,

Vaš pas vjerojatno ima buhe. Pokušajte sa Nexgard tabletom i tretiranjem prostora npr. Biokill-om. Tretiranje psa i prostora treba više puta ponoviti u razmaku od četiri tjedna. Nexgard tabletu ne trebate stalno koristiti nego samo na početku, a kasnije možete koristiti npr. Fypryst spray ili ampulice kao što su Fypryst, Pestigon, Frontline, Advantix, Stronghold. 

Svaki put kad jede kosti pas ima tragove krvi u stolici

Poštovani, imam nekoliko pitanja za koja vas molim odgovor. Imam aljaškog malamuta starog dvije godine, živahnog, dragog i vrlo pametnog. Primijetila sam da svaki put kada pojede kosti ima tvrdu svijetlu stolicu i tragove krvi, pa sam zbog toga jako zabrinuta. Inače kad je u pitanju ostatak prehrane koji se sastoji od Eukanube, kuhanih pilećih želudaca, svježeg sira, jogurta, jaja, kuhanog mesa, povrća i ribe stolica je sasvim normalna i bez tragova krvi. Ne znam u čemu je problem? Napominjem svaki puta kada pojede kosti ponovi se isti scenarij. 

Drugo pitanje je smije li pas jesti ribu iz konzerve s time da se ulje jako dobro iscijedi. Zahvaljujem na odgovoru i srdačno vas pozdravljam. 

Kosti mogu izazvati opstipaciju ili ileus

Poštovana,

Psu ne bi trebalo davati kosti jer može imati ozbiljnih problema kao što su opstipacija ili ileus, stoga prekinite praksu davanja kostiju.  Što se tiče ribe možete mu dati u koliko voli ribu i podnosi je kao hranu.

Moj pas ima kronični bronhitis, kako mu pomoći?

Poštovani, imam samojeda starog 10 godina koji već posljednje dvije godine ima problema s kašljem. Taj kašalj je suh i jak, ali ništa ne iskašljava. Unatrag dvije godine radili smo mu rendgen srca i slikali pluća i sve je bilo u redu, osim što su mu bronhiji povećani. Dijagnoza mu je kronični bronhitis, a uz to je alergičar. U proljeće mu se javljaju alergije na travu i pati od gastritisa. Kašalj je jači kod promjene vremena. Posljednjih nekoliko mjeseci pije kortikosteroide Deksametazone od 0,5mg. 

U početku je jedna bila dovoljna, no kako mu kašalj jača, po potrebi mu dajemo dvije na dan. To mu ublaži kašalj. Kašalj nije prestao već se smanjio i to mu je jedino pomoglo dosad. Prije je pio sirup za pse, ali su ga povukli iz proizvodnje. S obzirom da znam da su kortikosteroidi štetni, ali ništa mu drugo ne olakšava kašalj, veterinar mi je rekao da će ih koristiti do kraja života. Molim vas za savjet, što da radim? Rekli su mi da za bronhitis nema lijeka. Unaprijed hvala na odgovoru. 

Kortikosteroidi olakšavaju bolest

Poštovana,

Nažalost u takvim situacijama prinuđeni ste koristiti kortikosteroide kako bi olakšali život svom ljubimcu. Kao što ste i sami napisali kronični bronhitis često je neizlječiv u potpunosti pogotovo ako je primarni uzrok ovog stanja alergološki problem.

Pametnim doziranjem i monitoringom pacijenta mogu se izbjeći neželjene komplikacije koje mogu nastati korištenjem kortikosteroida, tako da trebate biti stalno u kontaktu sa svojim veterinarom. Također posavjetujte se vezano uz želučani problem koji može biti uzrokovan dugotrajnim korištenjem kortikosteroida te da se uključi zaštitna terapija sluznice želuca.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu