Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istu grešku radi samo budala ili prevarant. A gdje je tu Most?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Želim se ispričati svim građanima što smo dva puta s HDZ-om formirali vladu. Mislim da je to bila pogreška i da je treba priznati, izjavio je MOST-ov saborski zastupnik Robert Podolnjak u intervjuu Expressu

Isprika bi možda bila iskrena. 

Da je ovjerena kod javnog bilježnika.

"Želim se ispričati svim građanima što smo dva puta s HDZ-om formirali vladu. Mislim da je to bila pogreška i da je treba priznati", izjavio je MOST-ov Robert Podolnjak u intervjuu tjedniku Express. 

"Danas je nedvojbeno jasno", nastavio je Mostov saborski zastupnik, "da se HDZ ne može reformirati i da je to stranka koja, temeljem svih iskustava koje imamo, nije spremna ozbiljno provesti one reforme koje smo mi htjeli i koje javnost očekuje. Mislim da bi bilo kakav treći pokušaj bio uzaludan". 

A što je s "trećom srećom"?

Dvaput je dvaput

Ako su Mostovcima trebala čak dva pokušaja da shvate da se HDZ ne može reformirati i da je nespreman na reforme, zašto ne bi probali još jednom, tek toliko da budu sigurni. Da utvrde gradivo. 

Ili ipak misle da je bolje ispričati se građanima i potencijalnim biračima sada kad je počela kampanja za europske izbore. 

U prvoj izbornoj kampanji 2015. godine Božo Petrov se obvezao izjavom koju je ovjerio kod javnog bilježnika pa okačio na Facebook, da će podnijeti ostavku ako Most koalira s "nekom strankom koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina".

Pa je koalirao s onom koja je vladala dvadeset godina. I to čak dvaput. A ostavku okačio mačku o rep.

Sada je došlo novo predizborno vrijeme i pravi je trenutak da se Most iznova distancira od stranke koju je dvaput doveo na vlast. Možda ovoga puta netko od birača nasjedne na foru kao što su nasjeli i 2015. i 2016. godine.

Ruše oni, ruše njih

Ipak, mora se priznati da je Most na čelu s Petrovom održao jedan dio svog obećanja iz studenog 2015. godine: nije koalirao s jednom strankom koja je bila na vlasti u zadnjih deset godina, a to je SDP. Petrov je odbio ponuđeno mjesto premijera, Podolnjak je odbio mjesto predsjednika Hrvatskog sabora koje im je svojedobno nudio Zoran Milanović.

Znajući vrlo dobro da oni to neće prihvatiti.

Ali zato su prihvatili - i to čak dvaput - koaliciju (suradnju?) s HDZ-om. Prvi puta su srušili tu svoju Vladu, drugi puta je Andrej Plenković srušio njih.

Nije stoga nimalo čudno da im je zbog toga sada žao. I  da se duboko ispričavaju građanima zbog svoje "pogreške". 
Ali tko uopće čini istu pogrešku dvaput zaredom? Diletant i budala ili prevarant i cinik?

U obje varijante Most ne prolazi dobro.

Budala je onaj tko uvijek iznova čini istu stvar očekujući drugačiji ishod. Prevarant je onaj koji uvijek iznova čini istu stvar, kuneći se da to neće napraviti. 

Žaljenje zbog fotelja

Podolnjakova skrušena isprika dolazi tek nakon što je Most najuren iz Plenkovićeve vlade. Ne ispričavaju se zbog toga što su bacili Hrvatsku u ralje HDZ-a, i to čak dvaput, već zato što su i sami završili u raljama tog HDZ-a.

I zato se sada postavlja pitanje: trebamo li vjerovati Podolnjakovoj isprici?

Trebamo li vjerovati u iskrenost ove isprike, kao i u iskrenost obećanja Bože Petrova, potpisanog i ovjerenog, da neće surađivati s HDZ-om, kao ni SDP-om.

"Mi se jednostavno ne možemo identificirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om", govorio je Petrov 2015. godine. "Za nas je to ista interesna skupina i zato ne dolazi u obzir bilo kakva koalicija".

Pa su onda sklopili čak dvije. Suradnje, ne koalicije. 

Kao po loju

Možda prvi puta nisu bili sigurni u to što rade, pa su morali probati još jednom. Ili su se vodili onom starom: najteže je prvi puta pogaziti riječ, drugi puta već ide puno lakše.

Treći puta išlo bi kao po loju.

Ono što bode oči u Mostovoj politici jest da se nakon svega, nakon pogaženih obećanja i pregaženih principa, Most i dalje postavlja kao moralna vertikala hrvatske politike. Kao jedina ispravna, dosljedna, ćudoredna opcija. Opcija koja uvijek drži svoju riječ, opciju u čiju se riječ možemo pouzdati i nadasve ona koja uvijek donosi najispravnije odluke.

Pa i onda kad HDZ dva puta dovodi na vlast.

Podolnjakova isprika, dakle, ima jednaku težinu kao i ona potpisana izjava Bože Petrova od koje je sve krenulo. Činjenica da je Most nakon svega još uvijek na životu svjedoči o tome da nisu samo HDZ-ovi birači neosjetljivi na prevare i laži. 

Kao i to da je Most ipak nešto naučio iz koalicija s HDZ-om.

HDZ se također ispričavao zbog nedjela svojih predsjednika, što ga nije spriječilo da ponavlja uvijek iste svinjarije. Zašto bi Most bio iznimka? 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (17)
  • To se ćuprijanerima nikada ne smije zaboraviti niti oprostiti... nikada.

    4. 4. 2019,   12:37
  • Malo su se kasno sjetili

    4. 4. 2019,   12:56
  • Noga u gu.icu još uvijek boli !

    4. 4. 2019,   14:03