Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Možda je županica u zatvoru, ali je barem sustav na slobodi

None Foto: Ines Madunić/24sata

Porezna uprava i Ministarstvo financija obavili su što je Milanović od njih zatražio. No, jesu li svojim izvješćem o sisačkim poreznicima ispunili njegova očekivanja?

I eto, Ministarstvo financija i Porezna uprava učinili su upravo ono što je premijer Milanović od njih tražio.

Podastrli su izvješće o vještačenju Porezne uprave Sisak povodom optužnice protiv Marine Lovrić Merzel. I suprotno tvrdnjama Državnog odvjetništva, vještačenju neovisnih stručnjaka, iskazima svjedoka protiv sisačke županice, suprotno očekivanjima dobrog dijela javnosti - a vjerojatno i željama samog premijera - utvrdili su da je sve bilo čisto. 

Poreznici nisu bili u prekršaju. Nisu preuveličali vrijednost nekretnine.

I što sad to znači?

Jesu li Nada Čavlović Smiljanec i Boris Lalovac obranili svog šefa Slavka Linića? Ili su osnažili "vjerodostojnost Vlade" i vratili "povjerenje građana u sustav", kako je tog jutra apelirao sam predsjednik Vlade? Ili su, pak, oslabili dokaze protiv uhićene županice Marine Lovrić Merzel?

Svi zadovoljni

Naime, sad bi i Milanović trebao biti zadovoljan. Njegov ministar nije u prekršaju, njegovi poreznici nisu u prekršaju, nadležne institucije zaštitile su sebe i svoje nadređene, a možda i županica profitira iz ovog nalaza. Svi mogu sada u miru gajiti povjerenje u sustav.

Zvuči nevjerojatno, ali i HDZ-ov ex-ministar financija Ivan Šuker ustao u obranu Slavka Linića. "Ne vidim kako bi ministar bio odgovoran", kazao je Šuker. Zvuči kao da se i HDZ urotio protiv Milanovića.

Jer, taman kad su svi iz njegovih nastupa zaključili kako se on pod parolom zaštite vjerodostojnosti sustava želi na brzinu riješiti Linića, očekujući da će netko drugi obaviti taj posao umjesto njega, Linićevi suradnici iznevjerili su njegova očekivanja.

Ili su ih opravdali? S obzirom na to da su svojim nalazom zaštitili "vjerodostojnost Vlade"?

Tko tu koga?

Teško se običnom čovjeku snaći u svemu tome. Recimo, u činjenici da poreznici ispituju sami sebe. I začudo, štite sami sebe.

No, s obzirom na to da je Milanovića ovih dana bunilo to što su nezavisni vještaci sporni objekt Hitne pomoći procijenili na pet, a sisački poreznici na deset milijuna kuna, izvješće Lalovca i Čavlović Smiljanec trebalo bi mu skinuti jednu brigu s vrata.

Možda je županica u zatvoru, ali iako je sustav na slobodi.

I još bolje, nitko ne mora ni za što odgovarati, kako je to prijetio premijer u srijedu navečer i četvrtak ujutro. Sve je bilo po pravilima. "Da je danas procjena nekretnine, vrijednost bi bila ista", rekla je Nada Čavlović. "Porezna uprava nema što skrivati, da je bilo ikakvih problema taj bi službenik već bio procesuiran".

Poznavajući sustav, za to bi se moglo staviti ruku u vatru.

Uglavnom, dok je Milanović računao s tim da će netko obaviti prljavi posao umjesto njega i maknuti Linića da ga on ne mora osobno micati, Linić je već našao dvoje ljudi koji su ga zaštitili dok je on u Americi. 

Odnosno, zaštitili sebe. Odnosno, zaštitili samu Vladu. Odnosno, zaštitili "sustav u koji građani moraju imati povjerenja".

To smo, dakle, saznali. Kao i to da se saga nastavlja.

Ono što još nismo saznali, a trebali smo, jesu informacije o smanjenju proračunskog deficita i o novim trošarinama: kolike će biti, kako će se odraziti na standard građana i gospodarstvo, što koalicijski partneri kažu na sve to, jesu li se Linić i Milanović o tome usuglasili u četiri oka ili onako izdaleka... 

Kao i to hoće li se još jedna Vladina procjena o nultoj stopi rasta u ovoj godini izjaloviti baš kao i sve prethodne.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Komentari (44)
  • Jesu očekivanja su ispunjena,Drugačije nije moglo biti u pravnoj državi,sada se DORH proziva otkud njima te informacije,A zamislite si da je drugačije kako bi se ZORAN opravdao.Bilo je bjedno i očekivati negativno .

    11. 4. 2014,   14:33
  • stvarno trulež,isto kao cijela vertikala.....

    11. 4. 2014,   14:46
  • Linićevi igrači se osječaju toliko sigurnima da se cerekaju u brk Milanoviću, USKOK-u i cijeloj naciji. Šuker je pak demonstrirao kako su stranke nevažne pokraj njihove(klijentelističko-gangsterske) umreženosti.

    11. 4. 2014,   13:14