Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na Agrokoru je srušena Vlada. Na Agrokoru se urušava SDP

None Foto: PIXSELL

Andrej Plenković iskoristio je krizu oko Agrokora kao priliku da se riješi Mosta. Saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor postalo je povod za pokretanje bespoštenog rata dviju suparničkih oligarhija u SDP-u.

Na Agrokoru je najprije pala Vlada.

Andrej Plenković iskoristio je izglasavanje nepovjerenja ministru Zdravku Mariću zbog njegovih veza s Agrokorom kako bi razriješio ministre iz Mosta, a onda i izbacio Most iz vladajuće koalicije.

Time je jednim udarcem ubio dvije muhe: zaštitio je Marića, a prema optužbama Mostovaca, i samog Ivicu Todorića, i riješio se problematičnog i oporbenjački nastrojenog koalicijskog partnera.

Sada se, pak, na Agrokoru lomi SDP.

Nakon višemjesečnog kolebanja oko osnivanja saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, prije par dana na Klubu zastupnika SDP-a izbila je žestoka svađa u kojoj su se mnogi pobunili protiv Davora Bernardića, a on nezadovoljnicima poručio da mogu slobodno otići iz Sabora.

Pukao čir

I upravo se na tom, možda najvažnijem pitanju oko kojeg se SDP tjednima vrtio u krugu, ucjenjujući prvo osnivanje povjerenstva izborom sudaca Ustavnog suda, zatim odustajući od te ucjene, pa napokon postižući kompromis s HDZ-om da povjerenstvo ne vodi SDP-ovac, najjača oporbena stranka otvoreno slomila. 

Pukao je čir koji je dugo bubrio.

Na Agrokoru je pukla suradnja Plenkovića i Mosta, popraćena teškim riječima, uvredama, optužbama i dvomjesečnim premijerovim traganjem za novim partnerima koje je rezultiralo mnogim kršenjima Ustava i sramotnim primjerima političke trgovine.

I jasno,  optužbama da Plenković i HDZ štite Todorića i stranački ulog u toj kompaniji.

Duhovi iz boce

Sada je na Agrokoru kulminirala dugo zataškavana svađa u SDP-u i počeo se pripremati teren za skidanje Bernardića sa čela stranke. Bio je to samo katalizator, ali ipak dovoljno moćan da pokrene procese i pusti duhove koji se teško više mogu vratiti u bocu.

Neki SDP-ovci već prijete izlaskom iz stranke, drugi prijete skidanjem predsjednika, dvije jasno podijeljene frakcije otvoreno se hvataju za grkljane, a oni koji su postojano šutjeli na samovolju Zorana Milanovića (od Lexa Perkovića nadalje), sada glasno prkose nalozima Davora Bernardića.

Uz neizostavne, ali ipak još nedovoljno artikulirane optužbe, da netko ovdje opet štiti Todorića.

Andrej Plenković se riješio Bože Petrova u obračunu u kojem je teško odrediti pozitivca i negativca. Most je dobivao bodove za svoju želju za procesuiranjem Todorića i rušenjem svih njegovih jataka u HDZ-u, dok je Plenković dobio bodove za odlučnost, a HDZ priliku da se odbacivanjem konzervativnog partnera i koaliranjem s liberalnim i manjinskim partnerima, pomakne prema političkom centru.

I dok je Plenković obavio svoje, sada se postavlja pitanje tko će se u SDP-u riješiti koga.

Obračun oligarhija

Na djelu je, to je posve očito, obračun dviju oligarhija: one Milanovićeve koja je pokorno i bez imalo protivljenja, unatoč svim promašajima, gafovima i izborima porazima služila bivšem stranačkom režimu, i ove Bernardićeve koja se Milanovićevim padom ogrebala za svoj komadić vlasti i sve što ona nosi. 

Agrokor im više nije toliko bitan. Umjesto da se iskoristi istražno povjerenstvo za "istjerivanje King Konga" u formi Gazde i njegovih HDZ-ovih zaštitnika, ono je poslužilo kao povod za tjeranje stranačkih protivnika. 

Nekoga sa čela stranke, nekoga iz same stranke.

I kad se jednom krene u osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor, tek 1. studenog i pod vodstvom Gorana Aleksića, a ne nekog SDP-ovca, njegov rad bit će u sjeni pripremanog obračuna u SDP-u koji se već najavljuje za prosinac.

Plenković je iskoristio Agrokor da odnose pobjedu i iz koalicijskog loma izađe još jači i stabilniji. Tko će u SDP-u odnijeti pobjedu?

(Za Ivicu Todorića ne treba ni pitati.) 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Komentari (45)
  • Zakj ne napišeš istinu na Agrokoru su se opljačkali i osiromašili hrvatski građani aj bok

    21. 9. 2017,   13:54
  • Sve će vas srediti Rusi kada vam sjednu na kičmu, pardon, na račun.

    21. 9. 2017,   14:10
  • puno njih će plesati kazačok i pjevati kakaljinku i podmoskovskaja večera....................a možda dobijemo još koju knjigu iz sibira hrvatskog "pisca"

    21. 9. 2017,   14:12