Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Nakon zime slijedi detoks-kura s čajem od korijena maslačka

Maslačak djeluje na detoksikaciju jetre i bubrega, potiče izlučivanje žuči, djeluje kao diuretik i pospješuje rad želuca, a za detoksikaciju se pije čaj od maslačka

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na detoksikaciju.

Maslačak, Taraxacum officinale, Asteraceae, jedna je od prvih biljaka koja svojim pojavljivanjem naslućuje dolazak toplijih dana – jeste li već ugledali žute maslačkove glavice nakon ove duge zime? A jeste li znali kako je u toj maloj, jednostavnoj i nenametljivoj biljčici - ‘korovu’ sadržano sve što nam treba kako bismo napravili jednu ozbiljnu proljetnu detoksikacijsku kuru? U fitoterapijskoj je upotrebi korijen maslačka. Literatura nam kaže kako u proljeće sadrži više fruktoze, a u jesen više polisaharida inulina koji se u većim količinama nalazi i u korijenima biljaka koje također sjajno vrše detoksikaciju organizma - u cikoriji (Cychorium intybus) i velikom čičku (Arctium lappa). Maslačak sadrži i kalijeve soli (5%), gorke tvari, flavonoide i fitosterole. 

Maslačak djeluje na detoksikaciju jetre i bubrega, potiče izlučivanje žuči, djeluje kao diuretik i pospješuje rad želuca

Djeluje detoksikacijski na dva ciljna organa – jetru i bubrege, a zbog gorkih tvari potiče izlučivanje sline i želučanog soka. Uz to, potiče stvaranje i izlučivanje žuči, zbog sadržaja kalija djeluje kao diuretik, a pospješuje i rad želuca, crijeva te gušterače. Inulin kao prebiotik svojom razgradnjom stimulira aktivnost i broj korisnih bakterija u debelom crijevu te se tako pospješuje detoksikacija crijeva i zdravlje crijevne flore. Pa zar zaista, zbog svega navedenog, maslačak ne zaslužuje titulu ‘korova za pet’?! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čaj pripremamo od 5 g (velika žlica) korijena koji se kuha u 400 ml vode 15 minuta, ostavi se 15 minuta mirovati, procijedi se i pije pola sata prije jela u malim gutljajima. Čaj se priprema dva puta na dan, a detoksikacijska kura provodi se kroz tri tjedna. Maslačkovu tinkturu priredit ćemo tako da 100 g korijena maslačka prelijemo s 500 ml 50% vol. etanola. Nakon tri tjedna tinktura se procijedi, profiltrira, čuva u tamnoj boci i pije se 25-50 kapi dva puta na dan prije jela, a detoksikacijska kura također se provodi kroz tri tjedna. I napomena za kraj - kod maslačka su moguće alergijske reakcije i treba ga izbjegavati kod tegoba vezanih uz neprohodne žučne puteve. Inače je siguran.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang