Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napravite sami sirup koji će smiriti suh i nadražujući kašalj

Ugodan okus sirupu za ublažavanje kašlja daju cvijet crnog i list bijelog sljeza, cvijet divizme i plod anisa, a ljekoviti sirup se cijedi kroz gazu i pije do tri puta na dan

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na umirivanje suhog kašlja.

Suh i nadražujući kašalj čest je, vrlo dosadan i iscrpljujući pratitelj zimskih respiratornih infekcija i, za razliku od produktivnoga kašlja, treba ga umiriti a ne potaknuti. Čim počnu grlobolja i nadražujući kašalj, prvo se treba sjetiti sljezova. O maceratu bijelog sljeza pisala sam u jednoj od kolumni, a sad ćemo prirediti sirup za ublažavanje kašlja, vrlo ugodna okusa, u kojemu glavnu ulogu imaju cvijet crnog i list bijelog sljeza, cvijet divizme i plod anisa.

Sljezovi sadrže polisaharidne sluzi, koje oblažu sluznicu i djeluju protuupalno, ublažuju kašalj i upalu sluznice grla. Sluzi koje sadrži divizma također oblažu sluznicu i umiruju kašalj, a njeni saponini razrjeđuju sluz i tako olakšavaju iskašljavanje.

Plodovi anisa, karakteristična mirisa, djeluju lagano antibakterijski, spazmolitično i razrjeđuju sluz. Sirup se dobije ekstrakcijom pomoću saharoznog ili običnog sirupa (Sirupus simplex), koji ne samo da će omogućiti ekstrakciju ljekovitih tvari nego će konzervirati sirup tijekom duljeg razdoblja. 

Ugodan okus sirupu za ublažavanje kašlja daju cvijet crnog i list bijelog sljeza, cvijet divizme i plod anisa

Pripremimo biljnu mješavinu, u staklenu ili posudicu od inoxa odvagnemo: 10 g cvijeta crnog sljeza (Malva sylvestris), 10 g lista bijelog sljeza (Althea officinalis), 10 g cvijeta divizme (Verbascum densiflorum, Verbascum phlomoides) i 5 g u mužaru istrljanog ploda anisa (Pimpinella anisum). Napravimo šećerni sirup od 256 g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144 g destilirane vode. Saharoza i voda se odvagnu, lagano zagrijavaju dok se šećer ne otopi, a kada dođe do vrenja, pjena koja se izluči na površini pokupi se žlicom i baci.

Gotov šećerni sirup se ostavi sa strane i ohladi do 90°C (obično koristim termometar) i tad se prelije preko već odvagnute mješavine i ostavi stajati desetak minuta u poklopljenoj posudi.  Sirup se procijedi kroz nekoliko slojeva gaze, ulije u tamnu bocu i drži u hladnjaku do dva tjedna. Odrasli piju 3x1 veliku žlicu sirupa dnevno, a doze za djecu se prilagođavaju dobi i težini djeteta.

Komentari (6)
  • Sirup od mladih borovih iglica je zakon! radi se na proljeće sa šećerom... jako ukusan, djeca ga rado piju... Navedeno bilje iz članka neznam gdje nabaviti...

    18. 1. 2013,   22:43
  • Nisam ljubitelj sirupa ali čaj od kojekakvih trava volim popit!!!

    18. 1. 2013,   12:58
  • ali, gdje se može nabaviti sve to bilje? o tome ni riječi?!

    21. 1. 2013,   17:57