Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne možemo svi plaćati skuplju hranu da bismo nahranili škver

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Tako je i sad, tijekom krize s Uljanikom. Državi visi više od 600 milijuna eura jamstava koje je dala, a nije kontrolirala po kojoj cijeni se grade brodovi i je li to održivo

Stotine milijuna eura, milijarda kuna više ili manje, sve su to iznosi koje si prosječni građanin ne može niti zamisliti niti će ih ikad vidjeti. I zato je još niska svijest da država nikad ne daje svoj novac nego se kune koje se upucavaju u subvencije, pomoći, jamstva, došle svaki put kad ste bilo što kupili i dali četvrtinu iznosa državi.

U večernjim satima Pulu je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme ULJANIK NAMJERNO UNIŠTEN? Krenula lavina 'prljavog rublja': Godinama su izvlačili milijune

Tako je i sad, tijekom krize s Uljanikom. Državi visi više od 600 milijuna eura jamstava koje je dala, a nije kontrolirala po kojoj cijeni se grade brodovi i je li to održivo. Kupovao se socijalni mir i osiguranje posla. Pa dok ide, ide. Iznos od 600 milijuna eura koji bi mogli doći na naplatu državi točno je tri puta veći od onog čega će se država odreći nižim PDV-om na svježe meso, ribu, voće i povrće. Dakle, tri puta manje nego izravna pomoć svim građanima da imaju jeftiniju i dostupniju hranu.

Nema još kalkulacije koliko bi država “izgubila” da snizi PDV na 13 posto i na sve mliječne proizvode i tako zatvori krug jeftinije hrane. Ali teško da bi godišnje i s tim bilo više od jamstava koja su dana Uljaniku za održavanje 4300 radnih mjesta. A kad se sjetimo da je država dosad potrošila 30 milijardi kuna na sva brodogradilišta, onda je jasno da ona nisu poslovala ni na račun države niti su svojim poslom mogli financirati sami sebe nego su živjeli na grbači svih nas. To je polazište da bi se povela bilo kakva rasprava o budućnosti Uljanika. Ali to ne znači da bi škverovi trebali propasti.

DOK RADNICI MOLE ZA PLAĆE Rajske vile direktora Uljanika: Podijelili si 20,4 milijuna kuna

Ne, oni se moraju modernizirati, naći isplative niše, povećati produktivnost i neizbježno smanjiti broj radnika. A svako eventualno državno jamstvo u toj fazi premošćenja mora imati jasne alate kontrole, kalkulacije svakog broda koji se radi i uvjete raskida ako se potpisano ne ispoštuje. Pa makar to značilo i kratkoročnu socijalnu bombu. Jer ovako više jednostavno ne ide. Nije cijela Hrvatska zaslužila crnčiti i grcati pod poreznim opterećenjem da bi se novac bacao u bunar.

Komentari (142)
  • Kako će se kazniti menađere i direktore koji su doveli do ovakvog stanja? Visokim otpremninama i još višim bonusima?

    1. 9. 2018,   11:19
  • samo još jedan vid višegodišnje pljačke pod pokroviteljstvom vladajuće garniture hdz/sdp....sjetim se onog muljatora slaviše slinića...

    1. 9. 2018,   10:57
  • Ček malo.., a zašto bismo mi (građani) njih spašavali? Tko je mene recimo "spašavao"? Borovo kombinat je imao 5 puta više zaposlenika nego svi škverovi zajedno pa šta je država napravila? Prepustila je gigant takvim nakaradnim direktorima i uništili su ga. Zašto država onda nije "spasila" Borovo? Po čemu su to drugi manje "zaslužni" za pomoć?

    1. 9. 2018,   11:49