Obavijesti

Kolumne

Komentari 160

Nego, što o Karamarku kažu biskupi i čuvari domoljublja?

Nego, što o Karamarku kažu biskupi i čuvari domoljublja?
1

Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv Tomislava Karamarka. Nažalost, o Karamarku uporno šute pravi sponzori njegove koalicije i njegove vlasti, gorljivi lovci na veleizdajnike

VIDEO

Tomislavu Karamarku ispunila se želja.

Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa odlučilo je, po njegovoj prijavi kojom se hvalio, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti u slučaju Drimia, Ina i MOL. 

Premda je to, strogo uzevši, samo formalnost.

Nije formalnost samo zbog toga što pravorijek Povjerenstva ne nosi sa sobom nikakve konkretne posljedice, naročito kaznenopravne. Niti je formalnost zato što ovdje sukob interesa čak i nije u prvom planu, već se radi primarno o političkoj -a možda i kaznenoj - odgovornosti. Vće je formalnost i zato što je Karamarko već indirektno priznao da se nalazi u sukobu interesa onoga trenutka kad je objavio da se povlači iz procesa donošenja odluka o Ini u hrvatskoj Vladi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao da na te odluke ne može drugačije utjecati.

Njegovo izuzeće, kako je najavio, trebalo bi trajati dok Povjerenstvo ne donese odluku o sukobu interesa. "A ako povjerenstvo", kazao je danas, "zaključi po istini i božjoj pravdi, onda će i svi koji vole istinu tako glasovati u Saboru".

Bilo je, dakle, samo pitanje vremena kad ćemo dogurati do Božje pravde.

Čudna zemlja je to

A tu se otvara prostor za Božu Petrova. "Hrvatska je vrlo čudna zemlja što se tiče politike", komentirao je jučer novinarski upit da u nekim drugim zemljama političari koji se nađu u aferi poput Karamarkove sami daju ostavku.

A u toj, kako reče, čudnoj zemlji odavno se ne znaju kriteriji.

Onima koji politiku shvaćaju ozbiljno ne bi uopće trebala nikakva odluka Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa kako bi sami podnijeli ostavku. A medijska otkrića, pa i samo pokretanje postupka pred Povjerenstvo, bili bi dovoljni argumenti za odlučivanje o smjeni.

Onima, pak, koji politiku shvaćaju kao Karamarko i HDZ, ni najoštrija presuda tog povjerenstva ne bi bila dovoljna da ih natjeraju da podnesu ostavku.

Božja pravda

Međutim, za Most, taj čudni politički entitet u "čudnoj zemlji što se tiče politike", još uvijek nije potpuno jasno u koju kategoriju spadaju. Kad ih se pita, ponosno se guraju u prvu. Kad ih se prozove, bježe u drugu.

No pitanje je zapravo banalno: što bi to Povjerenstvo moglo zaključiti oko Karamarka, a da javnost o tome već nije mogla sama donijeti svoj sud na osnovu dosad objavljenih podataka?

Mogu iskopati samo nešto još kompromitantnije i opasnije.

Pa ako se Tomislav Karamarko već uhvatio "Božje pravde", onda se ona može provesti bez puno formaliziranja. Bez pravorijeka, saslušanja, papira, svjedočenja, iskaza, poreznih prijava i ostalih birokratskih komplikacija.

Ona je iznad procedure i iznad zakona. Nažalost, ne i iznad HDZ-a. 

Ne treba se stoga previše zamarati ovom igrom oko Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa. Valja pričekati pravorijek pravih nadležnih tijela kao što su to hrvatski biskupi, kao što je Kaptol, kao što je Hrvatsko etičko nacionalno sudište, kao što su svi moralni noćobdije koji sponzoriraju ovu koaliciju, drže štangu ovoj domoljubnoj vlasti i koriste svaku priliku da javno "objese" ponekog veleizdajnika. 

Sada su dobili dovoljno materijala. 

Šatorašima je, nažalost, smjena završila.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'