Obavijesti

Kolumne

Komentari 70

Neka i Holy uzvrati ucjenom: Koalicija da, ali bez Milanovića

Neka i Holy uzvrati ucjenom: Koalicija da, ali bez Milanovića
1

Ako bi savez SDP-a i ORaH-a trebao spriječiti povratak HDZ-a na vlast, onda bi to još više mogao spriječiti odlazak Zorana Milanovića sa čela stranke i Vlade

VIDEO

Prvo ju je izbacio zbog toga što je nanijela "političku štetu Vladi". Potom ju je optužio za "sitnu političku korupciju". Da bi mu sada ona (p)ostala jedina nada za ostanak na vlasti.

Štoviše, formulirao je to kao otvorenu ucjenu: "Mirela Holy ima odgovornost prema svojoj stranci, a ta odgovornost će možda već sutra biti fokusirana na jedno pitanje - hoće li dopustiti da se stranka koja je opljačkala Hrvatsku vrati na vlast".

Ni ona mu nije ostala dužna. Prvo je Zorana Milanovića zajedno s njegovim ministrima optužila za izdaju Plana 21, potom se naljutila na njega zbog tvrdnje kako je bila korumpirana, nedavno je pobjesnila na njegova ministra Gordana Marasa zbog izjave kako je dogovorena koalicija SDP-a i ORaH-a...

A jučer ga je optužila da je "politički neodgovoran" zato što "prebacuje odgovornost na vrlo mladu stranku" i ucjenjuje ju povratkom HDZ-a na vlast.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je kratka povijest odnosa Milanovića i Holy. Imajući sve to u vidu, nije jasno kako bi i na kojim osnovama to dvoje ljudi moglo formirati koaliciju.

Što ih veže i spaja?

Što bi Milanović imao raditi s osobom koja je "korumpirana" i koja je svojim potezima "nanijela političku štetu Vladi"? 

I još važnije, što bi Holy imala raditi s osobom koja ju je izbacila iz Vlade zbog greške koja je, u najmanju ruku, ista kao i greške nekih drugih njegovih ministara, recimo Siniše Varge ili Mihaela Zmajlovića?

Što bi radila s osobom koja je izdala Plan 21, koja je raskolila SDP, prokockala sve kredite u javnosti, koja omalovažava njezin rad i patronizira njezinu stranku, te koja ju sad otvoreno ucjenjuje, tražeći da ga pod svaku cijenu sačuva na vlasti?

I uostalom, zašto bi Holy spašavala Milanovića, kad se njezina osobna kao i popularnost njezine stranke temelje upravo na nabujalom animozitetu javnosti prema premijeru i šefu SDP-a?

Konkretnije, da je Milanović doista tako principijelan, nikad ne bi imao posla s izbačenom i popljuvanom bivšom ministricom. 

Ali eto, nakon što je u jednom trenutku njezinom smjenom spašavao svoju Vladu, sada sebe i svoju Vladu želi spasiti koaliranjem s tom istom Holy.

Tanki argumenti

Drugo se od Milanovića nije ni moglo očekivati, njegovi argumenti za pobjedu na izborima sve su tanji, kao što je Holy mogla biti svjesna da će do idućih izbora biti izložena neviđenim pritiscima, ne samo iz svoje stranke koja njuši jedinstvenu priliku za dolazak na vlast, nego još više iz SDP-a.

ORaH je ionako njegova zelena frakcija i posve je prirodno da, u slučaju takve raspodjele mandata nakon izbora, uđe u koaliciju sa socijaldemokratima. Ali ne i s Milanovićem.

Formula je zapravo jednostavna: SDP plus ORaH minus Milanović.

Samo što to nitko još ne želi javno izreći.

Milanović je nagovorio Holy da napusti Vladu, premda ona u prvim reakcijama nakon afere s e-mailom nije najavljivala tu mogućnost. Milanović ju je optužio za "sitnu korupciju", ali još gore, Milanović je postao uteg Vladi, on je raskolio i rasturio SDP, potjerao svoje nezadovoljne glasače prema OraH-u, on je najnepopularniji političar u zemlji i očito uteg koji i Vladu i stranku vuče prema dnu.

A povukao bi i ORaH Mirele Holy.

Protuucjena

Zato bi Holy na ove premijerove ucjene koalicijom kako se ne bi "stranka koja je opljačkala Hrvatsku vratila na vlast", mogla uzvratiti efektnom protuucjenom: sklopit će koaliciju sa SDP-om samo pod uvjetom da se makne Milanović.

Ona to, naravno, neće tako postaviti jer bi to značilo miješanje u unutarstranačke odnose u SDP-u, ali svim nezadovoljnicima u toj stranci, onima koji vide da je premijer postao glavni problem, da zbog njega stranka gubi izbore, glasove, popularnost i povjerenje, jasno je da sve vodi prema tome.

Ako već o koaliciji s Mirelom Holy ovisi hoće li se HDZ vratiti na vlast, onda to još više ovisi o Zoranu Milanoviću.

O njegovoj politici, ponašanju, odnosu prema poslu, upravljanju Vladom i državom, a onda bi se slijedom toga moglo reći da to ovisi i o njegovoj ostavci.

SDP bi prvo trebao zaslužiti ostanak na vlasti, a tek onda ucjenjivati koalicijske partnere, a onda i birače, povratkom kriminalne stranke na vlast. Ako ništa drugo, zvučao bi manje očajno. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang