Obavijesti

Kolumne

Komentari 193

Nekad je bio uglađeni diplomat. Jučer je bio birtijaški siledžija

Nekad je bio uglađeni diplomat. Jučer je bio birtijaški siledžija
1

Krstičević se iskalio na maketi aviona, a Plenković se htio iskaliti na Nikoli Grmoji. Bila je to šokantna transformacija političara koji je govorio protiv nasilja, a onda se zaletio i nasrnuo na zastupnika Hrvatskog sabora

VIDEO

Jučer smo svjedočili transformaciji Andreja Plenkovića iz uglađenog diplomata u birtijaškog siledžiju.

Epohalna je to promjena premijera koji je polemiku s Nikolom Grmojom želio riješiti mimo mikrofona i govornice, nasrtanjem i unošenjem u lice, probijanjem kroz barijeru drugih zastupnika, baš kako se to radi o birtijama.

Pa neka još netko nazove Plenkovića "anemičnim".

Jučerašnji incident predsjednika Vlade, par sati nakon djetinjastog ispada njegova ministra obrane s razbijanjem makete aviona, bio je presedan u hrvatskoj političkoj povijesti, inače bogatoj primitivnim ispadima. Plenković je bio prvi premijer, lider vladajuće stranke i koalicije, koji je u Hrvatskom saboru nasrnuo na drugog zastupnika.

"Premijer je reagirao ljudski", branio ga je jutros ministar Oleg Butković.

To nije ljudski, ni premijerski

A to ljudski znači poletjeti prema političkom protivniku, pa makar provokatoru, unositi mu se u lice i sudeći po svemu, izazvati fizički obračun. Nema više riječi, sad će letjeti šake. To je navodno "ljudski". 

Ali nije civilizirano. Nije pristojno, nije primjereno, nije dostojno jednog premijera.

Pokretanje videa...

02:30

U takvu napast nije dosad došao nitko, čak ni Zoran Milanović koji se javno hvalio svojim ratobornim sklonostima i šaketanjima u mladosti. Možda Plenković sada želi nadoknaditi ono što je propustio.

Pa ako se javnost dosad s pravom zgražala nad ponašanjem zastupnika ovog saziva Sabora, Andrej Plenković pružio je jučer svoj doprinos.

Bačić: Krstičević je reagirao neprimjereno, ali ga razumijem
Bačić: Krstičević je reagirao neprimjereno, ali ga razumijem

"Djelujete jadno, jadno, to je takva neka razina da mi je teško slušati to što ste izgovorili", poručio je Plenković zastupniku Grmoji na njegove upite rade li premijer i ministrica vanjskih poslova u interesu Srbije.

Ali još jadniji bio je Plenkovićev nasrtaj na tog istog Grmoju.

Primjer društvu

Time je premijer dao primjer svojoj djeci kako rješavati razmirice, dao je primjer političarima i zastupnicima kako ubuduće polemizirati na javnoj sceni, dao je primjer građanima kako da se obračunavaju s onima koji ih nerviraju.

Jer to je "ljudski".

Kako nedavno reče nadbiskup Hranić, razumljivo je da netko prebije homoseksualca koji ga "izaziva". Sad je razumljivo da premijer želi prebiti zastupnika koji ga provocira.

'Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati'
'Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati'

Je li to nešto što Plenković inače radi? Fizički se obračunava s onima koji ga provociraju, vrijeđaju i nerviraju?

Je li to isti onaj Plenković koji je neposredno prije nego što se uputio prema Grmoji i zatim se pokušao probiti do njega kroz barijeru zastupnika, obećavao kako neće dozvoliti da stvari eskaliraju u nasilje?

I još nešto: je li Plenković nasrnuo prema Grmoji jer ga je ovaj optužio da pomaže Srbiji ili što ga je nazvao "anemičnim"?

Kultni status

Dakle, ono što je Plenković jučer učinio u Saboru, a HTV-ova snimka demantirala šuplje obrazloženje Vlade da je Plenković samo "napravio dva koraka", bilo je šokantno za hrvatsku javnost i poražavajuće za političara kojeg mnogi smatraju oazom zdravom razuma u ovom političkom ludilu.

Bez obzira na to da bi Plenković ovime mogao zacementirati kultni status među biračima HDZ-a. Pogotovo onima koji misle da ne treba bježati od nasilja kad su u pitanju politički protivnici, novinari, Srbi ili homoseksualci. I naravno, žene.

Ovo je poruka Plenkovića svima koji ga ubuduće misle kritizirati, optuživati, pa i vrijeđati. Da će se suočiti na njegovim bijesom.

Ovako je to izgledalo u Saboru: "Nisam se išao obračunati"
Ovako je to izgledalo u Saboru: "Nisam se išao obračunati"

A ovo je poruka javnosti da je nasilje doista rješenje. 

Pored svih onih "Daruvaraca", obiteljskih zlostavljača, građana koji šaketaju mirne prosvjednike, učenika koji napadaju profesore, huligana koji napadaju svakoga, sada smo dobili i premijera koji nasrće na zastupnike.

Damir Krstičević iskalio se jučer na maketi aviona. Plenković se htio iskaliti na Grmoji.

Nakon ovoga, premijeru nitko više neće vjerovati kad bude govorio protiv nasilja u hrvatskom društvu. Ako mu to ikad više padne na pamet.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang