Obavijesti

Kolumne

Komentari 68

Nema ništa prirodnije od toga da HDZ podrži Milana Bandića

Nema ništa prirodnije od toga da HDZ podrži Milana Bandića
1

Nakon višetjednog ucjenjivanja rušenjem proračuna, zagrebački HDZ ipak je digao ruku za Milana Bandića i to naplatio s 200 milijuna kuna. Mala je to cijena za gubitak vjerodostojnosti kao oporbe u Zagrebu.

VIDEO

Zaista nema ništa prirodnije od toga da HDZ ostavi na vlasti optuženika za korupciju, bivšeg pritvorenika Remetinca, bivšeg člana Komunističke partije i osnivača SDP-a, pa da sve to naplati novcem kojeg nema u gradskom proračunu.

Kao što nema ništa logičnije od toga da Milan Bandić kupi svoj opstanak na čelu Zagreba do lokalnih izbora, kao što je to učinio i mnogo puta do sada, a onda cijenu podrške HDZ-a za njegov proračun prebaci na građane Zagreba.

Uz poruku: "Svi ćemo morati malo jače zapeti da zaradimo tih dvjesto milijuna kuna".

Cijena ucjene

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jer, upravo je za tih 200 milijuna Bandić kupio ruke gradskih zastupnika HDZ-a, stranke koja je tjednima prijetila da će srušiti Bandićev proračun, izazvati krizu vlasti i uoči lokalnih izbora postaviti na čelo Zagreba povjerenika Vlade.

A onda tu ucjenu naplatila iz gradske kase.

Nije Bandiću to bilo prvi puta, niti je ikada imao skrupule oko načina na koji će zadržati vlast u metropoli. Uostalom, HDZ mu je četiri godine držao leđa u Gradskoj skupštini, pa bi posve ljudski bilo da mu se Bandić na koncu oduži s par stotina milijuna za gradske četvrti i mjesnu samoupravu u kojoj HDZ ima svoj značajni udio.

Pa je tako gradski proračun s planiranih 7,3 uz amandmane HDZ-a narastao na 7,5 milijardi, što je opet u skladu s prezentacijom proračuna HDZ-ove Vlade koja je povećala proračunske rashode u skladu s većim očekivanjima od poreza.

HDZ je tako naplatio činjenicu da će Bandić dočekati lokalne izbore na mjestu gradonačelnika, sa cijelom infrastrukturom za kampanju, s novcem, utjecajem i položajem. Što je također logično: HDZ još uvijek nema kandidata kojeg će istaknuti kao Bandićeva protukandidata.

Žrtvovanje jazavaca

Kako sada stvarni stoje, mogao bi ostati vjeran staroj praksi kandidiranja "jazavaca" osuđenih na poraz, poput Jasena Mesića. Ili u najmanju ruku, Andrije Mikulića.

Oni se prave da ga ruše, Bandić se pravi da se brani.

Ali pustimo sad novce. Ako ih nema, već će ih Bandić nekako namaknuti. Nigdar ni bilo da nekak bilo, i sve to.

Pitanje je tko je ovim dogovorom politički dobio, a tko izgubio.

Bandić je dobio ostanak na čelu grada do lokalne kampanje. Kredibilitet nije mogao izgubiti jer ga ionako nema. A i HDZ mu je ionako godinama držao leđa. Radio je Bandić paktove sa svima, pa što ne bi s njima?

Ali što je ovime dobio HDZ?

Kako će ući u predizbornu kampanju u Zagrebu protiv Milana Bandića na platformi toga što su podržali njegov proračun? Ako je proračun dobar, dobar je i gradonačelnik, tako bi trebala ići logika.

HDZ se hvali da je vjerodostojan, ali pitanje je što bi se moglo nazvati vjerodostojnim u ovom slučaju. Ostati vjerni sebi i ispratiti Bandića do kraja mandata ili srušiti Bandića šest mjeseci prije izbora, premda još nema ni kandidata ni politički rejting  Zagrebu?

Jedino vjerodostojno što bi HDZ mogao sada učiniti jest podržati Bandića na izborima za gradonačelnika. Ta stranka ima određenog iskustva s optuženicima za korupciju, remetinečkim pritvorenicima, populistima koji prelamaju politički opstanak preko grbače građana.

Milan Bandić mu sjeda k'o as na desetku.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang