Obavijesti

Kolumne

Komentari 4

Netko nije dobro izračunao trošak statista u PR reformi

Netko nije dobro izračunao trošak statista u PR reformi

Obrazovanje je u ovoj zemlji prepušteno samo sebi. Štrajk tu ne mijenja ništa. U HDZ-u kažu: Dali smo Divjak tri milijarde, zašto nije izdvojila dio za plaće učitelja?

VIDEO

Tako nekako ostavljaju dojam najnovije vijesti o pregovorima Vlade i sindikata. I pritom nema nikakve sumnje - prosvjetari u Hrvatskoj su potplaćeni. Kad se usporede plaće slovenskih prosvjetara, a kamoli onih u razvijenijim zemljama, to uopće nitko ne treba dovoditi u pitanje. No obrazovni pacijent ipak i dalje leži više mrtav nego živ na operacijskom stolu.

Naime, obilježavajući pet godina kampanje “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, prisjetili smo se i jednog od najvećih iskaza građanskog stava prosvjedom za Cjelovitu kurikularnu reformu. Od tada se, u ove tri godine, promijenilo mnogo, ali nekoliko stvari se nije pomaknulo s mrtve točke. Recimo, uplitanje politike u obrazovanje. Možda zaista u ovoj zemlji tražimo previše. Može li uopće biti obrazovanja bez politike? No nije se promijenio ni osjećaj većine u ovoj zemlji da je obrazovanje jednostavno prepušteno samo sebi.

Ako želite da vam dijete bude zaista kvalitetno obrazovano, da dobije uvjete koji mu trebaju, da se osjeća sigurno i zadovoljno, vrlo često ćete se naći u situaciji da sami ispravljate “krive drine”, najčešće i debelo plaćate za ono što bi trebalo biti besplatno, tražite rješenja i pišete zadaće s djetetom i pred maturu. A ako ste imali sreće da je sve glatko prošlo, to je Kvaka 22 - imali ste sreće. Štrajk tu zaista ne mijenja baš ništa. Niti će djeca učiti manje niti će nešto posebno izgubiti.

Ono što je trebalo pomaknuti stvari iz mrtve točke je reforma. No entuzijazam koji je pratio proces do konačnog ulaska reforme u škole splasnuo je do krajnjih granica. Oni koji trebaju nositi taj proces, učitelji, nastavnici, ravnatelji, s pravom se mogu osjećati prevareno. I učenici s njima. I umjesto da se razgovara o novim digitalnim sadržajima, kreativnim projektima i natjecanjima, svi zbrajaju hoće li i kad odrađivati dane štrajka.

Sindikati i Vlada moraju nastaviti pregovore i nastavnici bi morali dobiti veće plaće. Ne do lipnja, već s prvom sljedećom plaćom. U državi poput Hrvatske moralo bi svakome biti jasno da svako povećanje u proračunu mora ići u obrazovanje u cjelini. Jer ono već postaje mnogima preskupo, a upravo je cjeloživotno obrazovanje jedino područje koje nas može izvući iz gliba. I zato je krajnje vrijeme da se ovom pacijentu udahne novi, bolji i veseliji život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode