Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Neven nećete zaobići: Privlači ljepotom i silnom ljekovitošću

Neven djeluje i protuupalno i podiže oslabljeni imunitet, a macerat nevena koristi se kod liječenja opeklina, ožiljaka i upala kože jer potiče proces regeneracije kože

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosit će savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na cijenjeno eterično ulje od smilja, koje je za kožu djelotvornije od najskupljih anti-age krema.

Za razliku od nekih ljekovitih biljčica koje se, svojom skromnom pojavnošću, jedva razlikuju od trave, neven (Calendulla officinalis) je pravi razmetljivac. 

Narančastom bojom, velikim brojem latica i upadljivom cvjetnom glavicom kao da nam iz vrtova, od lipnja do rujna, viče: "Hej, obrati pažnju na mene!" I treba obratiti pažnju na njega, jer- osim što je lijep- neven je doista silno korisna i ljekovita biljka. On je nježan i brižan kada u obliku čaja ili tinkture ublažava probavne i menstrualne grčeve pa i kod gastritisa i čira. Uz to djeluje i protuupalno i podiže oslabljeni imunitet, a budući stimulira stvaranje estrogena koristi se i kod ženskih ginekoloških problema - izostanka menstruacije ili neredovitih ciklusa. 

Ali, oralno uzimanje ipak ćemo ostaviti za neku drugu priču i ovoga puta reći nešto o njezi kože jer bi nevenovo ulje – macerat nevena, trebalo postati neizostavnim sastojkom svake zelene kućne ljekarne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neven potiče proces regeneracije kože i pomaže kod rana koje sporo zacjeljuju

 Zahvaljujući saponinima i triterpenskim alkoholima u sastavu, macerat nevena djeluje protuupalno, liječi, dezinficira, potiče procese regeneracije kože te se koristi kod oštećenja i rana koje sporo zacjeljuju, ali i kod opekotina, ožiljaka i upala kože. 

Nevenovo ulje napravit ćete da tako da ubranim cvjetnim glavicama odvojite narančaste latice koje se prosuše kroz 24 sata. 50 g  prosušenih latica istrljajte u tarioniku i prebacite u staklenku gdje ćete ih preliti hladno tiještenim i nerafiniranim uljem suncokreta, sezama ili badema. 

Za ulje se ubranim cvjetnim glavicama trebaju odvojiti latice i preliti ih nerafiniranim uljem

Staklenku zatvoriti i protresati nekoliko puta dnevno, a nakon maceracije od tri tjedna procijediti kroz više slojeva gaze i napuniti u tamne boce. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti, a, budući brzo oksidira, najbolje ga je potrošiti u roku tri do šest mjeseci. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang