Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije Bandić dao 15 milijuna da bi drugi vodili njegov Zagreb

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zagreb je 'njegov' grad, a Švaljek 'njegova' zamjenica. Sve poslove i ljude smatra 'svojima'. Zar netko doista misli da nakon izlaska iz pritvora neće zadržati utjecaj?

Kako je to izgledalo zadnji puta kad Milan Bandić nije bio gradonačelnik?

Bilo je to 2002. godine, nakon njegove vožnje u pijanom stanju, bijega s mjesta nesreće i pokušaja podmićivanja policajca, kad ga je Ivica Račan prisilio da podnese ostavku, a na mjestu gradonačelnika zamijenila ga je stranačka kolegica Vlasta Pavić.

Iduće tri godine Bandić je s kompromisne pozicije dogradonačelnika preko svojih jataka u gradskoj upravi i tvrtkama gradonačelnici konstantno potkopavao autoritet, radio joj je iza leđa, širio klevete, čak je javno vrijeđao i ponižavao, te uglavnom činio sve kako bi se što prije ponovno dočepao gradonačelničke fotelje.

To mu je napokon uspjelo 2005. godine.

Tko nam garantira da se isti ili sličan scenarij neće događati sada kada ga na čelu grada zamjenjuje Sandra Švaljek?

Voditi grad iz sjene

Tko može kontrolirati hoće li se Bandić doista pridržavati izrečene zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti? Da se neće uplitati u posao svoje zamjenice, da neće voditi operacije iz sjene, neće utjecati na svjedoke, miješati se u upravljanje Gradom, ometati istragu?

Ni sud koji ga je pustio iz pritvora, ni Gradska skupština, ne znaju kako to provesti u praksi. Glasnogovornik Županijskog suda to naziva "pravnom prazninom".

Međutim, ako je Bandić pod istragom zbog onoga što je radio u Gradu, bilo bi jedino logično da ga se što više udalji od Grada i gradskih poslova. 

A Zagreb je "njegov" grad. Švaljek je "njegova" zamjenica. Sve zaposlene u gradskoj upravi i trgovačkim društvima on smatra "svojim ljudima". I on već dvanaest godina kontrolira sve, ama baš sve, što se događa u metropoli. 

Zar netko doista misli da Bandić na slobodi neće željeti zadržati istu moć i isti utjecaj? Naročito nakon što ga je po izlasku iz Remetinca dočekala oduševljena gomila.

A iz pritvora izvukla jamčevina od 15 milijuna kuna.

Plaćena je velika cijena, najveća u Hrvatskoj, da bi se Milan Bandić dokopao slobode.

Merzel dala ostavku, Bandić milijune

U kolovozu ove godine Marina Lovrić Merzel morala je podnijeti ostavku na dužnost županice kako bi mogla nakon četiri mjeseca izaći iz pritvora. Bio je to uvjet za puštanje na slobodu i garancija da neće s pozicije župana utjecati na svjedoke.

Njezin bivši stranački kolega Milan Bandić dao je obećanje da neće obavljati dužnosti gradonačelnika, ali on je još uvijek gradonačelnik. Još uvijek se ljudi prema njemu mogu odnositi kao prema izravno izabranom gradonačelniku.

Demonstrirao je to i ranojutarnji spektakl na jutarnjem džogingu.

Tko će onda od Bandićevi ljudi, u Bandićevoj gradskoj upravi, u Bandićevu Zagrebu pored privremeno oslobođenog Bandića ozbiljno shvaćati njegovu zamjenicu?

Jednom smo već vidjeli kako se Bandić ponaša kao gradonačelnik koji to nije, a sad ćemo vidjeti kako se ponaša kao gradonačelnik koji to ne smije biti. 

Kad je tek završio u Remetincu, Sandra Švaljek je novinarima tumačila kako joj zakon daje za pravo - čak i obavezu - da odlazi Bandiću na konzultacije oko vođenja grada. Međutim, sad kad je Bandić na slobodi, ona ne bi smjela odlaziti Bandiću na konzultacije oko vođenja grada.

Doticaj i utjecaj

Bandić ne bi smio imati ni doticaj s trgovačkim društvima u vlasništvu grada, niti s gradskom upravom. Ali on ne mora osobno posredovati da bi ostvario doticaj i zadržao utjecaj.

Dovoljno je, recimo, da svjedoci znaju da je Bandić na slobodi i da niže krugove na atletskoj stazi.

Uglavnom, nije Bandić izašao iz Remetinca da bi pobjegao. Nego da bi bio bliže Zagrebu.

I nije jutros otrčao 30 krugova sa svojim drugarima da onda ostatak dana ne bi ništa "delao". On voli "delati". Znamo i kako.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Komentari (100)
  • Zanimljivo je sada pričati o Marini. Marine su se svi odrekli, nitko joj nije pružao nikakvu pravnu ni novčanu podršku. Imala je Odvjetnika koji se nije iskazao kao Bandićevi. Za dobrobit mira ukući SDP-a, ona je poslušala kuma Linića i još neke zajedničare koji bi se našli u gabuli... Ona im je iz zatvora poručila "sve ću vas uništiti".... Ali na kraju je shvatila da bi takvim potezom uništila prije svega sebe i svoju obitelj, pa je uzela ono što joj je SDP-e ponudio.Drugo, ne može se ona mjeriti po ničem s Bandićem. Iza i uz Bandića su stali mnogi, jer Bandić je igrač velikog kalibra i sposobnosti. Još uz to i veliki broj naroda ga voli i podržava. A koliko je ona bitna Sisku pokazali su građani na izborima za novog župana. Bandić da se sad kandidira opet bi pobjedio.

    20. 11. 2014,   13:50
  • Ja bi tog Hanžekovića provjerio koliko je poreza državi platio i usporedio s svom njegovom imovinom ili ti odvjetničkog društva,kak oni to skrivaju

    20. 11. 2014,   16:01
  • ima istine u naslovu Nije Bandić dao 15 milijuna mi smo

    20. 11. 2014,   16:07