Obavijesti

Kolumne

Komentari 118

Nisu Bandića srušili smećem, hoće li ga sad srušiti cvijećem?

Nisu Bandića srušili smećem, hoće li ga sad srušiti cvijećem?
1

Desetine Zagrepčana, zajedno s dvije kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba, položile su jučer "cvijet za Cvjetni", u znak prosvjeda protiv odluke Bandićevih redara da se ograniči izlaganje cvijeća na tom trgu.

VIDEO

Ako Milana Bandića nije glave došlo smeće - ono konkretno i ono figurativno - hoće li ga idućeg proljeća dokrajčiti cvijeće?

Prije četiri godine Rajko Ostojić je kao Bandićev protukandidat vodio kampanju za gradonačelnika Zagreba na odlagalištu smeća na Jakuševcu. U sjećanju je ostao predizborni plakat na kojem s Mirelom Holy u gumenim rukavicama stoji usred gradskog smeća, okružen galebovima i imaginarnim smradom. 

Vrlo konkretno smeće, odnosno problem odlaganja otpada u metropoli, bilo je glavni Ostojićev adut za rušenje Bandića.

Da bi tek nakon toga na red došlo svo ono figurativno smeće: korupcija, nepotizam, klijentelizam, stotine kaznenih prijava, optužnice koje su se pisale godinama, afere i skandali koji su kuljali iz gradske uprave i zagrebčkih tvrtki...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali jakuševačko smeće tada nije upalilo.

Zagrepčani su začepili nos i podarili Milanu Bandiću još uvjerljiviju pobjedu na lokalnim izborima u Zagrebu, pojačavši čak i njegovu prevlast u Gradskoj skupštini. Smeće se protivnicima obilo o glavu.

Hoće li sada Milana Bandića cvijeće doći glave?

Cvijećem u kampanju

Jučer su desetine Zagrepčana položile cvijet na Cvjetnom trgu, u znak podrške prodavačima cvijeća koji su se našli na udaru komunalnih redara, ali još više u znak prosvjeda protiv gradonačelnika Bandića zbog njegove odluke o suzbijanju izlaganja cvijeća na Preradovićevu trgu.

Među njima, naravno, našle su se i Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek, dvije kandidatkinje za gradonačelnicu na predstojećim lokalnim izborima, skupa s drugim oporbenim političarima.

Svi su oni polaganjem cvijeta na Cvjetnom pokrenuli kampanju za rušenje Bandića.

I svi su oni u Bandićevoj odluci da se smanji opseg izloženog cvijeća oko štandova na Cvjetnom trgu prepoznali njegovu "osvetu" zbog prosvjeda protiv terase koju je desetak metara dalje - pa skoro preko pola trga - nedavno počeo graditi njegov prijatelj Tomo Horvatinčić.

Tada je Zrinka Paladino, ugledna arhitektica i zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, javno napala Bandića zbog tog i nekih drugih spornih projekata u gradu, poput uređenja Britanskog trga.

Prije četiri godine Bandića se rušilo na smeću, danas ga se ruši na cvijeću.

I na fontanama, arhitekturi, urbanistici... Moglo bi se slobodno reći da ga se sada ruši "urbano".

Gradonačelnik periferije

To je godinama bila mantra svih njegovih protivnika: da je Bandić gradonačelnik periferije, a ne centra Zagreba i da pokret otpora mora krenuti iz centra, kojeg je do nedavno simbolizirao onaj novogodišnji šator na Trgu bana Jelačića, a danas cvijeće na Cvjetnom trgu.

Kad ga već nije koštao projekt Cvjetni prolaz, zbog kojeg su stotine Zagrepčana prosvjedovale prije pet godina, a mnogi SDP-ovci čak se dali uhititi i strpati u maricu. 

I dok se ove godine Sandra Švaljek upustila u gradonačelničku kampanju s pričom o nepotizmu i netransparentnom zapošljavanju u gradskoj upravi i poduzećima, još nikada se na Bandića nije išlo ovako simboličnim prosvjedom. 

Cvijećem protiv (Bandićeva) smeća.

Pitanje je samo ima li više zaposlenika u sustavu grada (njih 25 tisuća) koji Bandiću duguju zaposlenje ili cvjetova na pločniku Preradovićeva trga?

Ovaj simbolični prosvjed došao je upravo u tjednu kad se obilježava dvadeseta obljetnica famoznog prosvjeda za Radio 101, kada se vidjelo da jedan relativno marginalni povod, ali povod koji služi kao katalizator za iskaz općeg nezadovoljstva, može mobilizirati tisuće ljudi.

Do proljeća će se vidjeti je li ova manifestacija "cvijeće na Cvjetnom" bila kamenčić koji je pokrenuo lavinu za rušenjem tako kontroverznog, a opet nedodirljivog gradonačelnika Zagreba. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog potražite na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang