Obavijesti

Kolumne

Komentari 22

Nitko ne želi biti zavarivač. Muljatori i dalje bolje prolaze

Nitko ne želi biti zavarivač. Muljatori i dalje bolje prolaze
1

A zašto onda roditelji i dalje radije upućuju djecu na gimnazijske i ekonomske smjerove, iako već nekoliko godina slušamo kako nema više toliko posla za ekonomiste i gimnazijalce bez fakulteta?

VIDEO

Djeca se uglavnom upisuju ekonomske škole i gimnazije, iako poslodavci jako traže naša zanimanja, kazao je za 24sata Gojko Miletić, ravnatelj riječke Strojarske škola za industrijska i obrtnička zanimanja. Ova škola jedina u Primorsko-goranskoj županiji upisuje učenike u smjer zavarivača, a lani su bili i dobitnici nagrade “Šegrt Hlapić” za najbolju hrvatsku školu izvođača obrazovnih program. U nove praktikume u toj školi uloženo je više od 300.000 kuna, a učenici dobivaju mjesečne stipendije i po 3500 kuna.

Pa unatoč tome, lani je dvogodišnji program zavarivača upisalo desetero, a ove, upravo završene godine, tek dvoje učenika. Ravnatelj sad, posljednjeg dana prijava za upis u srednje škole, otvoreno poziva i učenike i roditelje:

- Upišite se, ta su zanimanja jako tražena na tržištu rada.

A zašto onda roditelji i dalje radije upućuju djecu na gimnazijske i ekonomske smjerove, iako već nekoliko godina slušamo kako nema više toliko posla za ekonomiste i gimnazijalce bez fakulteta? Zato što ova država i dalje ne nudi jasnu strategiju razvoja gospodarstva, zapošljavanja, samozapošljavanja te cjeloživotnog obrazovanja. Nude nam mutne priče i zaštitu onih koji nisu do uspjeha došli vrijednim radom nego muljažom i vezama.

Zašto bi bilo tko slao dijete u školu za zavarivače, a pritom gleda propast 3. maja ili priču o ministrima i njihovim imovinskim karticama? I tko tome učeniku zaista garantira da će svoj zavarivački posao imati i za deset godina? I da neće morati za nekoliko godina sreću tražiti kod poslodavaca u Irskoj i Njemačkoj, gdje itekako razmišljaju o dugoročnoj budućnosti svojih zaposlenika još dok se školuju? Kad na ta pitanja dobiju odgovore, onda će možda početi odabirati škole u kojima vrhunska oprema skuplja prašinu, a nastavnici učenike u razredima broje na prste jedne ruke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode