Obavijesti

Kolumne

Komentari 110

Kad je u frci, HDZ daje ljudima što hoće - praznike i Vukovar

Kad je u frci, HDZ daje ljudima što hoće - praznike i Vukovar
1

Na ulasku u predizbornu godinu HDZ je, u nedostatku boljih tema, svojim biračima ponudio ono što najbolje razumiju - paradno domoljublje. Praznik dolaska HDZ-a na vlast i obilježavanje dana kad je pao Vukovar.

VIDEO

Čudio se neki dan akademik Željko Reiner tijekom rasprave u Hrvatskom saboru zbog čega hrvatski građani ne razumiju koliko im je zapravo bolje pod HDZ-ovom vladom.

Da im rastu plaće i mirovine, da raste zaposlenost, pada nezaposlenost, da raste gospodarstvo i još mnogo toga.

Pa im je zato HDZ sada ponudio ono što najbolje razumiju - paradno domoljublje.

Nudi im nove nacionalne praznike za koje premijer Andrej Plenković tvrdi da bi trebali građanima postati "prepoznatljivi i refleksni". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jasno je i po čemu bi trebali biti prepoznatljivi.

Prvo, evidentno je da HDZ te praznike želi najprije učiniti prepoznatljivima svojim biračima. Danom državnosti ponovno će se obilježavati dan kad su HDZ i Franjo Tuđman stupili na vlast 1990. godine, dan kada nije formirana nikakva nova država, već je tek formiran prvi višestranački parlament tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske. 

Plenki osvaja Vukovar

Drugo, obilježavat će se dan kad je pao Vukovar, grad na kojem je Tomislav Karamarko gradio platformu za povratak na vlast i u kojem Andrej Plenković ima problema s Ivanom Penavom i desničarskom pobunom, pa je stoga šef HDZ-a zaključio kako je najbolje demonstrirati biračima koliko je HDZ-u Vukovar doista bitan.

Nisu se sjetili to učiniti u proteklih dvadeset godina, ali zato nije to kasno učiniti u godini pred izbore.

Treće, ovaj prijedlog novih praznika trebao bi pred biračima HDZ-a "prepoznatljivom" učiniti činjenicu da je Andrej Plenković ipak istinski i punokrvni šef HDZ-a, ma koliko svi upozoravali da je zalutao u tu stranku. Trebao bi podebljati njegov domoljubni pedigre, kao i zacementirati njegovu odanost stranci sa čijom tvrdokornom bazom još ima stanovitih problema.

Četvrto, proglašavanje Danom državnosti prvi dolazak Franje Tuđmana i HDZ-a na čelo države dodatno potvrđuje staru praksu poistovjećivanja HDZ-a s hrvatskom državom. 

Država, to je HDZ

HDZ je tada preuzeo državu, proglasio je svojim vlasništvom, pa je stoga logično da se njegov čin osvajanja vlasti proglasi najvažnijim državnim praznikom. To bi, kako reče Plenković, trebao biti "refleksni" zaključak.

Kao što bi "prepoznatljiv" trebao biti zaključak da je HDZ-u važniji dan njegova osvajanja vlasti u SR Hrvatskoj od dana kad je Hrvatska raskinula državnopravne veze s Jugoslavijom.

Uostalom, komunistički ili ako hoćete, socijalistički, a svakako partijski način vladanja ostao je okosnicom HDZ-ove vladavine, oblik političkog kontinuiteta, pa je ovakav raspored praznika očekivan. U najmanju ruku, simboličan.

Hvidra je novi Subnor, pravosuđe slijedi naputke partije, predsjednica Republike služi se socijalističkim sloganima, a vladajući HDZ forsira monopol na sve državne stvari .

Stoga ovakav Dan državnosti definitivno ima smisla.

Kako je pao Vukovar?

Kao što ima smisla da HDZ ponovno koristi Vukovar kao poligon za osvajanje vlasti. Biračima će on biti dovoljno "prepoznatljiv" da na dan izbora reagiraju "refleksno", a Plenkoviću će biti dovoljno efikasan da utiša Penavu i ugasi potencijalno žarište unutarstranačke pobune. 

Neobično je samo što se HDZ nije sjetio državnim praznikom proglasiti dan kad je Ante Gotovina oslobođen pred Haškim sudom. Je li to možda zato što je tada SDP bio na vlasti?

Ili zato što su Ivo Sanader, Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks i HDZ glasnije slavili njegovo uhićenje?

Ali bolje dodatno ne zbunjivati birače. Pogotovo ne pričama o tome kako je i zašto pao Vukovar.

Zbunjivanje državnim praznicima je sasvim dovoljno.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang