Obavijesti

Kolumne

Komentari 73

Kako će srušiti HDZ kad ne mogu srušiti ni ubogog Beru?

Kako će srušiti HDZ kad ne mogu srušiti ni ubogog Beru?
1

Ne treba se previše zamarati ishodom višemjesečne pobune u SDP-u. Odavno je postalo jasno da sudbina Hrvatske sve manje ovisi o obračunu ljevice i desnice na izborima, već o obračunu ljevice i desnice u HDZ-u

VIDEO

Ovo je doista Kvaka 22.

Pobunjenici u SDP-u uzdaju se u razboritost i racionalnost Davora Bernardića, nagovarajući ga da odstupi sa čela stranke. Iako je svima jasno da je Davor Bernardić doista razborit i racionalan, tada ne bi ni bilo potrebe za njegovom smjenom.

No sada već ulazimo u područje parodije.

U ovoj agoniji SDP-a kojoj svjedočimo već mjesecima mnogo je važnija ova 'kvaka': SDP-ovci planiraju rušiti HDZ s vlasti, a nisu sposobni već mjesecima srušiti ubogog Davora Bernardića sa čela vlastite stranke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premda to ionako nije previše bitno.

U Hrvatskoj odavno nije bitan obračun ljevice i desnice na političkoj sceni, već uglavnom ovisimo o obračunu ljevice i desnice u HDZ-u. I tako već skoro dvadeset godina.

Lijevo, desno, gdje je moja stranka?

Ivo Sanader pobijedio je Ivića Pašalića i odveo Hrvatsku prema liberalnom centru. Onda je Tomislav Karamarko osvojio stranku i odveo Hrvatsku prema radikalnoj desnici. Pa sada Andrej Plenković opet vodi stranku prema umjerenom desnom centru. Neki bi rekli, čak i prema ljevici.

Sudbina Hrvatske, dakle, više ovisi o ratovima u HDZ-u, a sve manje o obračunu ljevice i desnice na izborima.

Zapravo, HDZ već godinama ruši sam sebe s vlasti: bilo raspadom sistema nakon smrti Franje Tuđmana, bilo raspadom sistema nakon korupcijskih afera Ive Sanadera, bilo rušenjem vlastite Vlade, a onda i Tomislava Karamarka.

SDP se uspio u dva navrata zateći dovoljno blizu vlasti da pokupi ostatke HDZ-ove vladavine, iako prije dvije godine čak ni za to nije bio sposoban kad je HDZ srušio svoju Vladu, a Zoran Milanović još uvjerljivije izgubio izbore. Svoje pete u karijeri šefa SDP-a.

Njegovi puleni danas ne uspijevaju čak ni spasiti SDP od Davora Bernardića, pa kako onda misle spasiti Hrvatsku od HDZ-a?

Smiješni Bero

Taj Bernardić je, kako kažu, nesposoban, nekompetentan, parodičan, pa čak i smiješan. Ako ne mogu maknuti njega, kako misle razmontirati ovu mašineriju od HDZ-a?

Ili ako uspiju srušiti Beru, zar doista misle da će uspjeti srušiti HDZ?

Mogu se jedino nadati da će u HDZ-u proraditi autodestruktivni gen. 

A tome se može nadati i Hrvatska. Opstanak njezina društva, gospodarstva, obrazovanja, građanskih i medijskih sloboda, europskih i civilizacijskih vrijednosti u ovome trenutku - kao i u mnogim ključnim trenucima u zadnja dva desetljeća - opet ovisi o nadmetanju frakcija u HDZ-u.

HDZ se zabavlja Hrvatskom

Hoće li Plenković spasiti Hrvatsku od desnice? Hoće li desnica skinuti Plenkovića s vlasti? Hoće li eventualna pobjeda desnice u HDZ-u reanimirati devastiranu i uspavanu ljevicu? Ili će Plenkovićeva struja i dalje eutanazirati bilo kakvu prijetnju lijevo od centra?

Dok se SDP bavi sobom, HDZ se zabavlja Hrvatskom.

Kad bi SDP-ovci ovoliko energije koliko ulažu u rušenje Bernardića uložili u rušenje HDZ-a, možda bi uspjeli vratili povjerenje javnosti i birača.

Ovako, ono što demonstriraju u procesu rušenja svog legitimno izabranog predsjednika, njihove optužbe i prijetnje kombinirane s potkupljivanjem i ulagivanjem, uz gaženje procedure i institucija, šalje poruku kako doista nema više potrebe zamarati se s ovakvim SDP-om.

A kamoli gajiti neke nade da je SDP sposoban jednoga dana preuzeti vlast. 

Osim ako mu HDZ tu vlast ne baci u krilo. Ili barem mrvice. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang