Obavijesti

Kolumne

Komentari 37

Oni koji bi trebali biti moralni uzori prvi izokrenu zakone...

Oni koji bi trebali biti moralni uzori prvi izokrenu zakone...
1

Građani koji to imaju priliku gledati mogu se samo pitati: Zašto bih ja plaćao kazne za vožnju i javljao se na sud? Zašto bih ja redovito plaćao porez? Zašto bih ja gradio u skladu s pravilima?

VIDEO

Čovjek koji dijeli pravdu i mora biti najveći moralni autoritet spreman je izvlačiti se od plaćanja kazne za prometni prekršaj okrivljujući sve osim sebe. Čovjek koji bi trebao biti uzor djeci i čiji lik je poznat po cijelom svijetu kao hrvatski brend istoj toj državi ne plaća porez. Čovjek koji je trebao paziti da se sve u Hrvatskoj gradi u skladu s propisima i zakonima prevarom je zaobišao zakon kako bi si od štale napravio kuću, a za nagradu je dobio odlučivanje o zakonima. Ovim trima primjerima građani su mogli svjedočiti u samo tjedan dana u Hrvatskoj.

I to govori o potpuno okrenutim moralnim vrijednostima u društvu. Ova tri uglednika su, redom, Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, i Lovro Kuščević, bivši ministar i trenutačno saborski zastupnik.

U sva tri slučaja prozvani imaju opravdanja u koja bi teško povjerovala i mala djeca, ali sva trojica su i dalje na visokim funkcijama. Gostuju ispred kamera. Obraćaju se narodu kao autoriteti u svojim područjima. Nikome ne pada na pamet dati ostavku, ne misle da su uradili ništa loše. Bahate se jer znaju da mogu. Takvi ljudi iza sebe imaju redom razgranate mreže političko-interesnih krugova koji im pomažu da ne padnu sa svojih funkcija.

Građani koji to imaju priliku gledati mogu se samo pitati: Zašto bih ja plaćao kazne za vožnju i javljao se na sud? Zašto bih ja redovito plaćao porez? Zašto bih ja gradio u skladu s pravilima? Jer oni koji bi trebali biti moralni i društveni uzor, ponašaju se sasvim suprotno. I ne može niti jedan zakon, niti jedno pravilo, napraviti promjenu unaprijed. Jer da bi zakoni i društvena pravila funkcionirali, važno je da su jednaki za sve i da je postignut konsenzus o tome da donose dobrobit društvu. Njihovo narušavanje s vrha samo vodi dodatnoj degradaciji društvenih normi i apatiji, koje već godinama tjeraju ljude iz zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith