Obavijesti

Kolumne

Komentari 90

Opačić je u pravu, gorčina je zaista velika. A bit će još veća

Opačić je u pravu, gorčina je zaista velika. A bit će još veća
1

Milanka Opačić prešla je u klub Milana Bandića. S kojim ne žele koalirati HNS i HSLS. Koji nemaju problema s HDZ-om koji s Bandićem surađuje u Zagrebu i Saboru. Gorčina je rezervirana za javnost. Politika je imuna

VIDEO

"Vaša gorčina je velika".

Milanka Opačić okomila se jutros na novinare koji su propitivali njezinu odluku da se priključi saborskom klubu Milana Bandića, ali je pronašla formulaciju kojom se savršeno artikulira raspoloženje čitave javnosti.

Gorčina je zaista velika. I bit će sve veća.

Milanka Opačić bila je potpredsjednica SDP-a u doba Zorana Milanovića, kad je Bandić isključen iz stranke i u sljedećih nekoliko godina SDP je ratovao protiv zagrebačkog gradonačelnika, optuživao ga za korupciju i kriminal, pod njegovim mandatom Bandić je više puta (neuspješno) zatvaran, a njegove političke odluke kosile su se sa svim vrijednostima SDP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali sad to nema veze: Opačić kaže da joj je Bandić donio buket cvijeća.

Gorčina i ogorčenje

Milanka Opačić se hvali da je dobila 23 tisuće preferencijalnih glasova s kojima misli da može raditi što hoće. A dobila ih je na listi stranke koju je napustila i na politici koja je bila suprotna Bandićevoj.

"Vaša gorčina je velika", kaže ona novinarima.

Sva sreća da ona s gorčinom nema problema.

Pa čak ni kad se otkrilo da Bandić kupuje saborske mandate, oprašta dugove bogatašima koji ne plaćaju režije i drži HDZ na vlasti. Onaj HDZ protiv kojeg je Opačić vodila kampanju za svoje 23 tisuće glasova.

Gorčina je dominantni osjećaj koji prati ovaj transfer, ali i mnoge događaje na političkoj sceni.

Ne samo beatifikaciju Martine Dalić. 

Kosor i Bandić

Uzmimo, primjerice, ovotjednu prijetnju Darinka Kosora da će HSLS napustiti koaliciju ako Bandić uđe u Vladu. "Kada bismo sada dozvolili da se Vlada mijenja temeljem političke korupcije to ne bi više bio naš dogovor. Vjerujem da se to neće desiti i da prvenstveno to Andrej Plenković neće napraviti radi sebe", kazao je Kosor.

"Ako bi se to slučajno dogodilo, mi više nećemo biti dio vladajuće koalicije".

Ne smeta mu što u sklopu te vladajuće koalicije on zajedno s Bandićem podržava Vladu. Koja je, preko afere Borg i lexa Agrokor, zagazila duboko u korupciju i klijentelizam.

"Želimo biti principijelni. Ne želimo suradnju niti u Gradu Zagrebu niti u Vladi", kaže Kosor. Ne želi s Bandićem, ali nema problem s time da surađuje s HDZ-om, koji u Zagrebu i u državi surađuje s tim Bandićem.

Gorčina je za Kosora velika. Ali podnošljiva.

HNS i Dalićka

Pridružio mu se i HNS. I oni prijete izlaskom iz Vlade, ako Bandić uđe u nju. "Mi sigurno ne možemo nastaviti raditi ono što smo građanima obećali ako u Vladu uđe netko tko je protiv toga", oglasio se zastupnik Stjepan Čuraj, apostrofirajući reformu obrazovanja.

Protiv koje je debela polovica HDZ-a, a vjerojatno i dobar komad Vlade.

Ipak, HNS-u nije smetala Martina Dalić sa svojim borgovcima. Nije mu smetao ni HDZ sa svojim aferama, skandalima i optužnicama. Još uvijek mu ne smeta.

Ali, eto, na Bandiću se lomi koalicija.

Pupovac i Martina

Koalicija se za Milorada Pupovca lomi i ako se u Vladu vrati Martina Dalić. On osobno s Bandićem, Milijanom Brkićem i ostalom kompanijom zasad nema problema.

Njegova gorčina je pažljivo dozirana.

Uglavnom, utješno je vidjeti da i naši političari imaju prag tolerancije. Da njeguju neke principe. Povlače crte u pijesku. 

Pa makar među njima bili oni koji su direktno prevarili svoje birače, izdali njihove glasove, narugali se njihovu povjerenju. Pa sada, poput HNS-a, sondiraju teren kako bi se za Europske izbore priključili svojim bivšim partnerima s kojima su se razišli oko koalicije s HDZ-om.

Gorčina je doista velika, a produbljuju je upravo oni koji na tu gorčinu nabijaju na nos javnosti i građanima, uništavajući pritom posljednje ostatke pristojnosti i dosljednosti na političkoj sceni.

Ako ništa drugo, gorčina je znak da javnost još uvijek ima neke kriterije. Kad ne bude više gorčine, moći ćemo ugasiti svjetlo.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang