Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban je preveslao Plenkovića, Mađari će još dobiti i cijelu Inu

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković, čini se, baš nema ni jednu kartu u rukavu kojom bi mogao stisnuti Mađare. Zbog Ine i odnosa s Mađarima pao je Sanader, pao je Karamarko, a pitanje je hoće li i Plenkovića ovi porazi stajati fotelje

Ina će obilježiti mandat ove Vlade, bile su najave analitičara prije dvije godine. Premijer Andrej Plenković je tad najavio otkup dionica od mađarskog MOL-a, koji je pod direktnom kontrolom vlasti mađarskog premijera Viktora Orbana. Danas je jasno da ova Vlada skoro sigurno neće otkupiti Inu, a mogla bi je i izgubiti jer Orban čvrsto i suvereno pobjeđuje na svim poljima.

Sljedeće godine završit će arbitraža u kojoj Mađari imaju velike šanse za pobjedu jer država nije otkupila plinsko poslovanje od MOL-a po ugovoru koji je proglašen štetnim i sklopljen je u vrijeme Ive Sanadera. Samo što za taj ugovor nikad nije dokazan mito, a Sanader je još na slobodi. Odšteta bi se mogla mjeriti u milijardama kuna, a kako je krenulo, ne bi bilo čudno da Vlada prepusti u zamjenu još jedan dio dionica i tako Mađarima osigura većinski paket u Ini te omogući ono što već godinama pokušavaju bezuspješno postići.

Iako se Plenković hvali zatopljenjem odnosa, činjenica je da im je popustio i dopustio gašenje rafinerije u Sisku za vrlo neodređeno obećanje ulaganja u rafineriju u Rijeci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali taj potez je bio uvjetovan i drugom Plenkovićevom šupljom nadom. Mađarska državna kompanija MVM trebala se obvezati da će godišnje kupovati barem milijardu kubika plina s LNG terminala na Krku. Orban je preveslao Plenkovića, na kraju nisu ni dali ponudu iako se mjesecima s njima pregovaralo.

Orban je ostao na strani Rusije koja je protiv tog terminala. I sad bi država trebala graditi terminal koji je strateški, ali činjenica je da nema zakupaca koji bi kupovali plin preko tog dvije miljarde kuna vrijednog terminala. Plenković, čini se, baš nema ni jednu kartu u rukavu kojom bi mogao stisnuti Mađare. Zbog Ine i odnosa s Mađarima pao je Sanader, pao je Tomislav Karamarko, a pitanje je hoće li i Plenkovića ovi porazi stajati fotelje.     

Komentari (196)
  • INA, PLIVA, HT... bile su firme, jače i konkurentnije od bilo koje Mađarske firme, jer su Mađari bili pod ruskom čizmom i gospodarstvo im je bilo kako je bilo... “Sreća” nama nisu trebali Rusi, da nam raz.ebu ekonomiju. Mi imamo domaće veleizdajnike.

    29. 12. 2018,   10:50
  • Stari mi je radio u ini i kaze kad smo mi imali moderne platforme madari su imali jos drvene......a vidi sad...

    29. 12. 2018,   10:40
  • HDZ i doktor Ivo Sanader izdajnici

    29. 12. 2018,   10:40